GÜNLÜK BÜLTEN - 13.10.2022

Resim

Piyasalarda bugün ABD enflasyon verisi takip edilecek

● Yurt içinde sanayi üretimi Ağustos’ta yıllık %1,0 artış gösterdi

● ABD hisse senedi endeksleri Fed tutanakları sonrası eksideydi

● ABD’de yıllık tüketici enflasyon beklentisi %8,1 ABD hisse senedi piyasaları, bugün açıklanacak Tüfe verisi öncesinde Fed tutanaklarındaki şahin tonlamanın ve Üfe verisinin etkisiyle Kasım 2020’den beri en düşük seviyelerinde. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,3 ve %0,1 düşüşle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, ABD Üfe verisinin beklentileri aşması ve İngiltere’de sanayi üretiminde yaşanan düşüşün (aylık -%1,8, yıllık -%5,2) etkisiyle gerilemeye devam ederken, düşüşler %0,1 ilâ %1,3 arasında gerçekleşti. ABD tahvil piyasalarında dünkü alımlar daha çok uzun tarafta gerçekleşti: 2 yıllık tahvil getirileri %4,29 ile yataya yakın seyrederken, 10 yıllıklar %3,90’a geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -36bps’ten -39bps’e yükseldi. Özellikle 3 aylık tahvil getirilerinin 18bps artması ise Üfe verisindeki seyrin ve bugün açıklanacak Tüfe verisinin kısa vadeli enflasyonist baskıları canlı tutacağını sinyalliyor. Dolar endeksi (DXY) dün %0,1 artışla günü 113,3’ten sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatlarında düşüş dün de devam etti: 92,5$/bbl. Amerika Petrol Enstitüsü’nün açıkladığı haftalık petrol stoklarında 7,1mn varillik artış görülürken, piyasalarda artışın stratejik petrol rezervlerinden ticari tarafa aktarılan stok sebebiyle olduğu yorumlanıyor. Haftalık benzin arzı ise 2mn varil artış gösterdi. Altının ons fiyatı dün gün içerisindeki yükselişinin ardından Fed tutanakları sonrası bir miktar baskılandı: günü %0,4 artışla 1.673$/ons’tan sonlandırdı.

● IMF Mali İzleme Raporu'nda 2022 yılında küresel kamu borcunun milli gelire oranının %91'e ulaşmasının beklendiği, bu oranın birçok ülkedeki son düşüşe rağmen salgın öncesi seviyelerin yaklaşık 7,5 puan üzerinde olduğu belirtildi. Gıda ve enerji fiyatlarındaki belirgin artışın hükümetlerin bütçeleri üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekildi.

● Fed’in 20-21 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiği para politikası toplantı tutanakları yayımlandı. Fed Eylül toplantısında politika faizini 75 baz puan artırarak %3-3,25 bandına yükseltmişti. Tutanaklarda, katılımcılar enflasyonu düşürmek adına az önlem almanın maliyetinin, çok önlem almanın maliyetinden daha büyük olduğunun altını çizdi.

● ABD’de üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ÜFE aylık bazda %0,4 (beklenti %0,2), yıllık bazda ise %8,5 artış gösterdi. ABD’de bugün ise tüketici enflasyonu (TÜFE) verisi açıklanacak. TÜFE’nin Ağustos’ta yıllık artışı %8,3’e gerilemiş idi. Alt gruplardan enerji fiyatlarında özellikle benzin fiyatlarında düşüş öne çıktı. Enflasyonun Eylül ayında da yıllık bazda düşüşüne devam etmesi ve yıllık %8,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’de bugün ayrıca haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak.

● Yurt içinde sanayi üretiminde zayıf görünüm devam etti. Sanayi üretim endeksi Ağustos’ta aylık %2,4, yıllık %4,1 artış kaydetti. Takvim etkilerinden arındırılmış yıllık artış ise %1,0 ile daha düşük seviyede gerçekleşti. Ağustos’taki aylık artışın tamamının Temmuz ayında köprü günü etkisi kaynaklı düşüşe bağlı teknik artış olduğu görülüyor. Dolayısıyla, köprü günü etkisi kaynaklı teknik hareket dışlandığında, Ağustos ayında sanayi üretimi ana eğiliminin manşet değerden daha zayıf ve yataya yakın seyrettiği görülüyor. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,58 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün ABD ÜFE verisi, Fed tutanakları ve sert düşüşe işaret eden İngiltere sanayi üretimi sonrası hem ABD endekslerinde hem Avrupa endekslerinde görülen satışlar sonrası bugün endekslerin yatay seyretmesini öngörüyoruz. Bugün gözler yurtdışında ABD TÜFE verilerinde olacak, yurt içinde ise önemli bir veri akışı yok. Dar bir bantta yatay bir BIST beklerken, 3. çeyrek bilançoları ışığında sektör ve şirket spesifik ayrışmaların devam edebileceğini düşünüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında çok sınırlı kalan yükseliş denemesi sonrasında satış baskısı altındaydı. Kapanış 3518 seviyesinde gerçekleşti. Yükseliş denemelerin 3600 bölgesiyle sınırlı kalması sonrasında endekste satış baskısı yaşanıyor. Bununla birlikte aşağı eğilim şu an için kuvvetli değil. Endekste 3450-3400 bandını yakın destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Üzerindeki hareketin korunmasını yükseliş yönlü beklentinin devamına işaret olarak görüyoruz. Bununla birlikte bandın altına yaşanacak sarkmanın kısa periyottaki satış baskısını bir miktar daha güçlendirebileceğini belirtebiliriz. Bu aşamada destek bölgesi üzerindeki harekete de bağlı olarak 3650-3715 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100’de 3520-3500-3480/20-3400 destek, 3580-3600/20-3650- 3680-3700/15 direnç.

Şirket Haberleri Devamı

● Logo Yazılım, dikey entegrasyon stratejisi kapsamında FinTech alınanda büyümek için Figopara'nın %4,02 hissesini 2,0 milyon ABD doları karşılığında satın aldığını duyurdu. Figopara, KOBİ'ler için tedarikçi finansmanı üzerine çalışan yeni nesil bir dijital finansman platformudur. 2018 yılında kurulmuş şirkete entegre 20'nin üzerinde finans kurumu var ve şirketin üye şirket sayısı 10.000'in üzerinde. Satın almayla ilgili başka bir detay açıklanmadı.

● Doğan Holding (DOHOL) Çelik Halat’taki (CELHA) payının tamamını (%69.83) EUR27mn’a satmak üzere anlaştı. Satış bedeli CELHA için TL16.80 gibi bir hisse fiyatına denk gelirken dünkü kapanışın %4 üzerinde. Nihai satış bedeli işlemin tamamlandığı tarihteki EUR kuruna göre belirlenecek. CELHA çelik halat, çelik tel ve öngörmeli beton demeti üretimi işlerinde faaliyet göstermekteydi. CELHA’nın 2021 satış gelirleri 687mn TL iken FAVÖK’ü 67mn TL seviyesindeydi. 2022 ilk yarıda CELHA’nın gelir ve FAVÖK rakamı sırasıyla 707mn TL ve 76mn TL seviyesindeydi. DOHOL bu satış anlaşmasından 36mn TL’lik bir ön ödeme aldı. Haberi DOHOL’ün solo net nakit pozisyonunu (2Ç sonu: USD471mn) artırması ve grup yapısını sadeleştirmeye katkısı açısından hafif olumlu olarak değerlendiriyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X