GÜNLÜK BÜLTEN - 18.04.2022

Resim

Çin ekonomisi ilk çeyrekte %4,8 büyüme gösterdi

● Ancak ülkede Mart ayı tüketim eğiliminde yavaşlama gözlendi

● Küresel çapta dolar endeksi yükseliş eğilimini sürdürüyor

● Yurt içinde hazine borçlanma ihaleleri takip edilecek Çin’de ekonomik büyüme yılın birinci çeyreğinde %4,8 ile %4,2 düzeyindeki piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Çin geçen yılın son çeyreğinde %4 düzeyinde büyüme göstermişti. Diğer taraftan, ülkede Mart ayı için açıklanan perakende satışlar ise, salgına karşı alınan önlemlerin de etkisiyle ivme kaybederek %3,3 artış gösterdi. Sanayi üretimi ise, %5 artışla beklentinin üzerinde performans gösterdi. Çin yönetimi, ekonominin 2022 yılında %5,5 düzeyinde büyümesini bekliyor. Küresel piyasalarda, bu sabah ABD hisse senedi endeksleri vadeli işlemlerde gerileme eğiliminde, Asya hisse senedi endekslerinde ise karışık bir seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri, orta vadeli yükseliş eğilimini sürdürerek %2,86’ya ulaşırken, dolar endeksi de değerlenme eğilimini sürdürdü, bu sabah 100,7 düzeylerinde. Brent petrol fiyatı ise, Rusya Başbakan Yardımcısı Novak’ın daha fazla ülkenin Rusya’dan enerji akışına ambargo koyması durumunda petrol fiyatlarının hızlı yükselebileceğini belirtmesi ve Libya’da iki limanın kapanmasıyla yükseldi, bu sabah 112,2 $/varil düzeylerinde. Yurt dışında bu hafta IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımlayacak. Ayrıca Cuma günü ABD ve Euro Bölgesi’nde Nisan ayına ilişkin öncü PMI beklenti endeksi verileri takip edilecek.

● Yurt içinde Mart ayında bütçe dengesi, bütçe harcamalarındaki yüksek artışın etkisiyle 69 milyar TL açık verdi; merkezi yönetim bütçe harcamaları yıllık %102,3 ile bütçe gelirlerinin (%15,6) üzerinde artış gösterdi. Böylece yılın ilk çeyreğinde bütçe dengesi 30,8 milyar TL, faiz dışı denge ise 115,6 milyar TL fazla verdi. Konut satışları Mart ayında yıllık %20,6, Ocak-Mart döneminde ise yıllık %21,7 artış gösterdi.

● Kısa vadeli dış borç stoku, Şubat’ta 2021 yıl sonuna göre %8,5 artışla 130,5 milyar $ olarak gerçekleşti. Bankaların kısa vadeli dış borç stoku %6,2 artışla 54,7 milyar $, diğer sektörlerin ise % 7,6 artışla 46,0 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Şubat itibarıyla, kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 176,4 milyar $ düzeyinde gerçekleşti. Bugün Mart ayı uluslararası yatırım pozisyonu ve Şubat konut fiyat endeksi verileri açıklanacak.

● TCMB, TL cinsi zorunlu karşılıklara yönelik nema/faiz oranını %0 olarak belirlendiğini, ayrıca yurt içi yerleşik gerçek kişilere ait hesapların dönüşümüne bağlı TL zorunlu karşılıklara ilave faiz/nema ödenmesi uygulamasına son verildiğini duyurdu.

● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 14,64 düzeylerinden başlıyor. Hazine bugün 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi, yarın 2 ve 4 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri ile 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikasının ihracını gerçekleştirecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yeni haftaya başlarken yurtdışı tarafın risk iştahı açısından bir miktar temkinli olduğunu görüyoruz. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının uzayacağı endişeleri ve enerji fiyatlarındaki tırmanışın sürmesi endişeyi artırıyor. BIST’te ise geçen hafta banka, havacılık, holding ve altın hisseleri öncülüğünde yükseliş devam etti. BIST’te son yedi haftalık soluksuz yükselişin ardından hafta ortasında başlayacak 1Ç22 bilanço açıklamaları ile bir miktar kâr satışı baskısı olabileceğini düşünüyoruz. Haftanın ilk gününde BIST’te yatay açılış bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde yukarı hareketini sürdürdü. Kapanış 2494 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş eğilimi korunuyor. 2500 seviyesindeki direnç bölgesinin aşılmasına yönelik hareket geçerli durumda. Geri çekilmeler oldukça sınırlı ve kısa periyot destek bölgesi üzerindeki hareket korunurken, günün ve haftanın zirvesine yakın kapanış iyimserliği desteklemeye devam ediyor. Endekste saatlik periyot için 2450- 2430 bandı yakın destek, 2380 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bandın üzerindeki hareketin korunması yukarı yönlü beklentinin korunduğuna işaret olarak değerlendirilmeli. Bu paralelde 2450 seviyesinin üzerindeki hareketin korunmasına bağlı olarak 2550-2650 bandına yönelik hareketin devam edebileceğini yineliyoruz. Endekste saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki yukarı eğilim geçerli durumda ve olumlu teknik görünümü destekliyor. BIST100 için 2470/50- 2420-2400-2380 destek, 2500/10-2550-2580-2600/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Kordsa %100 bağlı ortaklığı olan Amerika'da yerleşik Kordsa Inc.'in 50 milyon dolar tutarda sermaye artırımına katılacağını açıkladı. Kordsa, hissedarlık oranı olan %100 oranında katılacak. 2021 yılsonu itibariyle Kordsa’nın 318 milyon dolar net borç pozisyonu vardı.

● Bankacılık Sektörü: Merkez Bankası, TL cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranını sıfıra indirdi ve yurt içi yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatından dönüşen TL mevduatları için ek zorunlu karşılık faiz ödemesini durdurdu. Ayrıca, TCMB, ticari ve gerçek kişilerin DTH’dan, döviz korumalı hesaplara geçişte uymaları beklenen %20'lik dönüşüm oranı tarihini 8 Temmuz'dan 2 Eylül'e erteledi. Hatırlanacağı üzere bankalar döviz cinsi zorunlu karşılıkları üzerinden 15 Nisan tarihinden itibaren bireysel ve ticari döviz mevduatları için ayrı ayrı çevrim oranı %10'un altında kaldığı takdirde Merkez Bankası'na %1,5 oranında komisyon ödeyecekler. Söz konusu eşik 2 Eylül'de %20 olacak. Mevzuat değişikliği öncesinde TL cinsinden mevduatlara uygulanan faiz oranları %8,5 - %14 arasındaydı. TCMB rakamlarına göre Merkez Bankası'ndaki toplam TL zorunlu karşılık tutarı 122 milyar TL düzeyinde bulunuyor. ZK nemalandırmasının sonlandırılması, bankacılık sisteminin toplam faiz gelirinde 10,5 - 11,0 milyar TL civarında azalmaya yol açabilir. Buna göre borsada işlem gören bankaların net kârına etkisi de ölçeğe göre 0,7 milyar TL ile 1,1 milyar TL aralığında beklenebilir. Diğer taraftan ikinci aşama dönüşüm tarih ötelemesi bir miktar rahatlama sağlayacaktır.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X