GÜNLÜK BÜLTEN - 07.07.2022

Resim

Yurt dışında bugün ECB toplantı tutanakları yayımlanacak

● ABD’de hizmet sektörü endeksi güçlü seyrini sürdürdü

● Yurt içinde Hazine nakit dengesi açıklanacak

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 17,25 seviyesinde ABD borsalarında dün Fed tutanaklarında görülen şahin duruşun karar sonrasındaki makro verilerle daha ılımlaşacağı beklentisi hakimdi. Özellikle toplantının gerçekleştiği 15 Haziran’dan sonra artan resesyon endişeleri, tüketici güveninde görülen gerileme ve WTI’ın %15’in üzerinde değer kaybetmiş oluşu bu beklentileri etkiliyor. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksi günü %0,4 artıda kapattılar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde dün dipten alışlar hakimdi. Bölge genelinde endeksler günlük %1,0 ila %2,8 oranında artış gösterdi. Asya borsaları genelinde alışlar hakim olsa da Çin’deki Kovid-19 endişeleri Hang Seng endeksini aşağı yönlü baskılıyor. Özellikle Amerikan Petrol Enstitüsünün ABD ham petrol stoklarında geçtiğimiz hafta 3,825mn varil artış olduğunu açıklaması ve büyümeye ilişkin endişelerin talepte yarattığı aşağı yönlü baskı ile Brent petrol spot fiyatı günü Nisan başlarından bu yana ilk kez 100$/bbl’nin altında kapadı. DXY’nin yükselişine devam etmesi ile altın günü son 9 ayın en düşük seviyeleri olan 1739$/ons’tan sonlandırdı.

● Fed 14-15 Haziran'da gerçekleştirilen para politikası toplantı tutanaklarını yayımladı. Son toplantıda politika faizi 75 baz puan artışla %1,50-1,75 aralığına yükseltilmiş idi. Tutanaklarda üyelerin, ekonomik görünümün kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçmeyi gerektirdiği konusunda hemfikir oldukları ve yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde daha da kısıtlayıcı bir duruşun uygun olabileceği ihtimalini kabul ettikleri görüldü. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin'deki Kovid-19 karantinaları ve arzı kısıtlayan diğer faktörlerin enflasyon görünümünü etkileyeceği ve enflasyonun %2’lik hedefe düşmesinin muhtemelen biraz zaman alacağı belirtildi. Tutanaklarda, para politikasındaki sıkılaşmanın ekonomik büyümenin hızını bir süreliğine yavaşlatabileceği, ancak enflasyonun %2'ye düşürülmesinin sürdürülebilir bir temelde maksimum istihdama ulaşılması için kritik önemde olduğu belirtildi.

● ABD’de hizmet sektörü endeksi Haziran’da sınırlı gerilemekle birlikte güçlü seyrini sürdürdü; endeks üst üste 25 aydır eşik seviyenin üzerinde. Endeks, 55,9'dan 55,3'e sınırlı geriledi. Yeni siparişler ve istihdam azaldı. Rusya-Ukrayna savaşı, hızlı yükselen faiz oranları, ABD hizmet sektörünün görünümü üzerinde baskı oluşturabilecek faktörler. ABD'de konut kredisi faiz oranları, üç haftalık yükselişin ardından, 1 Temmuz ile biten haftada %5,4 düşüş gösterdi.

● Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Nisan’da aylık %1,4 düşüş göstermesinin ardından Mayıs’ta %0,2 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün satışlarında son iki aydır düşüş görülüyor. Yurt dışında bugün ECB toplantı tutanakları, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak.

