GÜNLÜK BÜLTEN - 02.01.2023

Resim

Yurt içinde ve Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI verileri açıklanacak

● Yurt içinde dış denge kasımda 8,8 milyar $ açık verdi

● Brüt dış borç stoku 3. çeyrekte çeyreklik bazda 2,6milyar$ azaldı

● Piyasalar 2022 yılını olumsuz performanslarla sonlandırdı ABD hisse senedi piyasalarında, yılın son iş gününde satış baskıları hakimdi. Chicago PMI endeksinin aralıkta, pandemi sonrası gördüğü en düşük seviyeden toparlanmasına (37,244,9) rağmen eşik seviyenin altında kalmış olması büyüme endişelerinin sürmesine yol açtı. Ancak seans sonuna doğru gelen alımlar gün içerisinde %1,3-%1,5 arası değer kaybeden ve 2008’den beri en kötü yıllık performansını sergileyen S&P500 (-%19,4) ve Nasdaq Bileşik (-%33,1) endekslerinin yılı sırasıyla %0,3 ve %0,1 düşüşlerle sonlandırmasını sağladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de büyümeye ilişkin endişelerle satışlar ön plana çıkarken, genel olarak 2018 yılından beri en kötü yıllık performanslar gözlendi. Endekslerdeki günlük kayıplar %0,8 ilâ %1,5 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında da satışlar görülürken 2 yıllık ve üzeri tahvillerde getiriler yaklaşık 5-7bps arttı: 2 yıllık tahvil getirisi %4,43’e, 10 yıllıklar %3,87’ye yükseldi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -55bps seviyesinde yatay. Tahvil piyasasında görülen satışlar özellikle EB tahvil satışlarının devamı niteliğini taşıyordu. Bu hafta açıklanacak TÜFE ve PMI verileri öncesinde Alman 10 yıllık tahvil getirileri 13bps artışla %2,57 ile 2011’den beri en yüksek seviyesindeydi. Dolar endeksi yılı %0,3’lük düşüşle 103,5’ten kapattı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı COT raporunda son 6 haftanın en yüksek net uzun pozisyonlanmasının da verdiği destekle %4,4 artarak yılı 85,9$/bbl ile toplamda %10,5 artıda kapattı. Altının ons fiyatı yılı DXY’deki düşüşün de etkisiyle günü %0,5 yükselişle 1.824$/ons’tan tamamladı. Böylece altın yıllık bazda sadece %0,3 düşmüş oldu.

● TCMB 2023 yılı para ve kur politikası metnini yayımladı. Metinde; 2023 yılının ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin %60 olarak belirlendiği, KKM dışındaki TL mevduatın öncelikli olarak özendirileceği, TL mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde adımlar atılmaya devam edileceği belirtildi. Ayrıca para politikasının etkinliğinin korunması ve politika kararlarında amaçlanan hedeflere ulaşılması açısından kredi faizlerinin politika faizine yakınsaması gerektiği, bu kapsamda üretim kapasitesine ve sürdürülebilir cari dengeye katkı sunan hedefli alanlarda kullandırılan ticari kredilerde faiz oranlarının firmaların finansmana erişimini destekleyecek şekilde belirlenmesine yönelik makroihtiyati adımların 2023 yılında da uygulanmaya devam edeceği vurgulandı.

● Yurt içinde TÜİK tarafından açıklanan kasım ayı dış ticaret açığı, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici verilere paralel olarak 8,8 milyar $ olarak gerçekleşti. İhracat yıllık %2,1 artışla 21,9 milyar $, ithalat %14 artışla 30,7 milyar $ oldu. Bu hafta Ticaret Bakanlığı aralık ayı geçici dış ticaret verilerini açıklayacak. Brüt dış borç stoku 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 2,6 milyar $ azalarak 443 milyar $’a geriledi. Vade kırılımına göre; kısa vadeli dış borç stoku önceki çeyreğe göre 4,2 milyar $ artarken, uzun vadeli kredi borcu ise 6,9 milyar $ azaldı. Kamu sektörünün toplam dış borcu (TCMB dahil) 3,2 milyar $ azalırken, özel sektörün 553 milyon $ arttı. Özel bankaların dış borç stoku 2,7 milyar $ azaldı, reel sektörün ise aynı dönemde 3,6 milyar $ arttı.

