GÜNLÜK BÜLTEN - 01.03.2023

Resim

Küresel çapta imalat sanayi PMI verileri takip edilecek

● Yurt içinde ekonomi son çeyrekte yıllık %3,5 büyüdü

● Yurt içinde bugün imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak

● ABD ve Euro Bölgesi’nde de nihai PMI verileri takip edilecek ABD hisse senedi piyasaları, ocak toptan eşya stoklarındaki düşüş sonrası güne satışlarla başladı. Chicago PMI şubat verileri kasımdan beri en düşük seviyesine gerilerken istihdam ve fiyatlarda yaşanan düşüş piyasaları destekledi. Ardından gelen tüketici güven endeksi verilerinde şubatta mevcut iş olanaklarının fazla olduğunun belirtilmesi ve mevcut koşullardan ziyade geleceğe yönelik beklentilerdeki bozulma piyasalarda satış baskısına neden oldu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik Endeksleri günü sırasıyla %0,3 ve %0,1 kayıplarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, yarın açıklanacak şubat öncü TÜFE verisi öncesinde üye ülkelerden gelen beklenti üzeri enflasyon verileri sonrasında satışlarla karşılaştı. Piyasalar genelinde günlük %0,1 ilâ %1,1 arası geri çekilmeler mevcuttu. ABD tahvil piyasasında makro verilerin etkisiyle satıcılı seyir görülürken uzun vadede ay sonu portföy dengelemelerinin özellikle blok şeklinde alımlarda etkili olduğu ve satışları sınırladığı gözlendi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,82’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,92’ye yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -86bps’den -90bps’e geldi (Eylül 1981’den beri en büyük negatif fark). Dolar endeksi %0,2 ile sınırlı artarak günkü 104,9’dan tamamladı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatında ABD Petrol Enstitüsü’nün haftalık petrol stoklarında 6,2mn varil artış olduğunu belirtmesine rağmen Çin’den gelen talep beklentileri sonrası alışlar görüldü: %1,783,9$/bbl. Altının ons fiyatı 2021 ortalarından beri en kötü aylık performansı gösterdiği şubatın son gününde %0,5 yükselerek günü 1.827$/ons’tan tamamladı.

● Çin’de imalat sanayi PMI endeksi beklentiler ve önceki verinin üzerinde gerçekleşti; Caixin imalat sanayi PMI endeksi şubatta 49,2’den 51,6’ya yükseldi.

● ABD’de mal ticareti açığı, ocakta aylık bazda %2 artarak 91,5 milyar $ olarak gerçekleşti. Mal ihracatı %4,1 artışla 173,8 milyar $’a, mal ithalatı da %3,4 yükselişle 265,3 milyar $’a yükseldi. Conference Board tüketici güven endeksi son iki aydır düşerken 100 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti; endeks 106'dan 102,9'a geriledi. Mevcut durum endeksinde iyileşme devam ederken, beklenti endeksi 76'dan 69,7'ye geriledi. Richmond Fed İmalat endeksi şubat ayında -11 seviyesinden -16'ya geldi.

● Yurt dışında bugün imalat sanayi PMI endeksi verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi şubatta öncül veriye göre 48,5 ile beklentilerin (49,3) ve önceki verinin (48,8) altında gerçekleşmiş idi. ABD’de imalat sanayiinde öncül veriye göre toparlanma işaretleri görülmüştü İmalat sanayi endeksi 47,8’e yükselmekle birlikte, son dört aydır daralma bölgesinde. Bugün ayrıca ABD’de ISM imalat sanayi endeksi açıklanacak. Endeksin 47,4’den 48,0’a yükselmesi bekleniyor.

● Yurt içinde ekonomik aktivite son çeyrekte iç talep öncülüğünde güç kazandı. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, son çeyrekte yıllık bazda %3,5 artarken, mevsimsellikten arındırılmış olarak çeyreklik bazda %0,9 arttı. Ayrıca, yılın ilk üç çeyreğine ilişkin veriler yukarı yönlü güncellendi. Böylelikle, 2022 yılında büyüme %5,6 olarak gerçekleşti. Özel tüketim yıllık ve çeyreklik bazda büyümenin ana sürükleyicisi olurken, net ihracatın katkısı turizmdeki olumlu seyre rağmen negatife döndü. Böylelikle, yılın ikinci yarısında büyüme momentumu ilk yarıya göre yavaşladı.

