GÜNLÜK BÜLTEN - 02.02.2023

Resim

Piyasalar Fed kararı sonrası pozitiftepki verdi

● ABD’de ISM ve PMI imalat verileri ocakta daralma bölgesinde

● Euro Bölgesi’nde TÜFE yıllık bazda gerilemeye devam etti

● Yurt içinde PMI verisi ocakta eşik seviyeyi yakaladı ABD hisse senedi piyasalarında Fed’in 25bps’lik politika faizi artışı ile birlikte enflasyona karşı alınacak yolun olduğunu, güçlü istihdam piyasasını ve hizmet hariç çekirdek PCE’nin hala istenilen seviyede olmadığını vurgulaması piyasalarda satış etkisi yarattı. Ancak, açıklamaların piyasalar tarafından sindirilmesinin ve Fed’in politika faiz artış hızını yavaşlatarak Mart 2022’den sonra ilk defa 25bps artış yapmasının ardından gelen dipten alışlarla S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,0 ve %2,0 artışlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde Fed ve ECB kararları öncesinde sınırlı hareketlerle günlük -%0,8 ilâ +%0,7 arasında değişimler gözlendi. ABD tahvil piyasasında Fed kararı sonrası Başkan Powell’ın basın toplantısında borç tavanı krizine ilişkin yaptığı finansal istikrarı koruyucu açıklamalar sonrası alışlar gözlendi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,11’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,42’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise -69bps seviyesinde. Dolar endeksi kayıplarını sürdürdü ve %0,9 geriledi: 101,2. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı OPEC+ toplantısından gelen Rusya ve Çin’e dair gelişmelerin gözleneceği ve arzda herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği açıklamaları sonrası %2 geriledi: 82,8$/bbl. Altının ons fiyatı DXY ve tahvil getirilerindeki düşüş sonrası %1,1artışla1951$/ons seviyesinde.

● Almanya imalat sanayi PMI endeksi ocak ayında 47,3’e yükseldi (aralık: 47,1). Endeksin son 3 aydır yükseliyor olmasının yanında 50 eşik seviyesinin altında kalmasının temel sebeplerinden biri yeni siparişler kalemi oldu. Yüksek stok seviyeleri, yükselen fiyatlar ve yatırım konusundaki çekinceler yeni siparişlerdeki düşüşe katkıda bulundu. Üretimde kullanılan girdi maliyetleri son 27 ayın en düşük seviyesine gerilerken, beklentiler 1 yıldır ilk defa 50 eşik seviyesinin üzerine yükseldi.

● Euro Bölgesi (EB) imalat sanayi PMI verisi ise ocakta son 5 ayın en yüksek seviyesi olan 48,8’e geldi (önceki: 47,8). Verinin 50 eşik seviyesinin altında kalması, düşüş hızları azalsa da üretim hacmi ve yeni siparişler alt kalemlerinden kaynaklandı. Girdi fiyatları enflasyonu son 26 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşerek enflasyonist baskıların yumuşadığına işaret etti.

● EB’nin ocak ayı öncü TÜFE’si yıllık bazda %8,5 artışla hem aralık verisinin (%9,5) hem de beklentilerin (%8,9) altında gerçekleşti. Yıllık enflasyona en yüksek katkının sırasıyla enerji (%17,2), gıda-tütün-alkol (%14,1), enerji hariç sanayi malları (%6,9) ve hizmetlerden (%4,2) kaynaklanması bekleniyor. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %5,2 ile aralık ayına paralel gerçekleşti.

● ABD’de ADP özel sektör istihdam verisine göre 12 Ocak referans haftasını baz alan ocak ayında olumsuz hava koşullarının da etkisiyle piyasa beklentilerinin (180k kişi) altında bir artış (106k kişi) gerçekleşti. Böylece toplam özel sektör istihdamı 127mn kişiye ulaştı. Ocak ayı imalat sanayi PMI verisi ise öncü veri (46,8) ve aralık verisinin (46,2) üzerinde 46,9 geldi. Verideki genel düşüş, yeni siparişlerdeki keskin düşüş, üretimde aralık ayına göre daralma ve stokları azaltmak için devam eden çabalardan kaynaklandı. Öte yandan ISM imalat sanayi ocakta üst üste 3. ayda da daralarak 47,4’e geriledi. Yenisiparişler, imalat ve bekleyen işler daralırken, teslimat süreleri iyileşti. Hammadde stokları artarken, girdi fiyatları 4. ayda da daraldı.

● Türkiye PMI verisi ise beklentimiz dahilinde ocak ayında da artışını sürdürdü ve 50,1 ile eşik seviyeyi yakaladı. Endeksin eşik değere gelmesi tanım olarak faaliyette yatay bir görünüm ima etse de, dipten geliş hareketi göz önüne alındığında imalat sanayiinde toparlanma sinyallerinin güçlendiğine işaret ediyor. Alt endekslerde ocak İktisadi Yönelim Anketi’ndeki gibi üretim ve sipariş endekslerindeki artışlar öne çıktı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün BIST’deki düşüş üst üste sekizinci gününe girdi. Dünkü %5 üzeri kayıpla endeks yılbaşına göre %14’ün üzerinde gerilemiş oldu. Banka hisselerindeki kayıp ise dün %8’i, yılbaşına göre %23’ü buldu. Dünkü satışlarda belirgin bir haber akışı öne çıkmadı. Tarihsel veri bu denli sert düşüşler sonrası tepki geldiğini gösteriyor. Dünkü düşüş sonrası BIST-100 endeksi 100 günlük hareketli ortalamasının sadece %3.9 üzerinde seyrediyor. Endeks 18 Ekim 2021’den bu yana ortalamanın üzerinde kalmayı başardı. Ortalamaya bu denli yakınlaşması ise en son Temmuz 2022’de gerçeklemişti. Yılbaşından bu yana satışların devam etmesi 2022 yılındaki yüksek getirinin realizasyonu ve 2023’teki belirsizlik endişesine yorumlanabilir. Dün yurtdışı tarafta ise FED’in beklentiler paralelinde gelen faiz artışı sonrası temkinli iyimser bir hava hakimdi. Yurtdışı tarafta borsa endeksleri günü genelde artıda kapattı. Haber akışı açısından yarın açıklanacak Ocak ayı enflasyon verileri önem taşıyor. BIST’de bugün dünkü sertsatışlara birmiktar tepki gelebileceğini, ancak piyasanın bunun devamı konusunda temkinli hareket etmesigerektiğini düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında çok sınırlı yukarı hareketle test ettiği 5000 seviyesi sonrası satış baskısı altındaydı. Kapanış 4713 seviyesinde gerçekleşti. Endekste düzeltme hareketi belirgin durumda. Yükseliş denemelerinin oldukça sınırlı kalmasısonrasında aşağı eğilim nispeten kuvvetli. BIST’te kısa periyot için takip ettiğimiz direnç bölgesi altındaki hareket geçerli ve saatlikperiyotta yeni bir toparlanma sürecinden bahsedebilmek için 5100-5200 üzerinde kapanış gerektiğini düşünüyoruz. Endekste bu durumda ancak yeni bir yukarı hareket gelişmesi beklenebilir. Endekste 4980 seviyesi altında kapanışların ise beklentimiz paralelinde satış baskısını bir miktar daha güçlendirdiğini söyleyebiliriz. Bu bölge altında birönceki dip bölgesi de olan 4710-4560 bandının gündeme gelebileceğini belirtmek mümkün. Endekste 100 günlük ortalama da bu bantta 4593 seviyesinde bulunuyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X