GÜNLÜK BÜLTEN - 02.06.2022

Resim

ABD’de bugün özel sektör istihdam verisi takip edilecek

● Euro Bölgesi’nde üretici fiyat enflasyonu açıklanacak

● Yurt içinde imalat sanayi endeksi Mayıs’ta 49,2 ile yatay

● TCMB son Para Politikası Kurulu toplantı özeti yayımlanacak ABD hisse senedi piyasalarında, Bej Kitap’ta vurgulanan yüksek fiyatlar ve 14 bölge genelinde büyümenin devam etmesi faiz artırımlarının devam edeceği beklentisini pekiştirdi. St.Louis Fed Başkanı Bullard’ın da faizlerin daha agresif artırılması gerektiğine yönelik vurgusu piyasalara satış getirdi. S&P500 ve Nasdaq endeksleri dün %0,7 geriledi. Euro Bölgesi’nde (EB) ECB’nin faiz artırmasının ekonomik büyümeye olabilecek olumsuz etkisi dolayısıyla satışlar ön plana çıktı. Bölge genelinde endekslerde günlük %0,1 ila %1,2 oranında düşüşler görüldü. ABD Başkanı Biden’ın Suudi Arabistan’ı ziyaret etme ihtimali olduğu haberleri ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimini destekleyeceğine yönelik söylemleri sonrası Brent petrolün spot varil fiyatı sabah saatlerinde 114$/bbl’den işlem görüyor. ABD Bej Kitap’ında 3 bölgede resesyon endişesinin yer alması ile altında işlemler 14 günlük hareketli ortalamanın (1840 $/ons) yeniden üzerinde: 1.845$/ons. Özellikle ABD’de fiyat seviyelerindeki artış ve Bullard’ın faiz artışlarında daha agresif olunması gerektiğine dair vurgusu ile ABD 10 yıllık tahvil getirileri %2,90’ın üzerinde.

● ABD’de imalat sanayinde ivmelenme görüldü. ISM imalat endeksi Mayıs’ta 55,4'ten 56,1'e yükseldi. Alt endekslerden; istihdam endeksi 50 eşik seviyesinin altına düştü. Yeni siparişler, üretim ve stoklar arttı. Tedarikçi teslimatları endeksi geriledi. ABD’de bugün ADP istihdam verileri, işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek.

● Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Holzmann, 50 baz puanlık faiz artırımının, ECB'nin enflasyon ile mücadele konusunda ciddi olduğunu göstereceğini belirtti. Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu Mayıs’ta öncü veriye göre yıllık %8,1 ile rekor yüksek seviyede gerçekleşmiş idi. Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde Nisan üretici fiyat enflasyon (ÜFE) verisi açıklanacak. Nisan’da yıllık artışının %38,2’ye yükselmesi bekleniyor.

● Kanada Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel politika faizini 50 baz puan artırarak %1,50’ye yükseltti. Merkez Bankası Nisan toplantısında faizi 50 bps artırmış idi. Banka %2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını da belirtti.

● Yurt içinde imalat sanayinde ılımlı bir yavaşlama görülüyor. İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi eşik seviyenin altında kalmaya devam etti. Mayıs’ta endeks 49,2 ile yatay gerçekleşti. Talep koşullarındaki durağan seyir, üretim ve yeni siparişlerin ivme kaybetmesine neden olurken, tedarik zincirindeki aksamalar ve enflasyonist baskılar hafifledi. İstihdam artmaya devam etti. İstanbul'da perakende fiyatlar Mayıs’ta yıllık %87,35 artış kaydetti. Aylık bazda artış ise %5,84 oldu. Yurt içinde bugün TCMB’nin son Para Politikası Kurulu toplantı özeti yayımlanacak. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 16,43 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● ABD hisse senedi borsaları ve diğer yurtdışı piyasalar genelde resesyon riski nedeniyle temkinli bir seyir izliyor. Dün ABD borsalarında finansal sektör hisseleri ağırlıklı satışların ardından bu sabah endeks vadelilerinde hafif toparlanma çabası var. BIST ise olumlu ayrışmasını sürdürüyor. BIST-100’ün dünkü yükselişinde banka ve enerji hisseleri dikkat çekti. Veri akışı açısından yarın enflasyon verisi ve bankaların Nisan ayı toplu kârları önemli olacak. BIST’in güne yatay eğilimle başlamasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde yatay hareket etti. Kapanış 2569 seviyesinde gerçekleşti. Endekste üzerini yeni iyimserlik bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2555 seviyesi üzerinde ilk gün kapanışı gerçekleşti. Geri çekilmeler gün içi sınırlı hareket şeklinde. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm ve yukarı yönlü beklentinin korunduğunu belirtebiliriz. 2555 seviyesinin destek olarak teyit edilmesi durumunda yeni ve daha belirgin bir hareket yaşanabileceğini bu durumda da 2720-2825 bandının gündeme gelebileceğini belirtebiliriz. Bu aşamada saatlik periyotta ortalamalardaki yukarı eğilim olumlu teknik görünümü destekliyor. Endekste kısa periyot için destek olarak takip edebileceğimiz 2525-2475 bandı üzerindeki hareket korunduğu sürece yükseliş yönlü eğilimin geçerliliğinden bahsedebiliriz. BIST100 için 2525-2500-2475/50-2420 destek, 2555-2580- 2600/20-2650 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Aksa Akrilik 28 Kasım 2017 tarihinde fabrika liman sahasında yeni bir iskele yapımı ile ilgili teşvik belgesi alımı konusunu açıklamıştı. Fizibilite çalışmaları ve pazar analizleri sonrasında ilgili yatırımdan vazgeçilmesine karar verildiği açıklandı.

● Bankacılık Sektörü: BDDK günlük bülten verilerine göre, bankalardaki döviz mevduatı 27 Mayıs haftasında 0,5 milyar ABD Doları artarak 236,9 milyar dolar oldu. Diğer taraftan ilgili hafta içerisinde TL mevduatta 58 milyar TL’ye yakın düşüş vardı. Düşüş ticari mevduat kaynaklı olarak gerçekleşti. Veriler, aynı haftada TL kredilerde %2,0 ve yabancı para kredilerde (dolar bazında) %0,4 artışa işaret ediyor. Takipteki kredi hacmi 0,3 milyar TL artarak 163,9 milyar TL'ye yükseldi. Takipteki alacak oranı ise %2,7 oldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X