GÜNLÜK BÜLTEN - 14.12.2022

Resim

Piyasalarda bugün Fed faiz kararı takip edilecek

● Fed’in faizi 50 bps artırarak %4,25-4,50 bandına çekmesi bekleniyor

● Fed ayrıca makro projeksiyonları yayımlayacak

● Yurt içinde sanayi üretimi ekimde aylık %2,4, yıllık %3,1 artış gösterdi ABD’de TÜFE beklentilerin altında gerçekleşti. Kasımda aylık bazda %0,1 (beklenti %0,3) artarken, yıllık artış %7,7’den %7,1’e (beklenti %7,3) geriledi; Aralık 2021’den bu yana en düşük seviye. Enerji fiyatları aylık bazda %1,6 düşerken, gıda fiyatlarındaki artış ise %0,5 oldu. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyondaki yıllık artış %6,3’ten %6’ya geriledi. Bunda ikinci el araç, sağlık ve ulaşım fiyatlarındaki düşüşler etkili oldu. ABD hisse senedi piyasalarında TÜFE ve çekirdek TÜFE verisinin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesi etkiliydi. Bu gerçekleşmeler sonrası Fed’in politika faizine yönelik adımlarında yumuşamaya gideceği beklentisi ile S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,7 ve %1,0 yükselişle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde Fed’e yönelik beklentilerin neden olduğu alışlar etkili oldu. Endekslerdeki günlük artışlar %0,8 ilâ %1,7 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında TÜFE verisi sonrası alıcılı bir seyir hakimdi: 2 yıllık tahvil getirileri %4,22’ye, 10 yıllıklar ise %3,50’ye geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı ise -76bps’ten -72bps’e indi. Dolar endeksi günü 1 Aralık’tan beri en yüksek düşüşle (%1,1) 104,0 seviyesinden sonlandırdı. DXY’deki değer kaybı genel olarak emtiaları olumlu etkilerken Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatları %3,4 artışla 80,7$/bbl’ye yükseldi ve 6 Aralık’tan beri ilk kez 80$ seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Altının ons fiyatı günü DXY ve tahvil getirilerindeki düşüşün etkisiyle %1,6 artışla 1.811$/ons’tan kapattı.

● Yurt dışında bugün piyasaların odağında Fed para politikası toplantısı olacak. Fed Kasım toplantısında politika faizini 75 bps artırarak %3,75- %4,00 aralığına çekmişti. Böylece Mart ayından bu yana politika faizini toplam 375 baz puan artırmıştı. Fed’in yılın son toplantısında faizi 50 bps artışla %4,25-4,50 bandına çekmesi bekleniyor. Ayrıca açıklanacak makro projeksiyonlarda faiz patikasının seyri takip ediliyor olacak.

● Yurt dışında bugün ayrıca İngiltere’de kasım tüketici enflasyonu, Euro Bölgesi’nde ekim sanayi üretimi verileri açıklanacak. İngiltere’de yıllık enflasyon ekim ayında %11,1 ile ekim 1981’den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti. İngiltere’de kasımda yıllık enflasyonun %10,9’a gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, eylülde aylık bazda %0,9 artış kaydetmişti. Kasım ayında ise %1,5 daralma bekleniyor. Nitekim imalat sanayi PMI endeksi son beş aydır 50 eşik seviyesinin altında kalarak üretimde daralmaya işaret ediyor.

● Yurt içinde sanayi üretimi artış göstermekle birlikte ana eğilimindeki zayıflık devam etti. Sanayi üretimi yıllık %3,1, mevsimsellikten arındırılmış olarak ise aylık %2,4 artış gösterdi. Böylelikle, yılın üçüncü çeyreğinde sert daralan endeks son çeyreğe olumlu bir başlangıç yaptı; ancak Ekim ayındaki artış, Eylül ayındaki düşüşü telafi etse de üçüncü çeyrekteki çeyreklik daralmayı telafi etmekten uzak kaldı.

● Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre ilaç fiyatlarında baz alınan 1 euro değeri %36,77 arttırıldı. Bu artışın TÜFE’ye toplam katkısının yaklaşık 0,3 puan olacağını, katkının Aralık-Ocak aylarına eşit dağılacağını tahmin ediyoruz.

● Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 4,3 milyar TL borçlandı. Böylece Hazine Aralık ayında toplam 47,1 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi. Aralık ayında toplam 45 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmış idi. Hazine bu ay ayrıca 2 milyar $ tutarında dış borçlanma gerçekleştirdi.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 dün yeni rekor seviyesine %1 civarı artışla ulaştı. Yatırımcılar dün özellikle yükselişe son dönemde katılmayan perakende ticaret sektörü hisselerine ve yılbaşından bu yana küresel faktörler nedeniyle geride kalan demir/çelik hisselerine yöneldiler. Bu eğilim sene başından bu yana endeksi yukarılara taşıyan hisselerde fiyatlamanın bir miktar doygunluk noktasına ulaştığının sinyali olabilir. Yurt dışı tarafta da dün açıklanan ABD enflasyon verisinin beklentinin altında gelmesi hisse senedi tarafını olumlu etkiledi ancak yükseliş tahmin edilebileceği gibi coşkulu olmadı. Endeksin bugün de hisse değişimleri ile yukarı eğilimini korumasını bekliyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün günün ilk yarısındaki yatay seyrin ardından yukarı yönlüydü. Kapanış 5256 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yukarı trend hareketi korunuyor. 5000 bölgesi üzerinde yeni yukarı hareket geliştiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu paralelde 5500/5700 bandını yeni hareket bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Endekste 5150-5050 bandı yakın destek, 4950 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli.

Şirket Haberleri Devamı

● Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı 9.1 milyon adet (%0,36) Koç Holding (KCHOL TI) hissesini 69,2160 TL fiyattan borsa dışında aldı. İşlem dolaşıma kapalı paylar üzerinde gerçekleştirildi. Yapılan işlem sonrasında sandığın Koç Holding’teki payı %1,9895’ten %2,3484’e yükseldi. (Nötr)

● Doğuş Otomotiv (DOAS TI), geri almış olduğu payların 515 bin adedini 140 TL fiyat ile borsadan satmıştır. Şirket 2016 yılında toplam sermayenin %10’una tekabül eden bir hisse geri alımı yapmıştı. Söz konusu satış ile şirketin kendi hisselerinde sahip olduğu pay %9,77’ye gerilemiş oldu.

● İlaç sektörü: Türkiye'de ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan referans EUR/TRY oranı %36,77 artırılarak 10,75'e yükseltildi. Yeni karar, açıklanan fiyatın 2023 yılı boyunca geçerli olacağını öngörüyor. Dolayısıyla bu durum 2023 Şubat ayı ortalarında yapılması gereken fiyat artışının öne çekilmesi olarak değerlendirilebilir. Biz Referans EUR/TRY kurunun %35 artışla Şubat ortasında 10,5'e yükselmesini bekliyorduk. Selçuk Ecza ve Deva Holding için hafif olumlu olduğunu düşünüyoruz. Yeni kararname beklenen fiyat artışını yalnızca 2 ay sonra öne getiriyor ve mevcut fiyatlandırma mekanizmasında herhangi bir revizyon öngörülmemiş. Medikal Park ve Lokman Hekim için hafif olumsuz.

● Hayat dışı sigorta sektörü: KAP duyurularına göre Ocak-Kasım döneminde hayat dışı segmentte prim artışı Aksigorta'da %95 ve Türkiye Sigorta'da %111 olarak gerçekleşti.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X