GÜNLÜK BÜLTEN - 06.12.2022

Resim

ABD’de Kasım ayında ISM hizmetler endeksi 56,5 düzeyinde gerçekleşti.

Yurt içinde TÜFE enflasyonu yıllık bazda %84,39 oldu.

 

  • ABD’de dün açıklanan veriler hizmetler sektörüne ilişkin karışık bir tablo sundu. Kasım’da ISM hizmetler endeksi 56,5 ile piyasa beklentilerinin üzerinde ve otuzuncu ayda da 50 eşik değerinin üzerinde gerçekleşti. Üretim, ithalat ve istihdamda kaydedilen artış endeksin yükselmesinde başat faktörler olurken, yeni ihracat siparişlerinde görülen sert gerileme artışı sınırlayıcı bir etki yarattı. S&P nihai hizmetler PMI ise aynı dönemde 46,2 düzeyinde gerçekleşerek beşinci ayda da eşik değerin altında kaldı. Zayıf talep koşulları nedeniyle yeni siparişlerdeki gerileme, endeksin Ağustos’tan bu yana en hızlı daralmasını kaydetmesinde belirleyici oldu. ABD’de Ekim ayına ilişkin fabrika siparişleri ise piyasa beklentilerini aşarak %1 ile art arda üçüncü ayda artış eğilimini sürdürdü. Ülkede ekonomik faaliyete ilişkin verilerin genel olarak olumlu bir tablo çizmesi faiz oranlarının yüksek seyredeceğine yönelik beklentiyi kuvvetlendirerek ABD piyasalarındaki risk iştahını azalttı. ABD dolarının diğer gelişmiş ülke para birimleri karşısında değerini gösteren DXY dün artış kaydederken, altın fiyatları %1,6 düşerek 1.769 USD/ons düzeyine geriledi. AB’nin Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulama kararının yürürlüğe girmesinin etkisiyle Brent türü ham petrolün varil fiyatı dün %3,4 azalarak günü 82,7 USD seviyesinden tamamladı.
  • Euro Alanı’nda Ekim’de perakende satışlar aylık bazda %1,8 geriledi. Kasım ayına ilişkin nihai hizmetler PMI 48,5 ile dördüncü ayda da eşik değerin altında kaldı. Üretim alt endeksi sert gerilerken, sektöre yönelik güvenin bir miktar arttığı belirtildi. Aralık ayında Sentix güven endeksi -21 ile Haziran’dan bu yana en yüksek değerini alarak yatırımcı güveninde toparlanmaya işaret etti. Beklentiler alt endeksi Mart’tan bu yana en yüksek değerini alırken, mevcut durum endeksinde ikinci ayda da toparlanma kaydedildi. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Villeroy dün yaptığı açıklamada Aralık toplantısında 50 baz puanlık artıştan yana olduğunu belirterek para politikasını sıkılaştırma hızını yavaşlatabileceklerine işaret etti.
  • Yurt içinde TÜFE enflasyonu Kasım’da aylık bazda %2,88 ile son üç ayın en düşük artışını kaydetti. Haziran 2021’den bu yana yükselen yıllık TÜFE enflasyonu ise Kasım’da bir önceki aya göre bir miktar gerileyerek %84,39 oldu. Aynı dönemde YİÜFE enflasyonu aylık bazda %0,74 ile Haziran 2020’den bu yana en düşük düzeyinde gerçekleşirken, yıllık bazda baz etkisinin de katkısıyla %136 ile son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi (Enflasyon Gelişmeleri Raporumuz).
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün gerçekleştirdiği 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvilinin ihracında bileşik faiz %11,09 oldu. Söz konusu ihale ile Hazine yaklaşık 2 milyar TL borçlandı. BIST-100 endeksi dün %0,1 düşerek 4.958 seviyesine geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 5 baz puan artarak 511 düzeyine yükselirken, USD/TL kuru 18,6 seviyesindeki nispeten yatay seyrini sürdürdü.
  • Bugün yurt içinde TCMB’nin açıklayacağı reel efektif döviz kuru verisi takip edilecek.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X