● Hazine mart-mayıs dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre mart ayında toplam 41,9 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 60 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmakta. Yurt içinde bugün ise şubat imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. Veride, deprem felaketi kaynaklı etkilerle gerileme bekliyoruz.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 endeksi günün ilk yarısında 5.265 seviyesine kadar yükseldikten sonra, öğleden sonra 5.180’a kadar geri çekildi ve son 15 dakikada gelen alımlarla günü %0,8 artıda tamamladı. Dün MSCI endekslerinde değişiklik günüydü. Hisse bazlı hareketlerde bu değişikliklerin etkisi olduğunu tahmin ediyoruz. Dün ayrıca, kâr beklentileri ve tematik beklentilerle taahhüt, gıda/içecek ve kısmen demir çelik hisseleri olumlu yönde ayrıştı. Banka hisselerinde ise önceki günkü kuvvetli yükselişin sindirilmeye çalışıldığını gözlemledik. Endeksin 5.000 seviyesinin üzerinde kuvvetli bir baz oluşturmaya çalıştığını görüyoruz. BIST’de bugün hafif alıcılı bir açılışla dünkü eğilimin devamını bekleriz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde test ettiği 5265 seviyesinden sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 5237 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 5000 seviyesindeki tutunma sonrasında gelişen tepki çabası devam ediyor. 5200 seviyesi üzerindeki kapanışı BIST’te yükseliş hareketinin bir miktar daha güç kazanmasına yönelik sinyal olarak değerlendiriyoruz. Bu seviye üzerindeki hareketin ilk aşamada 5320-5500 bandına yönelik hareketi destekleyici olabileceğini söyleyebiliriz. 5265 direnci üzerinde yukarı hareketin bir miktar daha hız kazanması beklenebilir. Diğer taraftan endekste 5150-5050 bandı kısa periyot için destek ve tepki bölgesi olarak değerlendirilebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin korunduğu anlamına gelebilecektir.

Şirket Haberleri Devamı

Migros ;

Finansallarında 1.16 milyar TL net kar açıkladı (Ak Yatırım: 445 milyon TL, Research Turkey Piyasa: 472 milyon TL). Net kar operasyonel kar marjı beklentilerin altında kalmasına ve 327 milyon TL karşılık ayrılmış olmasına rağmen, büyük ölçüde ertelenmiş vergi etkisi nedeniyle beklentileri aştı. Bu tek seferlik etkiler arındırıldığında net karın büyük ölçüde piyasa beklentilerine paralel gerçekleştiğiniz görüyoruz. Şirketin gelirleri piyasa beklentisinin %5 üzerinde gerçekleşirken, FAVÖK beklentilerin %12 altında kaldı. Satışlar ve FAVÖK sırasıyla piyasa beklentisinin %4 ve %13 üzerinde gerçekleşti. Yorum: Özetle net kardaki pozitif sapma büyük ölçüde ertelenmiş vergi etkisinden kaynaklandı. Her ne kadar FAVÖK marjı beklentilerin oldukça altında kalsa da TFRS 15 ve 16 etkisinden arındırılıp bakıldığında marjların güçlü olduğu görülüyor. Yönetimin 2023 öngörüleri piyasanın 2023 satış büyümesi beklentilerine yukarı yönlü, FAVÖK marjı beklentilerine aşağı yönlü risk teşkil ediyor. Ancak nominal olarak FAVÖK büyük ölçüde benzer seviyelerde bulunuyor. Bilançonun hem pozitifleri hem negatifleri barındırmasından dolayı önemli bir piyasa tepkisi görmeyeceğimizi tahmin ediyoruz. Yüksek büyüme, marj baskısı: Migros, rekabetçi fiyat uygulaması, hızlı mağaza açılışları, turizmin güçlü olması ve Paket Taksi’nin 2Ç22’den itibaren tam konsolide edilmeye başlanması sayesinde yıllık bazda %136 gibi oldukça güçlü bir artışla 24.4 milyar TL satış rakamına ulaştı. Alan büyümesi %7 olurken, benzer mağaza büyümesi bizim hesaplarımıza göre yaklaşık %122’ye ulaştı. Benzer mağaza büyümesi 4. çeyrek ortalama enflasyonun (manşet enflasyon %78, gıda enflasyonu 93%) üzerinde yer aldı. Online satışlar 4Ç22’de %134 artış gösterdi. Toplam satışlar içindeki payı (tütün ve alkol hariç) %15.6 gerçekleşti (2021: %15,5). FAVÖK yıllık bazda %108 büyüme ile 4Ç22'de 1.55 milyar TL’ye yükselirken, FAVÖK marjı büyük ölçüde rekabetçi fiyatlama nedeniyle 85 baz puan daralarak %6.3’e geriledi ve piyasa beklentisi %7.6’nın altında gerçekleşti. Ancak daha önemlisi UFRS 16&15 etkisi hariç FAVÖK marjı maliyet baskılarına rağmen yıllık bazda 40 baz puan iyileşme göstererek %2.9’e ulaştı. Güçlü operasyonel nakit akışı gösteren şirketin net nakit pozisyonu iyileşmeye devam ederek yıl sonu itibari ile 5.4 milyar TL’ye yükseldi (TFRS 16 hariç) (3Ç22: 4.3 milyar TL, 2021: 660 milyon TL). 2023 öngörüleri: Şirket 2023 yılında %75-80 ciro büyümesi, %7-7.5 FAVÖK marjı öngörüyor. Yeni mağaza açılışı öngörüsünü 365 ve yatırım harcaması öngörüsü 4 milyar TL olarak açıklandı (satışların yaklaşık %3’ü). Yönetimin öngörülerinin piyasa beklentilerinde satış büyümesinde yukarı yönlü revizyonlara, marj tarafında ise aşağı yönlü revizyonlara neden olacağını düşünüyoruz. Ancak Yönetimin öngörüleri nominal olarak FAVÖK’ün piyasa beklentilerine kabaca yakın olduğuna işaret ediyor.

