GÜNLÜK BÜLTEN - 01.09.2022

Resim

Küresel çapta imalatsanayi PMI verileri açıklanacak

● Euro Bölgesi’nde enflasyon Ağustos’ta öncü veriye göre %9,1’e yükseldi

● Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yıllık %7,6 büyüdü

● Bugün yurt içinde Ağustosimalat sanayi PMI endeksi açıklanacak ABD borsalarında, her ne kadar ADP istihdam verileri Ağustos’ta 120 bin kişi ile beklentilerin altında ve 2021 başlarından beri aylık bazda en düşük artışı gerçekleştirmiş olsa da maaş tarafında aynı işte çalışanların maaşlarının yıllık %7,6, iş değiştirenlerin ise %16,1 artması enflasyonist endişeleri canlı tuttu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,8 ve %0,6 düşüşle kapattı. Ağustos’ta aylık bazda düşüşler ise sırasıyla %4,2 ve %4,6 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde enflasyonun beklentilerin üzerinde artış göstermesi sonrası ECB’nin şahin duruşunu güçlendirebileceğine yönelik endişelerle satışlar görüldü; endeksler günü -%0,3 ila -%1,4 düşüşle tamamladılar. ABD’de Cleveland Fed Başkanı Mester’ın gelecek yıl faiz indirimi beklemediğini ve %4’lük gösterge niteliğindeki hedef politika faiz oranını desteklediğini belirtmesi sonrası 2 yıllık tahvil getirileri %3,49 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. 10 yıllık tahvil getirileri günü %3,19 seviyesinden kapattı. İki getiri arasındaki fark -34 baz puandan -30 baz puana geriledi. Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatı küresel çapta büyüme endişelerinin etkisiyle son iki işlem gününde %8,2, aylık bazda ise %12,3 gerileyerek günü 96,5$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatında ise ABD tahvil getirilerindeki yukarı yönlü seyir etkili olmaya devam ediyor: 1.711$/ons.

● Euro Bölgesi’nde enflasyonda artış sürüyor: Ağustos’ta öncü veriye göre %9,1’e yükseldi. En yüksek artış %38 ile enerji fiyatlarında görülürken, gıda fiyatları da %10,6 yükseldi. Çin’de Caixin imalat sanayi PMI endeksi Ağustos’ta 49,5 ile yeniden eşik seviyenin altına geriledi. Yurt dışında ise bugün imalat sanayine ilişkin beklentileri gösteren PMI verileri takip edilecek.

● Yurt içinde ekonomi yılın ikinci çeyreğinde de güçlü büyüme eğilimini sürdürdü ve yılık %7,6 büyüme kaydetti. Özel tüketim harcamaları büyümeye en yüksek katkı sağlayan kalem olmaya devam etti. Net ihracat ve yatırımlar da büyümeye pozitif katkı sağladı; inşaat yatırımlarında daralma devam ederken, makine ve teçhizat yatırımları güçlü artışını sürdürdü. Stoklar ise büyümeye negatif katkı yaptı.

● Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için 2022 büyüme beklentisini %3,5'ten %4.5'e yükseltirken, 2023 büyüme beklentisini ise %4'ten %2‘ye revize etti. 2022 enflasyon beklentisini %52,1'den %68,6'ya, 2023 için %30'dan %40'a yükseltti.

● Yurt içinde bugün Ağustos imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. Endeks, son beş aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak, faaliyet koşullarında ivme kaybına işaret etti. Temmuz’da endeks 46,9 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Ağustos ayına ilişkin öncü göstergelerden, reel kesim güven endeksinde gerilemenin devam ettiği görüldü.

