GÜNLÜK BÜLTEN - 04.04.2022

Resim

Yurt içinde bugün Mart ayı enflasyon verileri takip edilecek

● Enflasyonun yıllık bazda %61,50 olması bekleniyor

● ABD’de ve Euro Bölgesinde ekonomik beklentiler dirençli

● $/TL güne 14,69 düzeylerinden başlıyor ABD’de tarım dışı istihdam Mart’ta aylık 431 bin ile 490 bin olan piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken, önceki ay verisi ise yukarı yönlü revize edildi. İşsizlik oranı ise %3,8’den %3,6’ya geriledi. ISM imalat sanayi endeksi, Mart’ta aylık bazda 1,5 puan azalarak 57,1'e gerilemekle birlikte güçlü seyrini sürdürdü. Alt endekslerden üretim, yeni siparişler gerilerken, istihdam endeksi artış gösterdi. Ülkede inşaat harcamaları ise, Şubat’ta aylık bazda %0,5 ile piyasa beklentilerinin altında artış gösterdi. Euro Bölgesi’nde enflasyon artmaya devam ediyor. Öncü verilere göre, Mart’ta yıllık enflasyon %5,9’dan %7,5’e yükseldi. Enerji enflasyonunun, %32 düzeyinden %44,7’ye yükseldiği görülüyor. Diğer taraftan Euro Bölgesi’nde imalat PMI endeksi Mart’ta nihai veriye göre 56,5 ile Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi; öncü veri 57 idi. Buna rağmen endeks genişleme bölgesi olan 50 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Küresel çapta, Ukrayna-Rusya Krizi ve krizin ekonomik yansımaları da izlenmeye devam ediyor. Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın doğalgaz ihracatında uygulamaya konulan ruble cinsinden ödeme sisteminin, başka ürünlerin ihracatında da uygulanacağına emin olduğunu belirtti. Diğer taraftan Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda, Litvanya’nın bu aydan itibaren Rusya’dan doğal gaz almayacağını açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise, AB’nin Rusya’ya yönelik beşinci yaptırım paketinin yetersiz olduğunu belirtti.

● Küresel piyasalarda, Cuma günü ABD temel hisse senedi endekslerinin %0,2 ilâ %0,4 arasında alıcılı seyretmesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında alıcılı bir seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri, tarım dışı istihdam artışının beklentilerin altında kalmasına rağmen, yükseliş eğiliminde, %2,41 düzeyinde. Dolar endeksi de, günlük bazda hafif değerlendi, 98,6 seviyesinde.

● Yurt içinde imalat sanayi PMI beklenti endeksi Mart ayında 49,4 ile 50 eşik seviyesinin altına gerilerken, Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Üretim ve yeni siparişlerde yavaşlama belirginleşirken, ihracat talebindeki artışın da ivme kaybettiği görüldü.

● Yurt içinde bugün Mart ayı enflasyon verileri takip edilecek. Mart’ta enflasyonun aylık %5,84 artış göstermesi bekleniyor. Bugün ayrıca finansal kesim dışındaki firmaların Ocak ayı döviz varlık ve yükümlülükleri açıklanacak.

● Yurt içi piyasalarda $/TL güne 14,69 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında 2 yıllık DİBS faizi haftalık bazda toplam 153 baz puan azalarak haftayı %24,95’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Geçtiğimiz hafta BIST-100 %3,5 artış göstererek yurtdışından olumlu ayrıştı. Yükselişte yurtdışı tarafta Ukrayna-Rusya Savaşına dair risk algısının hafiflemesi de etkili oldu. Bu durumun tahvil faizine de yansıdığını ve 10 yıllık tahvilde 250 baz puana yakın düşüş olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz haftanın öne çıkan sektörü havacılık sektörüydü. Özellikle jeopolitik risk algısındaki olumlu değişim buraya kuvvetli şekilde yansıdı. Yeni hafta başlangıcında Mart ayı enflasyon verisi ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanacak Mart ayı dış ticaret verileri önem taşıyor. Ayrıca ay sonunda açıklanmaya başlanacak 2. Çeyrek kârlarına ilişkin beklentilerin de yatırımcı tercihlerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda geçen hafta Ocak – Şubat kârı güçlü gelen bankacılık sektörü dikkat çekiyor. Hafta başında gerek Asya gerekse ABD endeks vadelilerinde yükseliş yönündeki eğilim daha belirgin görünüyor. BIST’in de haftaya dengeli ve yataya yakın bir seyirle başlayabileceğini, hisse değişimlerinin devam edeceğini düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde yükseliş yönlü hareketini sürdürdü. Kapanış 2252 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yakın direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2250-2300 bandının alt sınırında kapanış gerçekleşti. Günün ve haftanın zirvesine yakın gerçekleşen kapanışla yükseliş yönlü beklentinin korunduğunu ve her iki periyotta da ortalamalarda yukarı eğilimin geçerli olduğunu belirtmeye devam ediyoruz. Bu paralelde endekste olumlu teknik görünümün de korunduğunu söyleyebiliriz. 2250 direnç bölgesi sonrasında 2300 beklentisi geçerli durumda. 2250/300 bandı üzerini endekste daha belirgin bir yukarı eğilimin gelişebileceği bölge olarak değerlendiriyoruz. Bu bant üzerinde 2500-2650 bandına yönelik bir hareketten bahsediyor olacağız. Endekste kısa periyot için 2220-2200 bandı yakın destek, 2175 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. BIST100 için 2230/20-2200-2180-2165 destek, 2265-2280-2300/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Fonet Yazılım Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan ve 17 Mart tarihinde duyurusu yapılan 36 ay süreli Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi (SBYS) Hizmet Alımı ihalesi sonuçlanmış olup, ihaleyi Fonet kazandı. Yasal itiraz süreci sonrası sözleşme imzalama aşamasına geçilecek. İhale bedeli 6,5 milyon TL. Hisselere olumlu etki yapmasını bekliyoruz.

