GÜNLÜK BÜLTEN - 09.03.2022

Resim

   Piyasalarda Dün…

● Dün güne negatif açılışla başlayan endeks, seans başlarında toparlanma göstererek yeniden 2000,0 seviyesi üzerinde işlem gördü. Kısa ve orta vade hareketli ortalamalar üzerinde tutunmayı başaran BIST100, günü %0,70 değer kazancıyla 2011,3 puanla tamamladı. Güne pozitif açılışla başlamasını beklediğimiz endekste 2032,0’yi direnç olarak izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde kalınması halinde 2060,0 yeniden hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde 2000,0 ilk destek olmak üzere 1970,0’e düşüş devam edebilir.

● Dolar/TL ise, 14,53 seviyesinden işlem görmekte. 14,65’i direnç olarak izleyeceğimiz kurda, bu seviyenin geçilmesi halinde 15,27’e ye yükseliş hız kazanabilir. Olası geri çekilmelerde ise 14,30 ilk destek olmak üzere 13,88’e düşüş devam edebilir. Bugünün Gündeminde 

● ABD ve İngiltere, beklendiği gibi Rusya’dan enerji hammaddelerinin ithalatını yasakladı. AB ise, Rusya’ya olan enerji bağımlılığı nedeniyle bu derece sert adımlar atamıyor, fakat bağımlılığın üçte bir oranında azaltılması planlanıyor. Diğer yandan Rusya’nın batı sınırında ABD ve NATO destekli askeri yığınak devam ediyor. Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçebileceği açıklamaları Rusya ile gerilimin ve savaşın sona erebileceği yönünde bir işaret verdi, fakat stres devam ediyor. Petrol başta olmak üzere enerji, metal ve tarımsal emtia fiyatlarında artışın sürmesi, büyüme ve enflasyon kaygılarıyla beraber küresel stagflasyon tartışmalarının başlamasına neden oluyor.

● Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rusya'nın notunu en düşük ikinci seviyeye indirirken, ülke tahvillerinde temerrüdün yakın olduğunu belirtti. Açıklamada, ülkenin uzun vadeli yabancı para ihraççı temerrüt notunun "B"den "C"ye indirildiği ve  yaptırımların daha da artırılmasının ve enerji ticaretini sınırlayabilecek önerilerin, Rusya'nın borç yükümlülüklerini ödememesini içeren politika yanıtı olasılığını artırdığı kaydedildi.

● Yurtdışı veri gündeminde seans sonunda ABD tarafında JOLTS İş İmkanları Endeksi verisi açıklanacak. Açılış Öncesi Yurtdışı Piyasala

● Yurtdışı piyasalara baktığımızda, Asya’da Japonya, Avustralya ve bugün başkanlık seçimi olan Güney Kore pozitif, Çin ve Hong Kong negatif tarafta. Avrupa piyasaları ise açılışta pozitif olması bekleniyor. Dax vadelisi %1,5 yukarıda işlem görmekte. Amerika vadelileri dünkü seans kapanışı sonrası karışık seyir izliyor.

● EUR/Dolar ise, 1,08 üzerinde tutunmayı başardı. Düzeltmenin devamı için 1,10 seviyesi üzerinde kalıcı olunması gerek. Ardından 1,11-1,12 bandına yükseliş hız kazanabilir. Olası geri çekilmelerde 1,0890 ilk destek olmak üzere 1,08’e düşüş devam edebilir. 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X