● Hazine Eylül- Kasım dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre; önümüzdeki üç aylık dönemde toplam 122 milyar TL iç borç servisine karşılık 130,5 milyar TL iç borçlanma programlanıyor. Eylül ayında 30,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 50 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmakta. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,21 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● ABD borsaları, geçen ayı son yedi yılın en zayıf Ağustos ayı performansı ile kapatırken; BIST özellikle banka ve havacılık hisseleri öncülüğünde ayı %22 getiri ile tamamladı. Banka sektör endeksi %52 ve havacılık sektör endeksi %40 düzeyinde aylık yükseliş gösterdi. Bununla birlikte bu olumlu ayrışmanın ardından BIST’de son bir haftadır zayıflama sinyalinin de güçlendiğini söylemek mümkün. Dün özellikle kamu hariç bankalar, telekom, demir çelik ve perakende ticaret hisseleri satıcılıydı. Yurtdışı tarafta da satıcılı eğilim belirgindi. Doğalgaz ve elektrik fiyat ayarlamalarının girdi maliyetlerine etkisi nedeniyle bazı şirketlerde satış baskısı oluşturması beklenebilir. BIST’in bugün bir miktar satıcılı açılış yapmasını bekleriz.

Teknik Yorum: BIST100 dün 3200 direncinin test edilmesi sonrası sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 3171 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te olumlu teknik görünüm korunuyor. Çok kısa vadeli ortalamalar üzerindeki seyrin dahi korunuyor olması yukarı yönlü beklentinin geçerli olduğuna işaret. Endekste 3165-3190 bandını önemli bir geçiş bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bu bölge 2021 Nisan döneminden bu yana kapanış zirvesi konumunda. Dolayısıyla bandın aşılması yeni bir yükseliş hareketine yönelik olumlu ve güçlü bir sinyal olarak değerlendirilmeli. Bu olumlu görünümün ve yeni hareketin teyit edilmesi için ise 3210 seviyesini ara direnç olarak değerlendiriyoruz. Üzerinde, yukarı hareketin hız kazanması ve 3350-3400 seviyesine yönelik hareketin gündeme gelmesi beklenebilir. Endekste kısa periyot destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 3125-3100 seviyesi üzerindeki hareketin korunuyor olması yükseliş yönlü beklentinin korunduğuna işaret ederken iyimserliği de destekliyor. 3125-3100 bandını saatlik periyot için destek, 3050 seviyesi altını ise belirgin zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Olası geri çekilmelerde bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilebilir. BIST100’de 3150/25-3100- 3050-3000 destek, 3180-3200/50-3280 direnç.

Şirket Haberleri Devamı

● Arçelik, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Moğolistan'da faaliyet gösteren Indesit International JSC (IndesitJSC) ve Whirlpool RUS LLC (Whirlpool LLC) hisselerinin tamamının alımı için ilgili taraflarla hisse satım işlemini tamamladığını açıkladı. En son satın alım fiyatı kapanış sonrasında belirlenecektir. Satın alıma konu şirketlerin Rusya Lipetsk'de soğutucu ile çamaşır makinası üretimi yapılan toplamda 2,8 milyon adet kapasiteli üretim tesisleri ve yaklaşık 2.500 çalışanı bulunmaktadır. Satın alım bedeli üst sınırı 220 milyon Euro olarak tahmin edilmektedir. Bu meblağ kapanış bilançosundaki maddi duran varlıklar, net işletme sermayesi gibi büyüklüklere dayalı olarak belirlenmiştir. Satın alma bedeli, belirli performans göstergelerine göre 10 yılda belirlenip ödenecektir. Performans şartlarının sağlanmamasına bağlı olarak ek 5 yıl verilebilecektir. Son olarak, devralınan şirketler ile birlikte transfer olacak "Stinol" markasına ek olarak, "Indesit", ve "Hotpoint" grubu markaları da devralınan şirketler tarafından ilgili ülkelerde en az 20 yıl kullanılacak olup, bunun 40 yıla uzatılma opsiyonu bulunmaktadır. Alım fiyatı için üst sınır (kapasite bazında) ve anlaşma koşullarının cazip göründüğünü düşünüyoruz. Rusya’da artan üretim faaliyetleri ise temel risk faktörü.

