GÜNLÜK BÜLTEN - 01.04.2022

Resim

Yurt içinde bugün Mart ayı PMI beklenti endeksi açıklanacak

● Yurt dışında ise, ABD’de aylık iş gücü verileri takip edilecek

● Ayrıca küresel beklenti endeksleri açıklanmaya devam edecek

● Hazine, Nisan-Haziran dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı ABD’de kişisel gelirler Şubat’ta aylık %0,5 ile beklentilere paralel, kişisel harcamalar ise %0,2 arttı. Fed’in takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonu ise Şubat’ta yıllık %5,4 artış gösterdi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 26 Mart ile biten haftada 202 bin ile beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Çin’de ise, dün eşik seviyesinin altında açıklanan resmi PMI beklenti endeksinin ardından bu sabah Caixin imalat sanayi beklenti endeksi de 48,1 ile Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyesinde açıklandı. ABD, Rusya’nın teknoloji sektörüne yönelik 21 kurum ve 13 kişinin yaptırım listesine eklediğini bildirdi. Yaptırım uygulanan şirketler arasında, Rusya’nın en büyük mikroelektronik üreticisi Mikron’un da olduğu belirtiliyor. Yurt dışında bugün veri yoğun bir gün olacak. ABD ve Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi Mart ayı nihai verileri açıklanacak. Öncü verilere göre ABD’de endekslerde yükseliş görülmüş idi. ABD’de bugün Mart tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. İstihdam verilerinde artış eğilimi sürüyor. ABD’de ayrıca ISM imalat sanayi endeksi, inşaat harcamaları ile Euro Bölgesi’nde Mart ayı öncü enflasyon verileri diğer takip edilecek veriler arasında yer alıyor. Bölgede yıllık enflasyonun Mart’ta %5,8’den %6,7’ye yükselmesi bekleniyor.

● Küresel piyasalarda, dün ABD hisse senedi endekslerinin %1,5 ilâ %1,6 arasında satıcılı seyretmesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir var. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %2,38 düzeyinde, dolar endeksi ise günlük bazda değerlendi, bu sabah 98,4 düzeylerinde.

● Yurt içinde Şubat ayında ihracat yıllık %25,4 artarken, ithalat ise özellikle enerji fiyatlarındaki artış kaynaklı %44,5 ile güçlü artış eğilimini sürdürdü. Bunun neticesinde dış denge 7,9 milyar $ açık verdi. Yurt içinde bugün Mart ayı imalat sanayi PMI endeksi verisi açıklanacak. Mart ayına ilişkin öncü göstergelerden tüketici güven endeksi artarken, reel kesim ve sektörel güven endekslerinde gerileme görüldü. Diğer taraftan yurt içinde Türk lirası mevduatlar için stopaj indirimi, 3 ay daha uzatıldı.

● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 14,67 düzeylerinden başlıyor. Hazine Nisan-Haziran dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre üç aylık dönemde toplam 95,1 milyar TL iç borç ödemesine karşılık 114,0 milyar TL iç borçlanma programlanıyor. Nisan’da 22,6 milyar TL iç borç servisine karşılık toplam 27 milyar TL iç borçlanma yapılması programlanıyor. Tahvil piyasasında, 2 yıllık DİBS faizi dün günü 13 baz puan düşüşle %24,97’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Rusya – Ukrayna savaşında belirsizlikler sürerken, çelişkili açıklamalara rağmen dün petrol fiyatlarında bir miktar rahatlama gözlendi. ABD hisse senedi endeksleri ise günü kapanışa yakın gelen satışlarla ekside kapattı. ABD tarafında gözlenen satışların dönem sonu işlemleri ile ilgili olabileceğini düşünüyoruz. Bu sabah itibarıyla işlemlerde ise yurtdışı tarafta toparlanma sürüyor. Dün BIST-100’ün ise seçici alımlarla günü yatay seviyede kapattığını izledik. Bankalar günü hafif ekside kapattı. BIST’in bugün yurtdışı eğilime paralel olarak güne hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 2250 direnç bölgesine yaklaşan hareketin ardından sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 2233 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yakın direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2250-2300 bandının alt sınırı test edilmiş durumda. Yaşanan geri çekilme ise şimdilik oldukça sınırlı. Dolayısıyla endekste olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. Bu paralelde yakın direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2250-2300 hareketine yönelik beklentinin korunduğunu da söyleyebiliriz. Bu bölge üzerini ise endekste daha belirgin bir yukarı eğilimin gelişebileceği bölge olarak değerlendiriyoruz. Bu bant üzerinde 2500-2650 bandına yönelik bir hareketten bahsediyor olacağız. Endekste kısa periyot için 2220- 2180 bandı yakın destek, 2165 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. BIST100 için 2220-2200-2180-2165 destek, 2250-2265-2280-2300 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Garanti Bankası ana hissedarı BBVA’nın ilgili gönüllü çağrı sürecinde tüm ilgili izinlerin ve SPK onayının alındığını, hisse alım programının 4-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleşeceğini duyurdu. Hisse geri alım fiyatı daha önceden paylaşıldığı üzere hisse başına 12,20 TL olarak tescil edildi. BBVA, Garanti’de %49,85 paya sahip bulunuyor. Bankanın halka açık kısmı ise %51,15 düzeyinde bulunuyor. Geri alım sonrası BBVA’nın Garanti’deki payının %50’inin üzerine çıkması ana hissedara ilerideki alım satım işlemlerinde çağrı zorunluluğu doğurmayacak bir yapı sağlayacak. Garanti Bankası dün ayrıca daha önceden hisse başına 0,31 TL olarak belirlenen brüt temettünün 25 Mayıs’ta ödeneceğini açıkladı.

