GÜNLÜK BÜLTEN - 05.01.2023

Resim

Piyasalarda risk iştahının alımları desteklediği bir gün geride kaldı

● Euro Bölgesi’nde hizmet PMI endeksi nihai veriye göre 49,8 seviyesinde

● ABD’de ISM imalat sanayi endeksi son iki aydır daralma bölgesinde

● Yurt içinde reel efektif döviz kuru aralıkta 54,66’ya geriledi ABD hisse senedi piyasaları güne konut kredisi başvurularında düşüş, ISM verisinin beklentilerin altında kalmasının resesyon endişelerini tetiklemesi ve açık pozisyon sayısının güçlü seyrine devam etmesinin Fed’in para politikası duruşundan kısa sürede dönüş yapmayacağı endişeleriyle başladı. Ardından gelen dipten alımların desteklediği endeksler Fed tutanaklarının tonunun şahin kalmaya devam etmesi ile tekrar satışlarla karşılaştı. Kapanışa doğru gelen alımlarla S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,8 ve %0,7 yukarıda kapadı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde hizmet ve bileşik PMI verilerindeki artışların büyümeye ilişkin endişeleri hafifletmesi, Almanya’nın ithal girdi fiyatlarındaki düşüşün enflasyonist etkileri aşağı yönde baskılayacağı beklentisi ve Fransa’da Tüfe’nin beklentilerin altında gerçekleşmesi sonrası alımlar hakimdi. Endekslerdeki günlük artışlar %0,4 ilâ %2,4 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında Fed tutanaklarında enflasyonla mücadeledeki kararlılığa yapılan vurguya rağmen alışlar devam etti: 2 yıllık tahvil getirisi %4,35’e, 10 yıllıklar %3,68’e geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -63bps’ten -67bps’e yükseldi. Dolar endeksi risk iştahındaki artışın getirdiği baskıyla günü %0,3’lük düşüşle 104,2’den sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, Çin’deki Kovid endişelerinin etkisinde %5,2 gerileyerek günü 77,8$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı günü Haziran 2022 ortasından beri en yüksek seviyede 1.s855$/ons’tan tamamladı.

● Çin hizmet sektörü PMI endeksi 48 ile beklentilerin (46,8) üzerinde geldi. Euro Bölgesi’nde beklenti endekslerinde toparlanma görülüyor ancak halen daralma bölgesinde. Hizmet sektörüne ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi aralıkta nihai veriye göre 49,8 ile öncü verinin (49,1) ve bir önceki ayın (48,5) üzerinde gerçekleşti. Endeks son beş aydır eşik seviyenin altında. Euro Bölgesi’nde bileşik PMI endeksi ise 48,8’den 49,3’e revize edildi. Resesyon endişeleri,, yüksek enflasyon ve sıkı finansal koşullar iş dünyası güvenini baskılıyor.

● ABD’de ISM imalat sanayi endeksi son iki aydır eşik seviyenin altında kalarak imalat sanayinde daralmaya işaret ediyor; endeks aralıkta 48,4 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslerden üretim eşik seviyenin altına gerilerken, yeni siparişler ve teslimatlar da geriledi. Buna karşın istihdam endeksinde yükseliş görüldü. Fiyat endeksi ise gerilemeye devam ediyor. Konut kredisi başvuruları ise 30 Aralık ile biten haftada bir önceki haftaya göre %10,3 azaldı. 30 yıl vadeli konut kredisi ortalama faiz oranı haftalık 16 bps artışla %6,58'e yükseldi. ABD’de bugün aralık ayı ADP istihdam ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak.

● Yurt dışında bugün ayrıca Euro Bölgesi’nde üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ÜFE ekimde enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle aylık bazda %2,9 daralmış, yıllık artış ise %30,8’e gerilemişti. Euro Bölgesi’nde üretici fiyatlarının kasımda aylık bazda %0,8 daralması ve yıllık artışı ise %27,5’e gerilemesi bekleniyor.

