GÜNLÜK BÜLTEN - 10.01.2023

Resim

Yurt içinde sanayi üretimi verisi takip edilecek

● Sanayi üretiminin kasımda yıllık bazda daralması bekleniyor

● Yurt içinde bugün ayrıca işsizlik oranı verisi açıklanacak

● İhracat İklimi Endeksi aralıkta 48,5’e yükseldi ABD hisse senedi piyasalarında, sabah saatlerinde özellikle Mannheim ikinci el araç fiyat endeksinin serideki en yüksek yıllıklandırılmış düşüşle (%14,9) aralıkta 219,3’e gerilemesi ve NY Fed aralık ayı tüketici beklenti anketinde gelecek 12 ay enflasyonun Temmuz 2021’den beri en düşük seviye olan %5’e düşmesi alışları tetikledi. Daha sonra Fed üyelerinden (M.Daly ve R.Bostic) gelen politika faizi ve faiz seviyesinin seyrine ilişkin söylemler sonucu S&P500 ile Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla - %0,1 ve +%0,6 değişimlerle kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde TÜFE verilerinde görülen ivme kaybının yanında Sentix yatırımcı güven endeksinin son 7 ayın en yüksek seviyesine gelmesi endekslerde alımları destekledi. Endekslerdeki günlük artışlar %0,3 ilâ %2,5 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında alışlar devam etti: 2 yıllık tahvil getirisi %4,21’e, 10 yıllıklar %3,53’e geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -69bps’ten -68bps’e geriledi. Dolar endeksi, risk algısındaki toparlanma ve Çin’deki açılmanın etkisiyle sonrası günü 103,0 seviyesinden kapattı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, Çin’deki açılma haberleriyle günü %1,4 artışla 79,7$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı ise DXY ve tahvil getirilerindeki düşüşlerin devamıyla Mayıs 2022 başından beri en yüksek seviyesinde; günü %0,3 artışla 1872$/ons’tan sonlandırdı.

● Almanya’da sanayi üretimi mevsimsellikten arındırılmış olarak ekimde aylık %0,4 daraldıktan sonra, kasımda %0,2 arttı. Enerji yoğun sektörlerde üretim %0,2 artarken, inşaat sektöründe %2,2 geriledi. Yeni siparişler ise daralmaya devam etti.

● Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı kasım ayında %6,5 ile yatay seyretti. İstihdam ve işgücü sayıları yatay kalmakla birlikte halen pandemi öncesi seviyelerinin üzerinde. İşsizlik oranı Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda'da azalırken, Almanya'da sabit kaldı. Sentix yatırımcı güven endeksi ocak ayında -21,0'dan -17,5'e yükseldi. Yatırımcılar durgunluk beklemekle birlikte, bunun çok daha ılımlı olacağını öngörüyor.

● Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta 47,8’den 48,5’e yükselmekle birlikte dış talep koşullarında zayıflamanın sürdüğüne işaret etti. Endeks son beş aydır 50 eşik seviyesinin altında seyrediyor.

● Yurt içinde bugün kasım sanayi üretimi ile işsizlik oranı verileri açıklanacak. İşsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak ekimde %10,1’den %10,2’ye yükselmiş, işgücü aylık 287 bin, istihdam 229 bin kişi artmıştı. Sanayi üretimi takvim etkilerinden arındırılmış olarak ekimde yıllık %2,5 artmıştı. Kasım ayına ilişkin öncü göstergeler, sanayi üretiminin zayıf seyredebileceğine işaret ediyor; PMI kasımda 45,7’ye, reel kesim güven endeksi (m.a) 101,3’e gerilemişti. Sanayi üretiminin kasım ayında yıllık bazda daralması bekleniyor.

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,78 seviyelerinde. Tahvil piyasasında; 2 yıllık getiriler dün günü 30 baz puan artışla %9,60, 10 yıllık getiriler ise günü 3 baz puan yükselişle %8,60’dan tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST yeni haftaya yine sert satışlarla başladı. Dün BIST-100 endeksi %3,2 değer kaybederken, endeksin yıl başına göre kaybı da %6 oldu. Dünkü satıcılı seyirde kayıpların daha belirgin olduğu sektörler telekom, banka ve dayanıklı tüketim hisseleri olarak sıralanabilir. Özellikle bankalar, güçlü 4Ç22 kâr beklentilerine rağmen son dönemdeki düzenlemelerin marj baskısı nedeniyle yılbaşına göre %10’un üzerinde gerilemiş görünüyor. 2023 başı itibarıyla sigorta ve altın madenciliği hisselerinin ise olumlu ayrıştığını görüyoruz. Cuma günkü alıcılı seyrin ardından dün gelen satış borsada aşağı yönlü bir düzeltme hareketine girilmiş olabileceği yönündeki olasılıkları artırıyor. Gün içerisi gelecek alımların satış amaçlı değerlendirileceğini bir süre aşağı yönlü eğilimin sürebileceğini tahmin ediyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başındaki yükselişle test ettiği 5415 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 5171 seviyesinde gerçekleşti. Endekste tepki çabası direnç bölgesi olarak belirttiğimiz 5450-5500 bandıyla sınırlı kalmış durumda. Yukarı hareketin yeniden güç kazanabilmesi için saatlik periyotta takip ettiğimiz 5450-5500 direnci üzerinde kapanış gerektiğini yineliyoruz. Bu durumda ancak kısa vadeli ortalamalar üzerine geri dönüş sağlanmış olacak ve yukarı hareket bir miktar güç kazanabilecektir. Bu aşamada 4960 seviyesinden gelişen tepkiyi olağan-sınırlı tepki olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. BIST’te 5100/115 yakın destek, 4960-4920 altı belirgin zayıflama bölgesi olarak düşünülmeli.

Şirket Haberleri Devamı

● Bloomberg’teki son habere göre, Ford Motor Company Türkiye’deki elektrikli araç batarya yatırımında LG Energy Solutions ile ortaklık yapabilir (KCHOL için Hafif Olumlu). Söz konusu yatırımla alakalı Koç Holding, Ford Motor Company ve SKO, Mart-2022’de bir niyet mektubu imzalamıştı. Ancak, dün Güney Kore basınında SKO’nun projeden çekilme ihtimalinin olduğuna dair haberler yer almıştı. Koç Holding bir KAP açıklaması yaparak Ford Motor Company’nin Türkiye’de Koç Holding ile beraber bir batarya yatırımı yapma konusundaki yaklaşımında bir değişiklik olmadığını belirtmişti. Bloomberg’te çıkan son habere göre ise LG Energy Solutions bu projede Koreli SKO’nun yerini alabilir ve Ocak sonunda veya Şubat başında bu ortaklık ile alakalı bir niyet mektubu imzalanabilir.

● Kiler GYO tarafından yapılan açıklamada Halkbank’tan toplam 905 milyon TL bedel ile gayrimenkul alımı yapıldığı duyuruldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X