GÜNLÜK BÜLTEN - 03.01.2023

Resim

Yurt içinde bugün enflasyon verileri takip edilecek

● Aralık ayında yıllık enflasyonun %64,3’e gerilemesini bekliyoruz

● Yurt içinde dış denge aralıkta 10,4 milyar $ açık verdi

● İmalat sanayi PMI endeksi aralıkta 48,1’e yükseldi ABD hisse senedi piyasaları dün tatildi. Sabah saatlerinde ise IMF Başkanı Georgieva’nın dünyanın üçte birinin bu yıl resesyon yaşayacağına ve bu yılın geçtiğimiz yıldan daha zorlu geçeceğine dair söylemleri vadeli piyasalarda etkisini gösteriyor. Yeni işlem yılına pozitif başlayan S&P500 ve DJI vadelileri sabah saatlerinde sırasıyla %0,4 ve %0,3 aşağıdalar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de tatil nedeniyle FTSE (İngiltere) ve SMI (İsviçre) borsaları kapalı idi. Düşük hacimli geçen seansta EB hisse senetlerinde genel olarak alımlar hakimdi. Endekslerdeki günlük kazançlar %1,1 ilâ %1,9 arasındaydı. ABD tahvil piyasası da tatildi. Avrupa’da açık olan piyasalarda ise cuma günkü satışların bir kısmının geri alındığı gözlendi. Alman ve İtalyan 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki farklar sırasıyla 48,4bps (önceki: 50,1bps) ve 211,1bps’e (önceki: 213,3bps) geriledi. Dolar endeksinde ICE’nin tatil olması sebebiyle işlem geçmedi. Bloomberg’in hazırladığı BDXY ise yılın son işlem gününde %1,2 değer kaybının ardından dün günü %1,5 yukarıda sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı dün tatil nedeniyle değişmezken sabah saatlerinde büyümeye ilişkin endişelerin etkisiyle %0,4 düşüşle 85,6$/bbl’den işlem görüyor. Altının ons fiyatında tatil nedeniyle dün değişiklik olmazken sabah saatlerinde büyüme endişelerinin ön plana çıkmasıyla %0,9 artıda: 1840$/ons.

● Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi aralık ayında nihai veriye göre 47,8 ile öncü veriye paralel gerçekleşti. Endeks son altı aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak imalat sanayinde daralmaya işaret ediyor. Yurt dışında bugün Almanya’da aralık ayı öncü enflasyon verisi açıklanacak; yıllık enflasyonun %10,0’dan %9,0’a gerilemesi bekleniyor. Ayrıca İngiltere ve ABD’de imalat sanayi PMI endeksinin aralık ayı nihai rakamları takip edilecek.

● Yurt içinde Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici verilere göre dış ticaret dengesi aralık ayında 10,4 milyar $ açık verdi. Böylece yılın tamamında dış açık 110,2 milyar $’a ulaştı. Emtia fiyatlarındaki artış, altın ithalatı, düşük avro/dolar paritesi ve zayıf dış talep dış açığın yüksek gerçekleşmesinde etkili oldu. İhracat aralık ayında yıllık bazda %3,1 artışla 22,9 milyar $, 12 aylık birikimli olarak 254,2 milyar $ olarak gerçekleşti. İthalat aralık ayında yıllık bazda %14,6 arttı ve 12 aylık birikimli olarak ise 364,4 milyar $’a ulaştı.

● İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi aralık ayında bir miktar toparlansa da eşik seviyenin altında kalmaya devam etti. Endeks aralık ayında 45,7’den 48,1’e yükselirken, çeyreklik bazda ise 47,1’den 46,7’ye geriledi. Böylelikle, son çeyrekte imalat sanayi ana eğiliminin zayıflamaya devam ettiğine işaret etti. Talep göstergelerindeki artış hem iç hem dış talep kaynaklı olurken, iç talepteki görünüm görece daha olumlu. Sektörel verilere göre, giyim ile kara ve deniz taşıt sektörlerinde PMI verileri eşik seviyenin altına gerilerken, diğer tüm sektörlerde iyileşme gözleniyor.

