GÜNLÜK BÜLTEN - 03.10.2022

Resim

Veri yoğun bir haftaya başlıyoruz

● Yurt içinde Eylül ayı enflasyon verisi açıklanacak

● Küresel çapta imalat sanayi PMI beklenti endeksi verileri takip edilecek

● Euro Bölgesi’nde Eylül’de yıllık enflasyon öncü veriye göre çift hanede ABD hisse senedi piyasalarında, makro ekonomik veriler sonrasında Fed’in şahin para politikası duruşuna devam edeceği beklentileri ile satışlar devam etti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri haftanın son gününü %1,5’er düşüşle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Tüfe verisinin 1999’den beri ilk kez çift haneye yükselmesinin ECB’nin şahin duruşunu destekleyeceği beklentilerine rağmen bölge genelinde tahvil getirilerinde yaşanan düşüş ile günlük %0,2 ila %1,9 yükseldi. ABD tahvil piyasası sabah seansında EB tahvil piyasasında görülen olumlu seyirden etkilenmesinin ardından ABD’de gelen makro verilerle yükseliş gösterdi. ABD’de 2 yıllık tahvil getirisi haftayı %4,28’den sonlandırırken, 10 yıllık tahvil getirisi %3,83’den tamamladı. 10 yıllık-2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark ise -41bps’den -45bps’e yükseldi. Dolar endeksi (DXY) haftayı 112,1 seviyesinden kapattı. Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatında OPEC+ toplantısı öncesinde küresel büyümeye yönelik endişelerle düşüş gösterdi(88,0$/bbl). Altının ons fiyatı yatay: 1.661$/ons.

● Yurt dışında Euro Bölgesi’nde Eylül ayına ilişkin öncüye veriye göre enflasyon aylık %1,2 artarken, yıllık artış %9,1’den %10’a ulaştı. Tahminlerin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından Avrupa Merkez Bankası'ndan agresif faiz artışı beklentileri de arttı.

● ABD’de kişisel gelirler Eylül’de aylık bazda %0,3 ile beklentilere paralel, kişisel harcamalar ise %0,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu ise Eylül’de aylık %0,3, yıllık %6,2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Hindistan Merkez Bankası faiz oranını 50 baz puan artırarak %5,90 seviyesine yükseltti.

● Yurt içinde Ağustos ayında dış ticaret dengesi doğal gaz başta olmak üzere enerji fiyatlarındaki yüksek seyir, euro/dolar paritesindeki düşüş ve dış talepteki zayıflamaya bağlı olarak bozulmaya devam etti. İhracat yıllık %13,1, ithalat %40,4 artış gösterirken, dış denge 11,2 milyar $ açık verdi. Euro Bölgesi’ne ihracat ekonomik aktivitede görülen yavaşlama ve Euro/dolar paritesindeki düşüşe bağlı olarak ivme kaybederken, Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat güçlü seyrini korudu. Enerji (8,7 milyar $) ve altın ithalatındaki (2,6 milyar $) yüksek seyir ithalat artışının ana belirleyicisi olmaya devam etti.

● Yurt içinde bugün Eylül enflasyon verisi ile imalat sanayi PMI endeksi verileri açıklanacak. Ağustos’ta enflasyon aylık %1,46 artarken, yıllık enflasyon %79,60’tan %80,21’e yükseldi. Aylık enflasyon artışında konut, ev eşyası, lokanta&oteller, gıda ve sağlık ana kalemlerindeki katkılar öne çıktı. Eylül’de tüketici enflasyonunda aylık bazda artışın %3,15, yıllık %83,50 olması bekleniyor.

● İmalat sanayiine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi Ağustos’ta bir miktar yükselmekle birlikte, 47,4 ile 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam etti. Yeni ihracat siparişleri de yavaşlarken, bazı katılımcıların Avrupa talebinde azalma olduğunu belirtikleri görüldü. PMI endeksi mevcut seviyelerdeki seyrini sürdürebilir. Hazine Ekim-Aralık dönemi üç aylık iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre Ekim ayında toplam 61,6 milyar TL’lik iç borç ödemesine karşılık toplam 61,8 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması planlanıyor. Hazine Ekim ayında toplam 6 adet ihale düzenleyecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda satış eğiliminin sürdüğü ABD hisse senedi endekslerinin %3’lere varan kayıplar gösterdiği, yine ABD endekslerinde üst üste üçüncü çeyreğinde ekside kapatıldığı bir dönem oldu. BIST-100 ise Cuma günü enerji hisselerine gelen alımlarla geçtiğimiz haftayı %3 kayıpla tamamladı. Ancak BIST-100 aylık bazda yatay seyretti. Eylül’de banka, GYO ve telekom hisseleri belirgin satıcılı buna karşılık enerji, altın ve perakende hisseleri belirgin alıcılı eğilim gösterdi. Bugün BIST açısından haber akışı olarak Eylül ayı enflasyon verisi öne çıkıyor. Endeksin yeni haftaya dengeli bir seyirle başlayacağını, dar bir aralıkta yatay seyrin korunacağını tahmin ediyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde günün ikinci yarısından itibaren artan alımlarla yukarı hareket yaşadı. Kapanış 3180 seviyesinde gerçekleşti. Endekste nispeten güçlü destek ve tepki bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 3070-3000 bandından başlayan tepki çabası sınırlı olsa da Cuma günü de devam etti. Bu bölgenin/üzerinin konsolidasyon bölgesi olmasını muhtemel görüyoruz. Bununla birlikte endekste kısa periyotta takip ettiğimiz direnç bölgesi altındaki harekete bağlı olarak zayıf seyrin geçerli olduğunu belirtmeye devam ediyoruz. BIST’te 3280-3330 seviyesi üzerini kısa periyot için iyimserlik bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Aşılması durumunda ancak yeni bir yukarı eğilim gelişebileceğini yineliyoruz. Endekste 3050-3000 bandı yakın destek bölgesi. Altına yaşanacak sarkma bu defa 50 günlük ortalamanın da aşağı geçilmesi anlamına gelecek ve satış baskısı derinleşebilecektir. BIST100’de 3150-3100-3070/50-3000 destek, 3180-3220/50- 3300/50 direnç.

Şirket Haberleri Devamı

● Türk Telekom, %100 iştiraki olan TT Ventures Proje Geliştirme ve İstanbul Portföy Yönetimi arasında stratejik odak alanları ile sinerji yaratılabilecek, global büyüme potansiyeline sahip yeni nesil inovatif teknoloji girişimlerine yatırım yapmak üzere Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kurulması için anlaşma sağladığını açıkladı. Bu doğrultuda, TT Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kuruluşuna ilişkin yapılmış olan başvuru SPK tarafından uygun bulundu. Potansiyel Olumlu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X