● Tüpraş'ın Entek devralma işlemi için gerçekleştireceği 24,8 milyon TL'lik sermaye artırımı SPK tarafından onaylandı. Hisse dağıtımı 1 Eylül'de yapılacak. Aygaz da ayrıca sermayesini 80,1mn TL azaltacak ve Entek hisseleri karşılığında alacağı Tüpraş hisselerini dağıtacak. Aygaz'ın referans fiyatını dünkü kapanış fiyatları ile 42,18 TL olarak hesaplıyoruz. Aygaz pay sırasında serbest marj uygulanacak ve oluşan ilk işlem fiyatı seansın devamı için baz fiyat olarak kabul edilip, alt ve üst fiyat limitleri de bu baz fiyata göre belirlenecek.

● Doğalgaz ve elektrik tarifelerinde artışa gidildi: BOTAŞ elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgazda %49,5, sanayinin kullandığı doğalgazda %50,8, KOBI’lerin kullandığı doğalgazda %47,6 ve meskenlerde kullanılan doğalgazda %20,4 oranında artış yaptı. Fiyat artışları 1 Eylül itibari ile geçerli olacak. Türkiye elektrik piyasasında spot fiyatlar büyük ölçüde doğalgaz santrallerinin marjinal maliyetine göre oluştuğu için elektrik üreticilerinin kullandığı doğalgaza yapılan zam spot piyasada elektrik fiyatlarını artıracaktır. Yapılan zammın, Nisan ayında farklı kaynaklara farklı uzlaşma fiyatı getirilmesi kapsamında yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri için uzlaşma fiyatının spot fiyatların oldukça altında belirlenmesi nedeniyle, yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri üzerinde bir etkisi olmayacaktır (Aydem Yenilenebilir, Galata Wind, Bio Trend, Odaş, Çan Termik). Diğer taraftan ithal kömür santrallerinin (Alarko Holding), onlar için belirlenen uzlaşma fiyatının spot fiyatın halihazırda üzerinde olması nedeniyle, spot fiyatların yükselmesinden olumlu etkilenecektir. Maliyet artışlarının üretimde doğalgaz ağırlığı yüksek olan Akenerji ve Aksa Enerji gibi oyuncular üzerindeki olumsuz etkisi sınırlı olacaktır; spot fiyatların yükselmesi bu şirketlerin maliyet artışlarını büyük ölçüde telafi edecektir. Aksa Enerji’nin FAVÖK’ünün %70’inin yurtdışı operasyonlardan geliyor olması bu etkiyi AKSEN hissesi için daha da sınırlayacaktır. Üretimde doğalgaz kullanan sanayi şirketleri üzerinde olumsuz etki yapmasını tahmin ediyoruz (Şişecam -, Ege Seramik, Uşak Seramik ve kısmen de Tüpraş ve Petkim). EPDK elektrik tarifelerinde 1 Eylül itibari ile meskenlerde %20, sanayi ve ticarethane için %50 oranında artış yaptı. Elektrik fiyatlarındaki artışın elektrik perakende şirketlerini hafif olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz (Enerjisa ve elektrik perakende iştiraki üzerinden Alarko Holding).

● EPDK piyasa takas tavan fiyatını 4800 TL’ye yükseltti: Resmi Gazetede yayınlanan kurul kararı ile EPDK, Piyasa Takas Fiyatı (PTF) Tavanını 1 Eylül itibari ile 4800TL/MWs’e yükseltti (önceki: 4000TL). Diğer taraftan 1 Nisan itibari ile tüketiciyi korumak için geçici olarak devreye sokulan üretim santrallerinin kaynaklarına göre belirlenen azami uzlaşma fiyatlarındaki aylık değişiklikler henüz açıklanmadı. Azami fiyat değişikliği olmadan PTF tavanının yükseltilmesinin elektrik santrallerinin satış fiyatı ve karlılığı üzerinde marjinal bir etkisi olmuyor. O nedenle haberi tüm enerji üretim şirketleri için nötr olarak değerlendiriyoruz. Birkaç gün içerisinde EPDK tarafından açıklanması beklenen azami uzlaşma fiyatların enerji şirketlerinin performansı açısından daha kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X