● Koç Holding, UniCredit’in sahip olduğu ve Yapı Kredi’nin sermayesinde %18 paya sahip hisselerin toplam 3 milyar 494 milyon TL bedel ile satın alınmasının gerekli onaylar alınarak tamamlandığını duyurdu. Böylece Koç Holding'in Yapı Kredi’deki doğrudan payı %9,02'den %27,02'ye; doğrudan ve dolaylı pay oranı toplamı ise %62,49'a ulaştı. Pay devri ile birlikte Koç Holding'in YKB sermayesinde sahip olduğu paylar %50 eşiğini aştığından, Koç Holding’in Yapı Kredi’deki diğer pay sahiplerine pay alım teklifi zorunluluğu doğdu. Bunun için Koç Holding SPK’ya başvuru yaptı. Çağrı işlemi Unicredit’ten satın alımda ödenen hisse başına 2,2980 TL fiyat üzerinden yapılacak.

● Migros, Paket Lojistik ve Teknoloji A.Ş.’nin (Paket Lojistik) %50 payını yaklaşık 104mn TL bedel ile peşin satın aldığını açıkladı. Daha önce Şirket’in %25 payına sahip olan Migros’un, hisse devrinin ardından Paket Lojistik’teki payı %75’e yükseldi. Kontrol payına sahip olduğu için Migros’un paket lojistik faaliyetlerini 2. çeyrekten itibaren tam konsolide etmeye başlayacağını tahmin ediyoruz. Paket Lojistik için PWC tarafından hazırlanan değerleme raporu şirket için 380 milyon TL firma değerine işaret ederken, Migros’un paket lojistiğe kattığı değer de göz önünde bulundurularak pazarlık usulü ile daha düşük bir değer üzerinden anlaşma sağlandığı belirtildi. Satın alma bedeli Migros’un piyasa değerinin yaklaşık %1.2’sine denk geliyor. Her ne kadar payının sınırlı olmasına rağmen, Migros’un toplam konsolide satışlarının yaklaşık %13’üne (sigara ve alkol hariç 15.5%) ulaşan online operasyonların hızlı büyümesini destekleyeceği için, satın alma işlemini olumlu karşılıyoruz. Hissenin Cuma günü %5.2 yükseldiğini de hatırlatmak isteriz. Paket Taxi’nin internet sitesinde paylaşılan bilgilere göre Paket Taxi 3000’ün üzerinde motosiklet ve 3500’ün üzerinde personel ile 20 milyonun üzerinde gönderi yapmakta ve Migros haricinde LC Waikiki, DeFacto, Tavuk Dünyası gibi bir çok şirkete lojistik hizmeti sağlamaktadır.

● Lokman Hekim 18.02.2022 tarihinde Adatıp Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin tamamını satın almak üzere sözleşme imzalamıştı. Bugün (01.04.2022) payların devri tamamlanmış olup, 36.8mn TL ödeme yapılmıştır. Adatıp Sağlık Hizmetleri A.Ş. 2Ç22 itibarıyla Lokman Hekim’in finansal tablolarına konsolide edilecektir.

● Pakistan’daki politik belirsizlik ve makroekonomik durum Coca-Cola İçecek ve Anadolu Efes hisseleri üzerinde baskı yaratabilir: Pakistan’da Başbakan İmran Han’a karşı Pazar günü yapılması planlanan güvensizlik oylaması Meclis Başkan Yardımcısı Kasım Suri tarafından Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedildi. Ardından Başbakan İmran Han’ın çağrısı ile Cumhurbaşkanı Arif Alvi Meclisi feshettiğini bildirdi. Meclisin feshedilmesinin ardından muhalefet partilerinin de katkısıyla oluşturulan geçici hükümet yönetimi devralacak ve 90 gün içinde yeni seçime gidilecek. Pakistan’da son dönemde artan politik gerginlik ve ekonominin zayıflaması ile enflasyon tırmanırken Rupi dolara karşı son 6-ay içerisinde %25 değer kaybetti. Ülkedeki politik/ekonomik durum Coca-Cola İçecek hissesi üzerinde baskı oluşturmaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Coca-Cola İçecek’in yurtdışındaki en büyük pazarı olan Pakistan, Coca-Cola İçecek’in toplam hacimlerinin %28’ini, toplam satışlarının ise %24’ünü oluşturuyor. Ayrıca Coca-Cola İçecek’in %50.3’üne sahip olan Anadolu Efes hisseleri üzerinde de baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz. Anadolu Efes’in Coca-Cola da sahip olduğu hisselerin güncel piyasa değeri Anadolu Efes’in güncel piyasa değerinin yaklaşık %90’ını oluşturuyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X