● Bankacılık Sektörü: TCMB verilerine göre yerleşiklerin yabancı para mevduatı 25 Mart haftasında 1,4 milyar dolar artarak 217,6 milyar dolar oldu. Döviz mevduattaki artış kur etkisinden arındırıldığında 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı hafta içerisinde TL mevduat ise 10,9 milyar TL artış gösterdi. Aynı hafta TL krediler %1,3 ve yabancı para krediler %0,4 arttı. Sorunlu kredi hacmi ise 164,3 milyar TL düzeyinde yatay kaldı. TCMB verileri 25 Mart haftasında mevduat faizinin 1-3 ay vadede %17,1 olarak yatay seyrettiğini, konut kredilerinde hafifçe %18,1’e gerilediğini ve TL ticari kredilerde 20 baz puan kadar artışla %20,6 olduğunu ortaya koyuyor.

● Enerji Sektör: BOTAŞ elektrik üretim santrallerinin kullandığı elektriğe %44.3, sanayinin kullandığı elektriğe 1 Nisan itibariyle %50 ve meskenlerde kullanılan elektriğe %35 zam yaptı. Türkiye elektrik piyasasında spot fiyatlar büyük ölçüde doğalgaz santrallerinin marjinal maliyetine göre oluştuğu için elektrik üreticilerinin kullandığı doğalgaza yapılan zam spot piyasada elektrik fiyatlarını büyük oranda yukarı çekecektir. Yapılan zammın hafta başında farklı kaynaklara farklı uzlaşma fiyatı getirilmesi kapsamında yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri için uzlaşma fiyatının spot fiyatların oldukça altında 1200TL/MWh belirlenmesi nedeniyle yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri üzerinde bir etkisi olmayacaktır (Aydem Yenilenebilir, Galata Wind, Bio Trend, Odaş, Çan Termik). Üretimde doğalgaz ağırlığı olan Akenerji ve Aksa Enerji gibi oyuncuları hafif olumsuz etkileyecektir. Aksa Enerji’nin FAVÖK’ünün %70 yurtdışından geliyor olması etkiyi daha da sınırlayacaktır. Diğer taraftan ithal kömür santrallerinin yüksek spot elektrik fiyatlarından olumlu etkileneceğini tahmin ediyoruz (Alarko Holding). Üretimde doğalgaz kullanan sanayi şirketleri üzerinde de hafif olumsuz etki yapmasını tahmin ediyoruz (Şişecam - Türkiye doğalgaz maliyeti 2022 yılında toplam maliyetlerin yaklaşık %14’üne denk geliyor-, Ege Seramik, Uşak Seramik ve kısmen de Tüpraş ve Petkim).

● Kontrolmatik yönetim kurulu, %100 Bağlı ortaklığı Progresiva Enerji Yatırımları A.Ş.'nin sermayesindeki %5 oranındaki payları 700 bin dolara Zen Girişim Sermayesine satılmasına karar verdi. Hisseleri için olumlu tepki bekliyoruz.

● Pegasus yönetim kurulu, genel kurul toplantısı sonrasında aldığı karar ile Sayın Mehmet Nane’nin sürdürdüğü CEO görevine 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Sayın Güliz Öztürk’ü getirmiştir.

● TAV Holding yönetim kurulu, genel kurul toplantısı sonrasında aldığı karar ile Sayın Sani Şener’in sürdürdüğü CEO görevine 1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Sayın Vehbi Serkan Kaptan’ı getirmiştir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X