GÜNLÜK BÜLTEN - 11.01.2023

Resim

Yurt içinde bugün cari denge verisi takip edilecek

● Cari dengenin kasımda 3,95 milyar $ açık vermesini bekliyoruz

● Sanayi üretimi (m.a.) kasımda aylık bazda %1,1 daraldı

● İşsizlik oranı (m.a.) kasımda %10,2 ile yatay ABD hisse senedi piyasalarında, sabah saatlerinde Dünya Bankası’nın ekonomik görünüme ilişkin yayınladığı raporda 2023 yılında küresel büyümeyi pandemi ve küresel finansal krizin ardından (GFC) son 30 yılın en düşük 3. seviyesi olan %1,7’de (önceki beklenti: %3) görüyor olmasının yarattığı satış dalgası hakimdi. Sonrasında Fed’in PPK üyelerinden Bowman ve JPMorgan CEO’su J.Dimon’ın yorumları satış baskısının sürmesine sebep olurken, Başkan Powell’ın konuşmasında para politikasına yer vermemesi piyasalarda bir miktar rahatlama ve alımlara sebep oldu. S&P500 ile Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,7 ve %1,0 artışlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde Dünya Bankası raporu ve Fed üyelerinin pivottan uzak konuşmaları etkiliydi. Endekslerdeki günlük kayıplar %0,1 ilâ %0,6 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında hazinenin kısa vadeli bono ihraçlarında toplam ihraç seviyesini artırması ve kanuni borçlanma sınırına yaklaşması satışları beraberinde getirdi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,25’e, 10 yıllıklar %3,62’ye yükseldi. Dolar endeksi iki günlük düşüş trendinin ardından hafif değerlenerek günü 103,2 seviyesinden sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı günü %0,6 artışla 80,1$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı Dünya Bankası’nın büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonun tetiklediği resesyon endişeleriyle bir miktar alım gördü: 1877$/ons.

● Dünya Bankası küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Küresel ekonominin 2023 büyüme tahminini %3’ten %1,7’ye çekti. Buna gerekçe olarak; enflasyonla mücadele için atılan para politikası adımları, finansal koşullarda yaşanan kötüleşme ve Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı aksamalar belirtildi. Türkiye için tahminini %3,2’den %2,7’ye, Euro Bölgesi’nin %1,9’dan %0’a, ABD’nin %2,4’den %0,5’e, Çin için %5,2’den %4,3’e düşürdü. Dünya Bankası mevcudun haricinde gelebilecek; beklenenden yüksek enflasyon, daha sıkı para politikası, finansal stres, başlıca ekonomilerde daha derin bir zayıflık veya jeopolitik gerginlikler gibi olası şokların küresel ekonomiyi resesyona itebileceğini belirtti.

● Yurt dışında Brezilya‘da yıllık enflasyonda azalış devam etti. Enflasyon art arda beş aydır tek haneli bölgede kalmaya devam etti. Aralık ayında yıllık enflasyon %5,9'dan %5,79'a geriledi. Yurt dışında bugün ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları açıklanacak.

● Yurt içinde sanayi üretim endeksi kasım ayında aylık %1,1, yıllık %1,2 geriledi. Ana metal ve tekstil ürünleri imalatı en zayıf sektörler olmaya devam etti. Sektörel gelişmeler, aylık daralmanın dayanıklı tüketim malları dışındaki tüm ana sektörlere yayıldığını gösteriyor; ara malları %1,6, sermaye malları %1,1, enerji ise %2,5 azaldı. Çeyreklik bazda ekim ayındaki artışın etkisiyle gerçekleşen %1,9 oranındaki artış ise üçüncü çeyrekteki daralmayı (%4,2) telafi etmekten uzak görünüyor.

● İşsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış %10,2 ile yatay gerçekleşti. İşgücü kasımda aylık 308 bin kişi artarken, istihdamdaki artış 285 bin kişi oldu. Buna bağlı olarak işsiz sayısı 23 bin arttı. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinde atıl işgücü oranı ise kasımda %20,3’den %20,8’e yükseldi.

● Yurt içinde bugün ise kasım cari denge verisi açıklanacak. Cari denge ekim ayında 0,36 milyar $ açık verirken, yılın ilk 10 ayında açık 38,2 milyar $’a ulaşmış idi. Kasımda ihracat artışı yıllık %2,1 ile ithalatın (%14) altında kalmaya devam ederken, dış denge ise 8,8 milyar $ açık verdi. Hizmet gelirlerindeki olumlu seyre rağmen, dış açıktaki bozulmanın devam etmesinin etkisiyle cari dengenin kasımda 3,95 milyar $ açık vermesini bekliyoruz.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100’de 5.700 gün içi zirvesinden başlayan düzeltme hareketi devam ediyor. Dün özellikle havacılık, banka ve altın madenciliği hisselerinde satışlar belirgindi. Perakende ticaret endeksi ise endeks geneline göre biraz daha dirençli kalmayı başardı. Dünkü işlemler sonrası BIST-100’de düşüş günlük bazda %3,5 ve yılsonu kapanışına göre %9,5 oldu. Satıcılı seyrin belirginlik kazanmasında şirket kârlarında 2023’e ilişkin beklentilerin bir miktar zayıf kalması, son dönemde TL mevduat getirisinin daha cazip duruma gelmesi gibi faktörler sıralanabilir. BIST’in bugünkü seyri orta vadeli eğilim için önemli olacak. Piyasada 5.000 seviyesinin belirgin şekilde altında bir kapanışın aşağı yönlü eğilimi güçlendireceği endişesi hakim. Haber akışı açısından bugün gelecek cari denge rakamları önem taşıyor. BIST’de açılış itibarıyla temkinli ve yatay bir seyir görmeyi bekliyoruz. Açılışta gelecek olası sert satışlar ise gün içerisinde toparlanma yönünde tepki oluşturabilir.

 Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde 5200 seviyesiyle sınırlı kalan yukarı hareketin ardından gün sonuna doğru artan satış baskısıyla aşağı yönlüydü. Kapanış 4988 seviyesinde gerçekleşti. Endekste önceki gün 5450 seviyesiyle sınırlı kalan tepki çabası sonrasında satış baskısı artarak devam ediyor. BIST’te kısa periyotta olumlu teknik görünüme geri dönüş ve yukarı hareketin yeniden güç kazanabilmesi için saatlik periyotta takip ettiğimiz 5350-5400 direnci üzerinde kapanış gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu durumda ancak kısa vadeli ortalamalar üzerine geri dönüş sağlanmış olacak ve yukarı hareket bir miktar güç kazanabilecektir. BIST’te 50 günlük ortalama 4935 seviyesinde bulunurken, 4960- 4920 bandı altı belirgin zayıflama bölgesi olarak düşünülmeli.

Şirket Haberleri Devamı

 

  • Yabancıların toplam işlem hacminin 101,33 milyar ABD$ ile rekor kırdığı Aralık ayında yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda net satış tutarı 1,01 milyar ABD$ oldu. Böylece yılın tamamında 4,48 milyar ABD$ seviyesine ulaşan net satış ile üst üste 5'inci yılda da yabancıların satışı devam etti.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X