● Yurt içinde bugün aralık ayı imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak. PMI endeksi kasımda 45,7 ile mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Eşik seviyenin (50) altındaki seyrin aralıkta da sürmesini bekliyoruz.

● Hazine ocak-mart dönemi 3 aylık iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre ocak ayında toplam 46,3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 55 milyar TL’lik iç borçlanma planlanıyor.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 2022’yi %197 getiri ile 2000 sonrası dönemin getiri rekorunu kırarak tamamladı. Dolar bazındaki getiri de %112 ile 2000’li yılların en yüksek getirisi oldu. Geride bıraktığımız yıl özellikle havacılık ve enerji hisseleri öne çıkarken, banka hisseleri de uzunca bir sürecin ardından temel endeksi yenmeyi başardı. Bugün yurtdışı açısından İngiltere ve ABD tarafında piyasalar kapalı olmaya devam edecek. Haber akışı açısından bugün gelecek dış ticaret verileri ve PMI ile yarın gelecek Aralık enflasyonu önem taşıyor. Haftanın ilk günü BIST’in yukarı yönlü eğilimini korumaya çalışacağını düşünüyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde yüksek açılışın ardından gün içerisinde test ettiği 5560 seviyesinden sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 5509 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş trendi geçerli durumda. Kısa periyot için destek olarak değerlendirdiğimiz 5300/250 bandından gelişen tepki hareketi devam ederken 5 günlük ortalama üzerindeki hareket korunuyor. Bu bölge üzerindeki hareketin korunmasını yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Devam eden olumlu teknik görünüme bağlı olarak 5550/65 direnci üzerinde, yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5850- 6050 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

Şirket Haberleri Devamı

Lokman Hekim (LKMNH TI) ;

Etlik Hastane binasının 13/30 (%43) payının 13mn TL tutarına Etlik Gayrimenkul Yatırım’a satılmasına karar vermiştir. Lokman Hekim’in kısa vadeli diğer borçlar kalemi içerisinde Etlik Gayrimenkul Yatırım’a olan 13mn TL tutarında borç bulunmaktaydı. Satış bedeli 2020 yılında Lokman Hekim tarafından alınan söz konusu avanstan mahsup edilerek tahsil edilmiştir. Dolayısıyla şirkete herhangi bir nakit girişi olacağını düşünmüyoruz. Haberi nötr olarak yorumluyoruz.

Lokman Hekim (LKMNH TI) ;

Lokman Hekim Üniversitesine kiralanmış olan Ankara Hastanesi’nin kiralama süresi 3 yıl daha uzatılmıştır. Söz konusu kira anlaşmasının her 3 yılda bir yapılması planlandığı için haberi Nötr olarak yorumluyoruz.

Aselsan ;

ASELSAN ile Milli Savunma Bakanlığı arasında TSK ihtiyacı olan askeri ekipman alım maksadıyla, toplam bedeli 102.3 milyon USD tutarında birsözleşme imzalandı. Sözleşme bedelinin 3.çeyrek sonunda şirket tarafından paylaşılan 7.6 milyarUSD tutarındaki bakiye siparişlere oranı%1.3’tür. (Olumlu)

Kontrolmatik ;

Kontrolmatik çıkarılmış sermayesi 50 milyon TL olan ve %25 oranında pay sahibi olduğu iştiraki Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş.'nin yapmış olduğu (%133,33) bedelli sermaye artırımına katılmış olup,sermaye artırımısonrasısahip olduğu pay oranında bir değişiklik olmamıştır.