Anadolu Efes ;

Konsolide finansallarında piyasa beklentisinin üzerinde 53 milyon TL net kar açıkladı (Ak Yatırım: 335 milyon TL, Piyasa: 1 milyon TL). Ancak, Pazartesi günü finansallarını açıklayan iştiraki Coca-Cola İçecek’in net karının beklentilerden çok daha güçlü olması daha yüksek bir net kara işaret ediyordu. Dolayısıyla konsolide rakamlar, bira grubunun net kar katkısının beklentilerin altında olduğuna işaret ediyor. Konsolide satışlar yılın son çeyreğinde 22.4 milyar TL’ye ulaşırken beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti (Ak Yatırım: 21.9 milyar TL, Piyasa: 21.8 milyar TL) ve yıllık bazda %105 artış gösterdi. Fiyat artışları ve uluslararası operasyonların kur çevrim farkları büyümenin arkasında yatan temel faktörler olarak öne çıkıyor. Konsolide FAVÖK yıllık bazda %102 artış göstererek 2.95 milyar TL’ye yükselirken, beklentilerin %8 altında kaldı (Ak Yatırım: 3.4 milyar TL, Piyasa: 3.2 milyar TL). Coca-Cola İçecek’in beklentileri aşan operasyonel karı, bira grubu için konsolide FAVÖK’ün işaret ettiğinden çok daha yüksek bir sapma olduğuna işaret ediyor.

 Yorum: Sonuçlarını daha önce açıklayan ve beklentileri aşan bir performans gösteren Coca-Cola İçecek’in etkisini dışarıda bırakarak sadece bira grubu sonuçlarını değerlendirirsek, bira grubunun hem operasyonel karının hem de net karının beklentilerin altında kalmasından dolayı olumsuz bir piyasa tepkisi ile karşılaşabileceğimizi düşünüyoruz. Bira grubu 2023 öngörüleri: Yönetim bira grubu satış hacminin düşük tek haneli oranda daralmasını bekliyor (Ak Yatırım: %3 daralma). Uluslararası bira operasyonlarının hacimlerinin düşük tek haneli, Türkiye bira operasyonlarının hacimlerinin ise düşük-orta tek haneli oranda daralması bekleniyor. Bira grubu satışlarının kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak yüksek onlu yüzdelerde artmasını öngörüyorlar (Ak Yatırım: TL bazda %50 büyüme). Bira grubu FAVÖK marjının ise yaklaşık 300 baz puan daralmasını öngörüyorlar (Ak Yatırım: 220 baz puan daralma).

 Temettü: Yönetim Kurulu, 1.26 milyar TL brüt nakit temettü dağıtımını (2.1314TL/hisse) Genel Kurul’un onayına sunacak. Temettü verimi %3.8’e denk gelirken temettü dağıtım oranı %37’ye denk geliyor. Açıklanan temettü bizim tahminimiz 1.64 milyar TL’nin altında kaldı. Temettü dağıtımına 23 Mayıs tarihinden itibaren başlanması planlanıyor. 

