GÜNLÜK BÜLTEN - 11.04.2022

Resim

Yurt içinde bugün Şubat ayı cari denge verisi açıklanacak

● Dolar endeksindeki güçlenme eğilimi dikkat çekiyor

● Çin’de enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklandı

● Yurt içinde, enflasyon beklentilerinde artış eğilimi gözleniyor Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının Mart ayında, Ukrayna-Rusya savaşının arzı kesintiye uğratması kaynaklı, bitkisel yağlar ve tahıl ürünleri öncülüğünde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart’ta aylık %12,6, yıllık ise %33,6 artış gösterdi. Diğer taraftan, Çin’de Mart ayında üretici enflasyonu yıllık bazda %8,3, tüketici enflasyonu ise %1,5 ile piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Rusya Merkez Bankası politika faizini 300 baz puan indirerek %17’ye çekti. Küresel piyasalarda, Cuma günü S&P500 hisse senedi endeksinin %0,3 gerilemesinin ardından bu sabah ABD hisse senedi endeksleri vadeli işlemlerde satıcılı seyretmeye devam ediyor. Asya hisse senedi piyasalarında da satıcılı seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri %2,77 yükseliş eğilimini sürdürürken, dolar endeksi de güçlü seyrini sürdürüyor. Endeks, Cuma günü, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez 100 seviyesinin üzerine çıkarken, bu sabah 99,9 düzeylerinde. Brent petrol fiyatı ise, bazı tüketici ülkelerin petrol rezervlerini kullanacağı haberleri ve Çin’de salgına karşı devam eden izolasyon önlemleriyle baskılanıyor, bu sabah 100,3 $/varil düzeylerinde.

● Yurt dışında bu hafta ABD’de tüketici ve üretici enflasyon verileri, Avrupa Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek önemli veriler arasında yer alıyor.

● Yurt içinde Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre; 2022 cari yıl sonu enflasyon beklentisi %40,47’den %46,44’e, 12 ay sonrası %26,43’den %28,41’e, 24 ay sonrası ise %17,03’den %17,68’e yükseldi. 2022 yılsonu cari açık beklentilerinde ise artan enerji ithalatının ve emtia fiyatlarının da etkisiyle yükseliş görülüyor.

● Yurt içinde bugün Şubat ayı cari denge ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. Şubat’ta da ithalatta yıllık artış %44,5 ile ihracatın (%25,4) üzerinde artış gösterdi. Böylece dış açık 7,9 milyar $ ile yüksek gerçekleşti. Hizmet gelirlerinin Şubat ayında da cari dengeye pozitif yönde katkı sağlamaya devam etmesini bekliyoruz. Şubat ayında cari dengenin 5,4 milyar $ açık vereceğini tahmin ediyoruz. Bu hafta ayrıca yarın sanayi üretimi, Perşembe TCMB faiz kararı, Cuma bütçe dengesi verileri açıklanacak diğer önemli veriler arasında yer alıyor.

● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 14,75 düzeylerinden başlıyor. İki yıl vadeli gösterge tahvil getirisi geçtiğimiz haftayı, %24,17 düzeyinden kapattı. Hazine yarın 10 ay vadeli Hazine bonosu ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri gerçekleştirecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● ABD tarafında 10 yıllık tahvilin yükselişi özellikle teknoloji hisselerinde belirgin satışlara yol açarken, ABD endeksleri de haftanın son günü hafif geri çekilme gösterdi. BIST’de ise güçlü ilk çeyrek beklentileri özellikle uzun süre baskı altında kalmış olan bankalara ilgiyi uyandırdı. Geçtiğimiz hafta banka ve elektrik üretim sektörü hisselerinin belirgin şekilde olumlu yönde ayrıştığı bir hafta oldu. Diğer taraftan gıda perakendeciliği, bilişim ve demir çelik sektörü hisseleri de belirgin şekilde zayıf kaldı. Zayıf kalan sektörlerde kısmen gündeme ilişkin endişelerin kısmen de yüksek getiriler sonrası kâr satışlarının etkili olduğunu görüyoruz. Piyasa bu hafta özellikle Perşembe günkü PPK toplantısına odaklanacak. Bunun haricinde bugün açıklanacak cari denge, yarın gelecek sanayi üretim ve Cuma günkü bütçe dengesi rakamları yakından takip edilecek. Yurtdışı piyasalar hafta başında gerek ABD hisse senedi vadelileri, gerekse Asya borsaları açısından satıcılı görünüyor. BIST’de her ne kadar olumlu ayrışmanın sürmesini beklesek de hafta başı itibarıyla yurtdışının da etkisiyle yatay bir açılış olacağını düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde yüksek açılış sonrası izlediği yatay seyrin ardından gün sonuna doğru yeniden güçlenen alımlarla yukarı hareketini sürdürdü. Kapanış 2393 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yakın direnç bölgesi olarak belirttiğimiz 2400 seviyeleri test ediliyor. Saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki yukarı eğilimin geçerli olduğunu, son dönemde gördüğümüz artan işlem hacmine de bağlı olarak iyimserliğin korunduğunu belirtebiliriz. Diğer taraftan kısa periyot destek bölgesi üzerindeki hareketin korunuyor olmasına da bağlı olarak endekste olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. Endekste saatlik periyot için 2340-2310 bandı yakın destek, 2265 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bandın üzerindeki hareketin korunması yukarı yönlü beklentinin korunduğuna işaret olarak değerlendirilmeli. Bu paralelde 2400/50 bandını yakın direnç olarak değerlendirirken, 2500-2650 bandına yönelik bir hareket de gelişebileceğini düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 2380-2365/40-2310 destek, 2400/20-2450/70- 2500/10-2550 direnç olarak belirtilebilir.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X