● Yurt içinde ise bugün Hazine nakit dengesi açıklanacak. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 17,25 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler dün günü 17 baz puan azalışla %23,93’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yurtdışı piyasalar küresel resesyon endişeleri, likidite koşulları ve FED’den gelecek politika adımları nedeniyle dalgalı bir süreçten geçiyor: Salı günkü sert satışların ardından dün yurtdışı tarafta toparlanma eğilimi öne çıktı. Dün BIST’te de özellikle havacılık ve perakende hisselerine gelen alımlar BIST-100 endeksini %1,6 yukarı taşıdı. Geçtiğimiz günlerdeki satışların ardından Bayram tatili öncesi piyasaların yurtdışını yakından takip edeceğini, yurtdışı taraftaki temkinli alımlara paralel olarak BIST’in de güne hafif yükselişle başlayacağını öngörüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün gün başındaki geri çekilmeyle test ettiği 2370 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 2408 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yakın destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2370 seviyesinden sınırlı da olsa tepki çabası yaşanıyor. BIST’te kısa periyotta yeni bir yükseliş eğiliminden bahsedebilmemiz için 2475 seviyesi üzerine geri dönüş gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu seviye üzerine geri dönüş durumunda ancak saatlik periyotta ortalamalarda yeni bir yukarı eğilim gelişmesi beklenebilir. Bu banda kadar oluşacak olası hareketler ise sınırlı-olağan tepki çabası olarak değerlendirilmeli. Endekste son dip bölgesi ve 100 günlük ortalamanın da bulunduğu 2370-2330 bandını ise yakın destek olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bandın alt sınırı olan 2330 seviyesi aynı zamanda endekste 21 haftalık ortalama bölgesi konumunda. Dolayısıyla bu bandın nispeten güçlü bir destek bölgesi olduğu belirtilebilir. Altına yaşanacak sarkma ise bir alt destek bölgesi olan 2275-2230 bandını gündeme getirebilecektir. BIST100 için 2370-2350/30-2300-2275 destek, 2430-2475-2490-2510/30 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Şişecam, Şişecam Resource Partners LLC'nin (Şişecam'ın ABD operasyonları) Yönetim Kurulu'na, New York Borsası'nda işlem gören Şişecam Resources LP'nin halka açık hisselerini (toplam payların %26’sı), hisse başı 17,90 dolar karşılığında satın alması için bağlayıcı olmayan bir teklifte bulundu. Hatırlamak gerekirse Şişecam, 21.12.2021 tarihinde, Şişecam Resources LP'nin %74’üne sahip Ciner Resources Corporation’da, 300mn dolar karşılığında %60 pay almıştı. Satın alma teklifine konu olan kalan %26’lık pay (5.2mn hisse) ise halka açık. İşlem, düzenleyici otoritelerin ve azınlık hissedarlarının onayına tabi. Süreç, Şişecam’ın öngördüğü fiyatla neticelenirse, şirket kalan hisseler için 93mn dolar ödeme yapacak. Nötr.

Enerji Sektörü: EPİAŞ kaynak bazında aylık olarak belirlenen uzlaşma fiyatlarında beklendiği üzere yukarı yönlü revizyonlar yaptı: Buna göre ithal kömür santralleri için uzlaşma fiyatı yaklaşık 3.062TL/MWs (~180US$/MWs, önceki 2.732TL), doğalgaz/fuel oil santralleri için yaklaşık 2.896 lira (~171US$/MWs, önceki 2.513TL) ve yenilenebilir ve yerli kömür santralleri için 1.370TL/MWs (US$81/MWs, önceki 1.278TL) olarak güncellendi. Açıklanan yeni fiyatlar geriye doğru uygulanarak Haziran ayı için geçerli olacak. Temmuz ayı fiyatları Ağustos ayının ilk haftasında belirlenecek. Hatırlatmak gerekirse fiyat güncellemeleri daha önce açıklanan bir formülasyona göre aylık bazda belirleniyor. Azami uzlaştırma fiyatları yenilenebilir enerji ve yerli kömür santralleri için %30 ÜFE , %60 kur ve %10 iletim bedeli artışı ile, ithal kömür santralleri için %3.1 ÜFE, %10.7 kur, %84.6 kömür fiyat endeksi, %1.6 iletim bedeli artışı ile ve doğalgaz santralleri için %1.6 ÜFE, %5.8 kur, %90.2 BOTAS doğalgaz tarife artışı, %0.3 ÖTV ve %2.1 iletim bedeli artışı ile güncelleniyor. Diğer taraftan piyasa tavan fiyatı Haziran ayı için 3.200TL olarak belirlenmişti (1 Temmuz itibari ile 3.750TL’ye çıkartıldı). Bu veriler ışığında Haziran ayında tüm santral tiplerinin uzlaşma fiyatları piyasa tavan fiyatının altında gerçekleşmiş olduğu için tüm santrallerin efektif elektrik satış fiyatı, uzlaşma fiyatı ile spot fiyattan düşük olanı olarak gerçekleşmiş oldu. Bir başka deyişle uzlaşma fiyatları spot piyasa fiyatlarından daha düşük santraller için spot piyasa satış fiyatı ile uzlaşma fiyatları arasındaki fark nihai elektrik fiyatlarını düşürmek için bir havuza aktarılmış oldu. Açıklanan uzlaşma fiyatlarının beklentilere yakın olması nedeniyle elektrik üretim şirketleri üzerinde önemli bir etki beklemiyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X