● Yurt içinde Tüfe bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) aralık ayında 55,74’den 54,66’ya geriledi. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,75 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler dün günü %9,36, 10 yıllık getiriler %8,67 seviyesinden tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün piyasada general yayılan satışlarla endeks günü %1,8 düşüşle kapattı. Banka hisseleri genel eğilime kıyasla daha dirençliydi. BIST’in bugünkü seyri endeksteki eğilimi anlamak açısından önem taşıyor. Açılışta yatay bir piyasa bekliyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında sınırlı yükselişle test ettiği 5650 seviyesinden düzeltme yaşadı. Kapanış 5523 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 5700 seviyesinden başlayan düzeltme hareketi dün de etkili oldu. Günün dip seviyesindeki kapanış ve 5 günlük ortalama bölgesi altına yaşanan sarkma bir miktar zayıflama işareti. Saatlik grafikte ortalamalarda dün de belirtmiş olduğumuz aşağı eğilim de halen geçerli. Bununla birlikte kısa periyot için destek olarak değerlendirdiğimiz 5450 seviyesi üzerindeki hareket korunuyor. Dolayısıyla yaşanan geri çekilmeyi bu aşamada kısa periyotta gelişen düzeltme eğilimi olarak değerlendirebiliriz. 5450 seviyesi altına yaşanacak sarkma aşağı eğilimin daha belirgin duruma gelmesini sağlayabilecekken, zayıflığın giderilebilmesi için 5600/20 bandı üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz.

Şirket Haberleri Devamı

● Bankacılık Sektörü: BDDK verilerine göre 30 Aralık haftasında bankalardaki döviz mevduatı (belirgin ağırlıklı ticari taraf kaynaklı olarak) 2,7 milyar dolar azalarak 218,7 milyar dolara geriledi. Böylece, kasım ortasından bu yana döviz mevduatlarındaki toplam düşüş 19 milyar doları buldu. Aynı haftada, TL mevduat, ağırlıklı olarak kurumsal tarafta olmak üzere 80 milyar TL arttı. 30 Aralık haftasında haftalık bazda YP krediler %1,9 daralırken, TL krediler %1,8 büyüdü. Bu verilerin ardından yıllık büyümeler TL kredilerde %80, TL mevduatta %154; döviz kredi ve mevduatların her ikisinde ise -%16 oldu.

 Bankacılık Sektörü: Hükümet yeni bir konut destek programının detaylarını açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde üç ayrı grupta belirlenen bölgelerde ev sahibi olmayan vatandaşların yeni yapılan ev alımlarında azami 5 milyon TL’ye kadar krediler aylık %0.69’dan başlayan faizlerle uzun vadeli olarak kullandırılacak. Bu kapsamda 25 milyar TL kaynak kullandırılması planlanıyor.

 Bankacılık Sektörü: Bloomberg haber kaynağına göre, TCMB bankaların açık piyasa işlemlerinde (APİ) TÜFE tahvillerinin teminat olarak kullanılmasında iskonto oranı %60'tan %70'e yükseltildi. Kararın, sabit faizli TL menkul kıymetler için destekleyici olması beklenebilir.

● Sigara zammı: Çeşitli gazetelerde yer alan habere göre sigara üreticileri tüm ürünlerine 3,5TL ile 4,5TL arasında zam yaptı. Zam paket fiyatına göre yaklaşık %13-14 civarında zam yapıldığı anlamına geliyor. Haberin gıda perakende hisseleri için hafif olumlu olduğunu düşünüyoruz. Sigara zammının gıda perakende şirketlerin ciro büyümelerine ve potansiyel envanter kazançları nedeniyle karlılıklarına hafif olumlu etkileri olabilir. Sigara satışları Bizim Toptan’ın satışlarının yaklaşık %17-18’ini, Şok Marketler’in satışlarının %10-11’ini ve Migros’un satışlarının yaklaşık %5-6’sını oluşturuyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X