GÜNLÜK BÜLTEN - 10.02.2023

Resim

● Yurt içinde bugün sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri açıklanacak

● Çin’de tüketici enflasyonu yıllık %2,1 artarken, ÜFE ise %0,8 daraldı

● Japonya’da ÜFE yıllık artış oranı %9,5 oldu

●ABD hisse senedi piyasaları gün içinde dalgalı bir seyir izledi. Açılışta haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki artış alımları tetiklese de sonrasında, Richmond Fed Başkanı Barkin’in enflasyonun hala yüksek seviyelerde olunduğunu vurgulayarak para politikası patikasından sapılmaması gerektiğini savunması ve JP Morgan CEO’su Dimon’un jeopolitik ve küresel risklerin yumuşak iniş senaryosu önündeki tehlike unsurları olduğunu belirtmesi piyasalarda satış baskısı yarattı. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,9 ve %1,0 kayıplarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde bilanço sezonu devam ederken, Almanya’da TÜFE’nin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi sonrası pozitif hava hakimdi. Seyirden negatif ayrışan İsveç’te Merkez Bankasının politika faizini 50bps artışla %3’e yükseltmesi etkiliyken, İsviçre’de Credit Suisse’in piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanan net zarar rakamının etkisi görüldü. Avrupa piyasalarında günlük değişimler -%0,5 ilâ +%1,3 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında 30 yıllık tahvil ihalesinin ortalamaların altında kalan borç çevirme oranı (2,25x vs 2,30x) ve beklentilerin üzerinde getiri ile sonuçlanması satışları tetikledi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,48’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,66’ya yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -81bps’ten -82bps’e geldi. Dolar endeksi %0,2 değer kaybetti: 103,2. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, ABD ham petrol stoklarındaki artış ve Rusya’ya petrol yaptırımlarının ikinci fazının devreye alınmasının etkileriyle günü %0,7 azalışla 84,5$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı enflasyonu kontrol altında tutmak için daha yüksek faiz oranlarının fiyatlanmasıyla günü son 1 ayın en düşük seviyesinden sonlandırdı: 1.862$/ons.

● Çin’de tüketici enflasyonu ocakta aylık %0,8 artarken, yıllık artış ise %1,8’den %2,1’e yükseldi. Üretici fiyat enflasyonunda son dört aydır düşüş görülüyor; ocakta yıllık bazda %0,8 azaldı. Bunda emtia fiyatlarındaki düşüş, tedarik zinciri sıkıntılarındaki azalma ve zayıf emlak sektörü etkili oluyor. Japonya’da ise üretici fiyat enflasyonunda artış piyasa beklentilerinin altında kaldı: ÜFE aylık bazda yatay kalırken, yıllık artış ise %10,5’ten %9,5’e geriledi.

● ABD‘de haftalık işsizlik maaş başvuruları beklentilerin ve önceki verinin üzerinde gelmekle birlikte düşük kalmaya devam ederek işgücü piyasasında olumlu görünümün sürdüğüne işaret ediyor. 4 Şubat ile biten haftada başvurular 13 bin artarak 196 bine yükseldi. 4 haftalık ortalamalara göre ise başvurular 189,3 bin ile Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesinde. Almanya’da ocak ayına ilişkin öncül veriye göre tüketici enflasyonu aylık %1,0 artarken, yıllık bazda artış %8,6’dan %8,7’ye yükseldi.

● Yurt dışında bugün ayrıca İngiltere’de son çeyrek öncül büyüme rakamı, ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. İngiltere’de ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde çeyreksel bazda %0,3 daralmış idi. Piyasa beklentisi son çeyrekte yatay kalacağı yönünde.

● Yurt içinde aralık işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. İşsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak kasımda %10,2 ile yatay seyretmişti. Sanayi üretim endeksi ise kasımda mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %1,1, takvim etkilerinden arındırılmış olarak ise yıllık %1,3 gerilemişti. Piyasa beklentisi sanayi üretiminin aralıkta yıllık %1,9 düşüş göstermesi, aylık bazda yatay kalması yönünde. Ancak bizce anket verileri ve dış ticaret gerçekleşmeleri sanayi üretiminde aylık bazda belirgin bir artış olabileceğine işaret ediyor. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,83 seviyelerinde.

Hisse Senetleri Haberleri

● Borsa İstanbul A.Ş., KAP’a yaptığı duyuru ile Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11.00 itibarıyla 5 iş günü süreyle (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapatılmasına ve kapatılan pazarlarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan sağlamayan düşük işlem hacmi de dikkate alınarak 8 Şubat 2023’te gerçekleştirilen tüm işlemlerin iptal edilmesine karar verdi.

Şirket Haberleri Devamı

● MSCI-Türkiye Endeks Değişikliği: MSCI yaptığı duyuruda Pegasus ve Kozal hisselerinin MSCI-Türkiye endeksine dahil edildiklerini duyurdu. Endeksin Şubat ayı değişikliklerinde herhangi bir hisse çıkışı olmadı. Yeni eklemelerle birlikte MSCITürkiye endeksinde hisse sayısı 17’ye yükseldi. Değişiklikler 28 Şubat itibarıyla geçerli olacak.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X