GÜNLÜK BÜLTEN - 14.07.2022

Resim

Yurt içinde bugün sanayi üretimi verisi açıklanacak

● ABD’de yıllık enflasyon %9,1 ile beklentilerin üzerinde

● Yurt içinde işsizlik oranı Mayıs’ta %10,9’a geriledi

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 17,46 seviyelerinde ABD borsalarında enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ve geleceğe yönelik olarak Fed’in politika faizi patikasına devam edeceği beklentisi hisse senetlerinde satışları beraberinde getirdi. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksi günü sırasıyla %0,4 ve %0,2 ekside kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri de özellikle ABD Tüfe verisi sonrasında satışla karşılaştı. Bölge genelinde endeksler günlük %0,7 ila %1,9 oranında düşüş gösterdi. ABD’de enflasyon verisi sonrası Bej Kitap’ta da 12 bölgeden 5’inde resesyon riskine yönelik endişelerin olduğu vurgusunun yapılması ve 12 bölgede de tüketici fiyatları genelinde yükselişlerin görülmesinin etkisiyle, Brent petrol spot fiyatı 100$/bbl seviyelerinin altındaki seyrine devam etti. Fed’in enflasyon verisi sonrası faiz artırımlarına devam edeceği ve bunun resesyon riski yarattığının piyasa oyuncuları tarafından yorumlanmasının ardından gelen alımla altın sabah saatlerinde 1.730$/ons seviyesinde.

● ABD’de tüketici enflasyonu Haziran’da yıllık %9,1 beklentilerin üzerinde ve 1981’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Bunda benzin ve gıda fiyatlarındaki artışlar etkili olmaya devam etti. Enerji fiyatları, Haziran’da yıllık %41,6 arttı. Çekirdek enflasyon da yıllık %5,9 ile beklentilerinin üzerinde artış gösterdi. Enflasyon verisinin ardından Fed’in 27 Temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına yönelik beklentiler güçlendi.

● IMF Başkanı Georgieva, Rusya-Ukrayna savaşının özellikle emtia fiyat şoklarına neden olarak büyümeyi yavaşlattığını, enflasyonun beklenenden daha yüksek olduğunu belirtti. Bu durumun başlıca merkez bankalarını para politikalarında daha fazla sıkılaşmaya sevk ettiğini, bunun gerekli olduğunu, ancak ekonomik toparlanma üzerinde baskı oluşturacağını vurguladı. Ayrıca Çin'de salgın kaynaklı devam eden aksamalar ve küresel tedarik zincirlerindeki darboğazların da ekonomik faaliyeti engellediğinin altı çizildi. Son göstergelerin zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ettiği, bu ay yayımlanacak olan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2022 ve 2023 için küresel büyümede aşağı yönü güncelleme olabileceği ifade edildi.

● Yurt içinde işsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak Mayıs’ta %11,2’den %10,9’a geriledi. İşgücü aylık 302 bin kişi artarken, istihdam sayısı 358 bin arttı. Bunun neticesinde işsiz sayısı ise 56 bin azaldı. Tamamlayıcı işsizlik göstergelerinde atıl işgücü oranı ise %21,6’dan %22,4’e yükseldi.

● Yurt içinde bugün Mayıs sanayi üretim verisi açıklanacak. Sanayi üretimi Nisan'da yıllık %10,8, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak ise yatay seyretti. Öncü göstergeler, sanayi üretimindeki olumlu seyrin Mayıs ayında bir miktar ivme kaybedebileceğine işaret ediyor. İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi, Mayıs’ta da 49,2 ile yatay gerçekleşti; endeks Mart’tan bu yana 50 eşik seviyesinin altında. Reel kesim güven endeksi (m.a.) ise Mayıs’ta 107,7’den 107’ye geriledi. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 17,46 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün ABD enflasyonunun beklentinin üzerinde ve son 41 yılın en yüksek düzeyinde açıklanması piyasalarda FED’in para politikasında daha şahin davranmak zorunda kalacağı ve resesyon ihtimalinin kuvvetleneceği endişesini güçlendirdi. Bu gelişmeye bağlı olarak borsalarda satış eğilimi ağırlıklıydı. Hisse tarafının nispeten güçlü kalmasında Asya tarafından beklenen altyapı yatırım hamlesi ve son enflasyon verisinin öngörülen faiz politikasında değişikliğe yol açmayabileceği görüşü etkili oldu. Dün ABD verisinin açıklanması ile BIST’de de endeks bazında gün içi %2’ye varan bir geri çekilme gördük. Yurtdışının enflasyon verisine tepkisinin nispeten sınırlı kalması ile BIST-100’de gün sonu kapanışını hafif toparlanma ile 2.400 puan seviyesinin üzerinde yaptı. Bilanço döneminde hisse bazlı hareketlerin öne çıkmasını bekliyoruz. Dünkü kapanışın ardından BIST’in bugün hafif artıda güne başlamasını bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde zayıf seyirdeydi. Kapanış 2408 seviyesinde gerçekleşti. Endekste sınırlı kalan yükseliş denemelerinin ardından bir miktar geri çekilme yaşanırken, aşağı hareket de yakın destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2370- 2330 bandıyla sınırlı durumda. Bu bölgeyi nispeten güçlü bir destek bölgesi olarak değerlendirmekle birlikte, bu bandın altına yaşanacak sarkmanın bir alt destek bölgesi olan 2275-2230 bandını gündeme getirebileceğini belirtebiliriz. BIST’te kısa periyotta yeni bir yükseliş eğiliminden bahsedebilmemiz için ise 2475 seviyesi üzerine geri dönüş gerekiyor. Bu seviye üzerine geri dönüş durumunda ancak saatlik periyotta ortalamalarda yeni bir yukarı eğilim gelişmesi beklenebilir. Bu seviyeye kadar oluşacak olası hareketler ise sınırlı-olağan tepki çabası olarak değerlendirilmeli. BIST100 için 2370-2350/30-2300-2275 destek, 2430-2475-2490- 2510/30 direnç olarak belirtilebilir.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X