GÜNLÜK BÜLTEN - 19.01.2023

Resim

Yurt içinde TCMB faiz kararı takip edilecek

● TCMB’nin politika faizini sabit tutması bekleniyor

● ABD’de üretici fiyatları aralıkta aylık bazda %0,5 daraldı

● İngiltere’de yıllık tüketici enflasyonu aralıkta %10,5’e geriledi ABD hisse senedi piyasaları, dün sabah saatlerinde ÜFE verisinin yarattığı olumlu etkinin ardından St.Louis Fed Başkanı Bullard ve Cleveland Fed Başkanı Mester’ın para politikasına ilişkin söylemleri sonrası düştü. Perakende satış ve sanayi üretimi verilerindeki zayıflamanın Bej Kitap’ta yeterince yer almaması para politikası duruşunda değişikliğin yakın vadede olmayacağına işaret etti. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,6 ve %1,2 kayıpla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri bilanço sezonu öncesinde karışık seyretti. Endeksler genel olarak günlük - %0,3 ilâ +%0,4 arasında değişti. ABD tahvil piyasasında dün sabahki BoJ kararı ve Başkan Kuroda’nın açıklamaları sonrası başlayan alımlar ÜFE verisi sonrasında da devam etti: 2 yıllık tahvil getirisi eylül sonundan beri en düşük seviye olan %4,08’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,37’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise -66bps’ten -71bps’e geldi. Dolar endeksi günlük bazda yatay seyretti: 102,4. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı Çin’deki açılmaya rağmen talebin sınırlı artacağına ve stokların beklenenden yüksek seviyelerde olacağına ilişkin beklentilerle günü %1,1 düşüşle 85,0$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı sabahki düşüşün ardından tahvillere gelen alımların etkisiyle bir miktar toparlandı ve günü 1.904$/ons’tan sonlandırdı.

● ABD’de enflasyonda düşüş devam ederken, ekonomik faaliyete ilişkin verilerde yavaşlama var. ÜFE aralıkta aylık %0,5 ile beklentilerin üzerinde daraldı; Nisan 2020’den bu yana en yüksek düşüş. Böylece yıllık enflasyon da %7,3’ten %6,2’ye geriledi; Mart 2021’den bu yana en düşük seviye. Mal fiyatlarındaki aylık %1,6'lık düşüş, manşet endeksi aşağı çekti. Gıda fiyatları aylık %1,2, enerji fiyatları ise aylık %7,9 azaldı. Hizmet fiyatları ise %0,1 arttı. Gıda ve enerji hariç bakıldığında ise çekirdek ÜFE’deki aylık artış %0,1 olurken, yıllık artış %6,2’den %5,5’e geriledi.

● ABD’de konut kredisi başvuruları ise 13 Ocak haftasında %27,9 arttı. 30 yıllık konut kredisi faiz oranı %6,42‘den %6,23’e geriledi; ancak bir önceki yılın aynı döneminin 259 baz puan üzerinde. Perakende satışlar aralıkta aylık %1,1 daraldı. Sanayi üretimi ise aralıkta aylık bazda %0,7 ile beklentilerin üzerinde daraldı. Artan faiz oranları ve talepteki zayıflama kaynaklı imalatsanayiinde bir yavaşlama görülüyor.

● İngiltere’de tüketici enflasyonu yıllık artışı aralıkta %10,7’den %10,5’e gerilerken, çekirdek enflasyon %6,3 ile yatay seyretti. Yıllık bazdaki düşüşe en büyük katkı ulaştırma sektöründen geldi. Hizmet sektöründe ise enflasyon %6,3’ten %6,8’e yükseldi. Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu nihai veriye göre aylık bazda %0,4 daralırken, yıllık artış da %9,2 olarak gerçekleşti. Enerji fiyatları enflasyonu aşağı çekti. Yurt dışında bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve konut verileri açıklanacak.

● Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek. TCMB, aralık ayı toplantısında politika faizini %9’da sabit bırakmıştı. TCMB’nin bu toplantısında da politika faizini sabit tutması beklenirken, karar metnindeki ifadelerde değişiklik olup olmayacağına bakacağız.

● Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,80 seviyelerinde. Tahvil piyasasında ise 2 yıllık getiriler dün günü 10 baz puan azalışla %10,28’den, 10 yıllık getiriler 15 baz puan düşüşle %10,05’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 dün otomotiv, savunma ve petrokimya hisseleri öncülüğünde günü %1,3 artışla tamamladı. Banka hisseleri ise zayıf seyrini sürdürdü ve banka endeksi günü %0,4 ekside kapattı. Dün ABD hisse senedi endekslerinde de ekonomik belirsizliklerin fiyatlanmasından kaynaklanan satıcılı bir seyir vardı. Bu sabah itibarıyla satış baskısı nispeten hafiflemiş görünüyor. Bugünün gündeminde TCMB’nin para politikası kurul toplantısı var. Toplantıdan politika faizinde değişiklik kararı çıkması beklenmiyor. BIST’de 5.550 direnç seviyesinin altında bant hareketinin ve konsolidasyon çabasının devamını bekliyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde yatay hareketteydi. Kapanış 5384 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa vadeli ortalamalar üzerine geri dönüş sonrası olumlu teknik görünüm korunuyor. Yakın direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5340-5350 bölgesi üzerindeki kapanışa da bağlı olarak yükseliş yönlü beklentinin korunduğunu belirtebiliriz. Bu seviye üzerindeki hareketin devamını, endekste son yatay kanal bölgesindeki hareketin teyit edilmesi olarak değerlendiriyoruz. Bu paralelde bandın üst sınırı olan 5650/5660 bölgesine yönelik hareketin de devamı beklenebilir.

 

● Sasa;

1 milyon tonluk bir propilen tesisi yatırımı için Honeywell UOP ile lisans, teknik hizmet ve garanti anlaşması imzaladı (Olumlu). Toplam yatırım miktarının 1,5 milyar dolar olması beklenen projenin 2026 yılının ilk yarısında tamamlanması hedefleniyor. Bugünkü piyasa fiyatlarıyla projeden 1,2 milyar dolar gelir elde edileceği tahmin ediliyor. Sasa’nın açıkladığı bu yatırım, Adana Yumurtalık arazisinde kurulacak olan ve daha önce kamuya açıklanmış olan petrokimya yatırımlarının bir parçası. Sasa’nın Eylül sonunda net borcu 1.149 milyon dolar iken net borç/FAVÖK çarpanı ise 3.1x seviyesindeydi.

Türk Hava Yolları ;

yeni dönem toplu iş sözleşmesine göre personeline %20 ücret artışı yapma kararı aldı. THY, 2022 yılının ilk 6 ayında çalışan ücretlerine %47,34 oranında zam yapmıştı. Nötr.

Bankacılık Sektörü:

BDDK verilerine göre 13 Ocak haftasında bankalardaki döviz mevduatı üst üste ikinci hafta artarak 3,7 milyar dolar yükselişle 225,4 milyar dolar oldu. Böylece yılın ilk iki haftasındaki artış 6,7 milyar dolar oldu. Hatırlanacağı üzere 2022’nin son iki ayında döviz mevduatındaki gerileme 28 milyar doları bulmuştu. 13 Ocak haftasında, TL mevduat, ağırlıklı olarak ticari tarafta olmak üzere 149 milyar TL artarak 4,9 trilyon TL’ye ulaştı. Aynı haftada haftalık bazda TL krediler %1,3 YP krediler dolar bazında %1,6 büyüdü.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X