Petkim (PETKM) ;

STAR Rafineri’den %18’lik pay alma işlemi için kapanış tarihini en geç 2 Ekim 2023’e kadar erteledi. (Nötr) Bu ertelemenin piyasa beklentisi dahilinde olduğunu düşünüyoruz. Petkim, 2018 yılında STAR Rafineri’den 720 milyon dolar bedelle %18’lik dolaylı pay almak üzere Socar ile bir anlaşmaya varmış, anlaşma bedelinin 3 eşit taksitte ödenmesi kararlaştırılmıştı. Petkim bu zamana kadar Socar’a 480 milyon dolar ödedi,son taksidin ödenmesi ise birkaç defa ertelenmişti. Son açıklamaya göre, global piyasalardaki olumsuz gelişmeler, petrokima sektörüyle alakalı belirsizlikler ve taraflar arasındaki hisse satış sözleşmesine dair ön şartların gerçekleştirilmesiyle ilgili onay sürecinin devam etmesi nedeniyle hisse satışı en geç 2 Ekim 2023 tarihine kadar ertelendi. Ayrıca, Petkim’in 26 Ocak 2023 vadeli 500milyon dolarlık Eurobond’unun geri ödenmesisebebiyle nakit pozisyonunun korunması tercih edildi. Petkim’in Eylül 2022 sonu itibariyle 763 milyon dolar net borcu ve 534 milyon dolarlık brüt nakdi bulunmaktadır.

● 16.03.2021 tarihinde Tekfen Holding Grup Şirketleri Başkanı olan Ali Aydın Pandır, 31.12.2022 tarihi itibarıyla bu görevinden ayrıldı.

Türk Telekom ;

telekomünikasyon hizmetlerinin yürütülmesine yönelik imtiyaz sözleşmesinin uzatılması için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvurma kararı aldı. 14.11.2005 tarihinde imzalanan imtiyaz sözleşmesi 28.02.2026 tarihinde sonaerecektir. Potansiyel Olumlu.

● Doğalgaz tarifelerinde indirime gidildi: BOTAŞ elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgaza %13 indirime gitti. Tarife düşüşü 1 Ocak itibari ile geçerli olacak. Türkiye elektrik piyasasında spot fiyatlar büyük ölçüde doğalgaz santrallerinin marjinal maliyetine göre oluştuğu için elektrik üreticilerinin kullandığı doğalgaza yapılan indirim spot piyasada elektrik fiyatlarını indirecektir. Yapılan zammın, Nisan ayında farklı kaynaklara farklı uzlaşma fiyatı getirilmesi kapsamında yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri için uzlaşma fiyatının spot fiyatların oldukça altında belirlenmesi nedeniyle, yenilenebilir enerji ve kömür santralleri üzerinde önemli bir etkisi olmayacaktır (Aydem Yenilenebilir, Galata Wind, Bio Trend, Odaş, Çan Termik, Alarko Holding). Maliyet artışlarının üretimde doğalgaz ağırlığı yüksek olan Akenerji ve Aksa Enerji gibi oyuncular üzerindeki hafif olumlu etkisi olacaktır; spot fiyatların düşmesi bu şirketlerin maliyet avantajlarını kısmen ortadan kaldıracaktır. Aksa Enerji’nin FAVÖK’ünün %70’inin yurtdışı operasyonlardan geliyor olması bu etkiyi AKSEN hissesiiçin daha da sınırlayacaktır.

Bankacılık Sektörü:

TCMB Cuma günü yayınladığı Para ve Kur Politikası metninde, bankacılık sisteminde mevduat ve menkul kıymetleriçerisinde TL’nin payının arttırılmasına dönük hedefler açıkladı. Buna göre %53 civarında olan TL mevduatın payının %60; %4 civarında olan TL menkul kıymetlerin payının 2023 yılında %5 ve orta-uzun vadede %10 olması öngörülüyor. TCMB ayrıca menkul kıymet portföyünün kendi bilanço içerisindeki payını da %7’ye çıkarmayı (mevcut %5’in hafif altı) hedefliyor. Hafta sonu yapılan düzenlemelerle ayrıca menkul kıymet tesis süresi 2023 sonuna uzatıldı, faktöring şirketleri de uyguladıkları faiz oranına göre menkul kıymet tesisine tabii tutuldular ve menkul kıymet tesisine tabi varlık ve yükümlülüklerin kapsamı genişledi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X