Aselsan ;

Beklentilerin üzerinde 6.1 milyar TL (TL bazında %78 YoY, $ bazında -%8 YoY) net kar açıkladı (Ak Yatırım: 4.6 milyar TL, Piyasa: 4.3 milyar TL). 1.6 milyar TL tutarında ertelenmiş vergi geliri piyasa beklentilerinden sapma üzerinde etkili oldu. Bu etki hariç tutulduğunda, beklentilerin üzerinde gerçekleşen ciro büyümesinin katkısıyla net kar beklentilerin %5 üzerinde kalıyor. 4Ç22’de ciro 17.6 milyar TL ile beklentilerin yaklaşık %15 üzerinde gerçekleşti (Ak Yatırım: 14.6 milyar TL, Piyasa: 15.4 milyar TL). 12A22 cirosu yıllık %75 büyüme ile 35.3 milyar TL olarak gerçekleşti (Dolar bazında -%5 YoY). Ciro büyümesinin de desteği ile 4Ç22 FAVÖK piyasa tahminlerinin %21 üzerinde gerçekleşti (Ak Yatırım: 4.5 milyar TL, Piyasa 4.4 milyar TL). FAVÖK marjı %30.6 olarak beklentilerimize yakın gerçekleşti. Net borç pozisyonu operasyonel karlılığın etkisiyle 3Ç22’deki 7.6 milyar TL seviyesinden 5.2 milyar TL seviyesine doğru iyileşti. Net borç pozisyonundaki iyileşmenin önceki yıllardaki gibi net nakit seviyelerine dönüşün bir sinyali olarak algılanabileceği kanaatindeyiz. Net borç / FAVÖK(12A) rasyosu 2021’deki 0.5x seviyelerine yakın gerçekleşti. Roketsan değerlemesi yıllık %100 artış ile 4.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Yurt içi proje edinimlerinin katkısıyla bakiye siparişler 7.6 milyar USD seviyesinden 8.2 milyar USD seviyesine yükseldi. Bu seviyenin piyasa beklentilerinin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Üst yönetimin beklentileri yatırım harcamalarında önemli artışa işaret ediyor: Üst yönetim ciroda %40 artış ile birlikte %24 FAVÖK marjı ve 10 milyar TL konsolide yatırım harcamaları (yaklaşık +%60 YoY) paylaştı. FAVÖK marjı ilk beklentilerimize yakın açıklandı, yatırım harcamalarının ise cirodan daha fazla büyüyeceği öngörülmüştür. Sonuçlara ilk tepkinin pozitif olacağı beklentimiz ile beraber, hedef fiyatımız ve değerlendirmelerimiz analist değişikliği sebebiyle gözden geçiriliyor.

Doğuş Otomotiv ;

Beklentilerden aşağıda sonuçlar açıkladı. Doğuş Otomotiv (Doğuş) 4Ç22’de beklentimizden %4 aşağıda, 2,364 milyon TL net kar açıkladı. Beklentimizden 301 milyon TL daha yüksek gelen faaliyet dışı kar ve beklentimizden 124 milyon TL daha düşük gelen vergi giderlerine rağmen beklentimizden 532 milyon TL aşağıda gelen faaliyet karı sebebiyle şirket, beklentimizden %4 daha düşük bir net kar açıkladı. 4Ç22’de şirketin net satışları beklentimizden %4 yukarıda, yıllık %174 arttı. 4Ç22’de şirketin Skoda dâhil yurtiçi satış hacmi yıllık %43 artarken, Skoda hariç satış hacmi yıllık %38 arttı. 4Ç22’de FAVÖK beklentimizden %23 aşağıda, yıllık %328 arttı. 4Ç22’de FAVÖK marjı beklentimizden 480 baz puan daha düşük, yıllık 474 baz puan arttı. 4Ç22’de brüt kar marjı yıllık 558 baz puan artarken, operasyonel giderler/net satışlar oranı yıllık 55 baz puan arttı. Beklediğimizden daha yüksek bir brüt kar marjı gerçekleşmiş olsa da operasyonel giderler/net satışlar oranının beklediğimiz seviyeden yüksek gelmesi beklentimizden daha düşük bir FAVÖK marjına yol açtı. 4Ç22’de şirketin personel giderlerinin ciddi bir şekilde arttığını izliyoruz. Söz konusu artışın başarılı bir yılsonunda yapılan bonus ödemelerine bağlı olabileceğini düşünüyoruz. Şirket 2023 yılına ilişkin öngörülerini paylaştı. Yönetim, yurt içi toplam araç pazarı beklentisini 775 bin adet seviyesinde paylaştı. Yönetim, Skoda hariç yurt içi satış hacmi beklentisini 96 bin adet olarak paylaştı. Yönetim, yatırım harcamaları beklentisini 1,450 milyon TL olarak açıkladı. Yönetim kurulu hisse başına 9.1 TL’ye tekabül eden, %5,4 verime işaret eden 2 milyar TL temettü teklif etmeye karar verdi. 2022 net karından, 14.11.2022’de 900 milyon TL tutarında bir avans ödemesi yapılmıştı. Toplam 2,900 milyon TL tutarındaki temettü bizim beklentimiz olan 4,364 milyon TL’den %34 aşağıdadır. Şirketin net nakit pozisyonu 3Ç22’de 2,044 milyon TL seviyesinden 2,805 milyon TL seviyesine yükseldi. 4Ç22’de net işletme sermayesi çeyreklik 1.1 milyar TL arttı. 4Ç22’de alacak vadesi çeyreklik 2 gün arttı. 4Ç22’de stok vadesi çeyreklik 9 gün azaldı. 4Ç22’de satıcı vadesi çeyreklik 10 gün azaldı. 4Ç22’de nakit döngüsü çeyreklik 2 gün arttı. Yorum ve Tavsiye: 4Ç22’de Doğuş, beklentimizden daha düşük sonuçlar ve temettü açıkladı. 2023 yılında devam etmekte olan Euro bazında yüksek araç fiyatları sebebiyle daha yüksek marjlar varsaydık. Önceden 2024’te otomotiv sektörünün döngüsel doğası gereği Euro bazında araç fiyatlarının düşeceğini düşünüyorduk. Fakat güncel durumda araç fiyatlarının Euro bazında yüksek kalacağına inanıyoruz. Söz konusu gelişmeler ve makro tahminlerimizdeki revizyonlar sebebiyle tahminlerimizi güncelliyoruz.

