GÜNLÜK BÜLTEN - 15.04.2022

Resim

Dolar endeksindeki değerlenme dikkat çekiyor

● Dolar cinsi piyasa faizlerinde de yükseliş eğilimi gözleniyor

● ECB, varlık alımlarının 3. çeyrekte bitirilebileceğini belirtti

● TCMB, politika faizini %14’te sabit tuttu Avrupa Merkez Bankası (ECB), kısa vadeli faizleri beklentilere paralel olarak sabit tutarken, net varlık alımlarının yılın 3. çeyreğinde bitmesi gerektiği belirtildi. ECB Başkanı Lagarde, faiz artışlarının ancak net varlık alımları bittikten bir süre sonra başlayacağını belirtti. ECB’nin verilere ve koşullara göre hareket edeceğini vurguladı. Ukrayna savaşının bir sonucu olarak büyüme üzerinde aşağı yönlü risklerin arttığı, salgınla ilgili risklerin azaldığı belirtildi. Enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklerin özellikle kısa vadede arttığı belirtildi. Açıklamaların ardından, Euro/$ paritesi dün 1,0758 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi, bu sabah 1,08 düzeylerinde. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 9 Nisan ile biten haftada 185 bin ile beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Devam eden başvurular ise 2 Nisan haftasında 48 bin azalarak 1,48 milyona geriledi. Perakende satışlar ise Mart’ta aylık %0,5 ile beklentilerin hafif altında artış gösterdi. Çin Merkez Bankası ise, piyasada indirim beklentilerine rağmen, 1 yıl vadeli referans kredi faizini %2,85 düzeyinde sabit tuttu. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın, düşük ve orta gelirli 120 ekonominin borç kırılganlık göstergelerini incelediği raporda, 19 ülkenin çok kritik düzeyde olmak üzere 72 ekonominin temerrüt riski açısından kırılgan olduğu belirtildi.

● Küresel piyasalarda ise, dün ABD temel hisse senedi endekslerinin %0,3 ilâ %2,2 arasında gerilemesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir var. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi, %2,83’e hızlı yükselirken, dolar endeksi de değerlenme eğilimini sürdürüyor. Endeks bu sabah 100,5 düzeyinde. Yurt dışında bugün ABD’de Mart sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak.

● Yurt içinde TCMB, politika faizini %14 düzeyinde sabit tutarken, para politikası kararında, etkisi sürmekte olan jeopolitik risklere, küresel gıda güvenliğindeki belirsizliklere, emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarına vurgu yaptı. Cari dengede ise; enerji fiyatlarından kaynaklanan risklerin devam ettiği belirtilirken, cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesinin fiyat istikrarı açısından önemi vurgulandı. TCMB ayrıca, liralaşma stratejisine de vurgu yaparak, fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için politika çerçevesinde geniş kapsamlı bir gözden geçirme sürecinin devam ettiğini yineledi.

● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 14,63 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında ise, 2 yıl vadeli tahvil getirisi dün günü %22,48 düzeyinden kapattı. Yurt içinde bugün Mart bütçe dengesi ve konut satışları verileri açıklanacak.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Şubat sonunda başlayan hızlı yükselişin ardından BIST-100 endeksinde son iki günde 2.500 puanın altında bir miktar sıkışma emaresi görülüyor. Dün bankalar önceki günkü kayıplarını telafi ederken, emtia bazlı sektörlerde (demir/çelik ve altın) hafif gerileme vardı. BIST-100 günlük %0,6 arttı ve borsa işlem hacmi önceki güne göre hafif geriledi. Paskalya nedeniyle bugün ABD ve İngiltere’de piyasalar kapalı olacak. Öncesinde ABD endekslerinde dünü %1 civarı kayıpla kapattılar ve Asya piyasaları da bugün güne satıcılı başladı. Yurt dışının da etkisiyle bugün BIST-100’de yatay seyir olasılığını kuvvetli görüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde yatay seyretti. Kapanış 2475 seviyesinde gerçekleşti. Endekste direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2500 seviyesinden gelen sınırlı geri çekilme sonrasında konsolidasyona yönelik hareket yaşanırken, kısa periyot destek bölgesi üzerindeki hareket de korunuyor. Endekste saatlik periyot için 2430-2400 bandı yakın destek, 2350 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bandın üzerindeki hareketin korunması yukarı yönlü beklentinin korunduğuna işaret olarak değerlendirilmeli. Bu paralelde 2450 direncinin üzerindeki harekete de bağlı olarak 2500-2650 bandına yönelik hareketin devam edebileceğini yineliyoruz. Endekste saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki yukarı eğilim geçerli durumda ve olumlu teknik görünümü destekliyor. BIST100 için 2450-2420-2400-2380/65 destek, 2500/10-2550-2580- 2600/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Ereğli Demir Çelik ABD’de yerleşik Corus şirketi - yeni unvanı Tata Steel International (North America) - ile 2008 yılında bir sözleşme imzalamıştı. Erdemir, bu sözleşmeden doğan yükümlülüklerini 2009 yılında yerine getirdi. Corus, bu ürünleri üçüncü kişilere satmış; ancak daha sonra, bunlar tarafından kendisine bir takım tazminat talepleri yöneltildiğini, bu taleplerin bir kısmının Erdemir tarafından karşılanması gerektiğini ileri sürmüş. Konu 2010 yılında ABD’de mahkemeye taşındı, dava tutarı 4,8 milyon dolardı. Daha sonra dava Türkiye’deki mahkemelere taşındı. 22 Şubat 2022 tarihinde yapılan duruşmada, istinaf yolu açık olmak üzere, davanın kısmen kabulüne kısmen reddine karar verilmiş. 13 Nisan 2022 tarihinde Erdemir söz konusu karara karşı istinaf yoluna başvurduğunu açıkladı. Dava için Erdemir 106 milyon TL karşılık ayırdığını belirtti. Hisse üzerinde nötr etki bekliyoruz.

● Bankacılık Sektörü: TCMB verilerine göre yerleşiklerin yabancı para mevduatı 8 Nisan haftasında parite kaynaklı olarak 0,4 milyar dolar azalarak 215,6 milyar dolar oldu. Parite etkisi arındırıldığında YP mevduatta 0,8 milyar dolar olarak artış gözleniyor. Kur korumalı mevduat 728 milyar TL’yi geçerek, toplam mevduat hacminin %12’sini geçti. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin TL mevduatı ise 41,0 milyar TL artış gösterdi. Haftalık bazda TL krediler %1,0 artarken, döviz krediler %0,9 azaldı, sorunlu kredi hacmi 162,7 milyar TL düzeyinde ve sorunlu kredi oranı %2,9’da yatay kaldı. TCMB verileri 8 Nisan haftasında faiz tarafının istikrarını koruduğunu, mevduat faizinin 1-3 ay vadede 30 baz puan gerilemeyle %17,0 - konut kredi faizinin 10 baz puan artışla %18,1 ve TL ticari kredi faizinin 40 baz puan kadar düşüşle %20,4 olduğunu ortaya koyuyor.

● Bankacılık Sektörü: Resmi gazetede yayınlanan değişiklikle bankalar ve finans şirketlerinin kurumlar vergisi oranı 2022 dönemi de dahil olmak üzere %25 olarak belirlendi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X