● Yurt içinde bugün ise aralık enflasyon verileri takip edilecek. Enflasyonun aralıkta aylık %1,3 artış göstermesi ve böylece yıllık enflasyonun yüksek baz etkisiyle %64,3’e gerilemesini bekliyoruz. Ayrıca ekim ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri açıklanacak. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,72 seviyelerinde. Tahvil piyasasında getiriler geriledi; 2 yıllık getiriler dün günü 68 baz puan azalışla %9,29’dan, 10 yıllık getiriler ise 123 baz puan düşüşle %8,60’dan tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yeni yıla küresel piyasalar IMF’den gelen açıklamalarla başladı. Avrupa borsaları yeni yıla yükselişle başlarken, ABD ve İngiltere borsaları dün kapalıydı. Ancak bu sabah itibarıyla bu ülkelerde de hisse senedi vadelilerinin alıcılı olduğu görülüyor. Dün BIST’de önceki haftaki sıkışmanın ardından yıla yeni rekor ile başladı. BIST100 endeksi %3’e yakın yükselirken, telekom, havacılık, altın madenciliği ve demir çelik hisseleri yükselişe güçlü katkı verdiler. Banka hisseleri de son çeyrek kâr beklentilerinin etkisiyle yeni yıla nispeten olumlu bir başlangıç yaptı. Dünkü dış ticaret verisinin ardından piyasa bugün de aralık enflasyon verisini takip edecek. Yatırımcının getiri arayışı çerçevesinde BIST’deki yükselişin devamınıbekliyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde alıcılıseyrini korumayı başardı. Kapanış 5661 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş trendi korunuyor. Ara direnç olarak belirttiğimiz 5550/65 bandının aşılması sonrası yukarı hareket yeniden hız kazanmış durumda. Daha önce de belirttiğimiz gibi 5850-6050 bandına yönelik hareket olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Endekste gerek saatlik gerekse günlük grafikler açısından ortalamalarda yukarı eğilim geçerli durumda. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. BIST’te 5550-5500 bandı yakın destek, 5400 seviyesi altı ise kısa periyotiçin zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bandın üzerindeki hareketin korunması da yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli.

Şirket Haberleri Devamı 

Aselsan ;

TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile uluslararası müşterilerinin son kullanımına yönelik aviyonik sistemlerini kapsayan, toplam bedeli 57.8 milyon USD tutarında iki satış sözleşmesi imzalamıştır. Söz konusu sözleşmeler kapsamında teslimatlar 2024-2025 yıllarında gerçekleştirilecektir. Sözleşme bedelinin 3.çeyrek sonunda şirkettarafından paylaşılan 7.6milyarUSDtutarındaki bakiye siparişlere oranı%0.8'dir.

Kervan Gıda ;

Polonya'da yerleşik iştiraki ZPC Otmuchow’da payını, yapılan tahsisli bedelli sermaye artışı sonrasında %65,5 seviyesinden %67 seviyesine yükseltti. Sermaye artırımına ilişkin ödenen tutar pay başına 2,66 PLN ve ödenen toplam tutar 9.574 milyon PLN (yaklaşık 41 milyon TL) oldu. Sermaye artırım işlemi sonrasında şirketin yeni ödenmiş sermayesi 6.064 milyon PLN oldu. Tahsisli sermaye artışına şirketin diğer iki büyük ortağı (Polonyalıbirsigorta şirketi, PZU PTE ve bir emeklilik yatırımfonu, PKO BankowyPTE) da iştirak etti

● Kontrolmatik İSKİ ile 75 milyon TL tutarında katodik koruma sisteminin revizyonu, uzaktan izlenmesi ve kontrolü işi üzerine sözleşme imzaladı. Sözleşme bedelinin 3.çeyrek sonunda şirket tarafından paylaşılan 2.5 milyar TL tutarındaki bakiye siparişlere oranı %3'tür.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X