Indeks Bilgisayar ;

Endeks Üzeri Getiri; Hedef Fiyat TRY28) piyasa tahminlerinin altında 146mn TL net kar açıkladı (Ak Yatırım: 200mn TL, Piyasa: 205mn TL). Tahminlerimize göre oluşan sapmaya beklentilerin üzerinde gerçekleşen finansal giderler ve vergi giderleri sebep oldu. Finansal giderlerdeki artış ayrıca net karın yıldan yıla 266mn TL’den 146mn TL’ye düşüşü üzerinde etkili oldu. 1.6 milyar TL net nakit pozisyonuna rağmen, finansman yapısındaki değişiklikler sebebiyle finansal giderler finansal gelirlerin üzerinde gerçekleşti. Indeks %102 büyüme ile beklentilerin hafif üzerinde 8.1 milyar TL ciro gerçekleştirdi (Ak Yatırım: 8.4 milyar TL, Piyasa: 8.5 milyar TL). FAVÖK %191 büyüme ile 440 milyon TL olarak beklentilerin %20 üzerinde gerçekleşti (Ak Yatırım: 372mn TL, Piyasa: 366mn TL). Karlılığı görece daha fazla olan ürün gruplarının satışlar içerisindeki payının artmasının marjları desteklediğini düşünüyoruz. Artan operasyonel karlılık ile FAVÖK marjı %3.8’den %5.4’e yükseldi. Indeks’in net nakit pozisyonu işletme sermayesi ihtiyaçlarındaki 7mn dolar azalma ile dolar bazında %17 büyüdü. Net işletme sermayesinin satışlara oranı %2.2’den %1.1’e düştü. Tahminlerin altında gerçekleşen net kara rağmen, talepte güçlü görünümün devam etmesini ve FAVÖK marjlarının tarihi ortalamaları üzerindeki seyrinin devam etmesini bekliyoruz. Bu sebeple, model portföyümüzde yer vermis olduğumuz Indeks için 28 TL hedef fiyat ve endeks üzeri getiri öngörüyoruz.

Yataş ;

Devam eden büyüme trendi ve artan üretim ihtiyaçları doğrultusunda mevcut sünger üretim tesisi kapasitesini artıracak yeni bir tesis yatırımı yapılmasına karar verdi. Bu doğrultuda şirket T.C. Merkez Bankası kaynaklı, 2 yılı anapara geri ödemesiz olmak üzere toplam 10 yıl vadeli 470 milyon TL tutarında Yatırım Teşvik Avans Kredisi (YTAK) kullanacak. Kredi halihazırda onaylanmış durumda. YTAK kullanım kriterleri doğrultusunda yatırımın 4.bölgede olması ve yerli makine kullanım kriterini sağlaması sebebi ile 75 baz puan faiz indirimi uygulanmış ve %8,75 yıllık faiz oranı ile kullanılmıştır. Planlanan yatırım, yatırım teşvik belgesi kapsamında olup, Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası unsurlarından faydalanacaktır. Tesisin 2024 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Özellikle kredi kullanım koşulları oldukça uygun olduğundan haberin olumlu olduğunu düşünüyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X