GÜNLÜK BÜLTEN - 19.04.2022

Resim

Dünya Bankası, küresel ekonomik büyüme tahminini düşürdü

● Bugün IMF Küresel Ekonomik Görünüm raporunu açıklayacak

● Dolar endeksindeki değerlenme eğilimi devam ediyor

● Yurt içinde, Hazine borçlanma ihaleleri takip ediliyor Dünya Bankası, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle, küresel büyüme tahminini %4,1’den %3,2’ye düşürdüğü açıkladı. Bunda; Rusya ve Ukrayna’nın da dahil olduğu Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki tahminlerdeki revizyon etkili oldu. Dünya Bankası, krize müdahale amaçlı yaklaşık 170 milyar $’lık yeni 15 aylık finansman paketi üzerinde görüşmelerin önümüzdeki haftalarda yapılacağını belirtti. Rusya Merkez Bankası, sermaye kontrollerinin kademeli olarak yumuşatılacağını belirtirken, döviz rezervlerinin çeşitlendirilmesinin ekonominin yaptırımlara karşı dirençli kalmasında etkili olduğunu belirtti. Küresel piyasalarda, dün ABD temel hisse senedi endekslerinde görülen çok sınırlı gerilemelerin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir gözleniyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri, %2,85 ile göreli yüksek seyrini sürdürüyor. Dolar endeksi ise değerlenme eğilimini sürdürüyor, bu sabah 100,9 düzeylerinde. Yurt dışında bugün ABD’de konut verileri ile IMF Küresel Ekonomik Görünüm raporu açıklanacak. IMF’in de jeopolitik gelişmeler kaynaklı küresel büyüme tahminlerinde aşağı yönlü revizyona gitmesi bekleniyor.

● Yurt içinde, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Şubat’ta yurt dışı varlıklar yıl sonuna göre % 1,6 azalışla 288,1 milyar $, yükümlülükler ise %2,0 azalışla 512,1 milyar $ olarak gerçekleşti. Yurt dışı varlıklar ile yurt dışı yükümlülükler arasındaki fark olarak tanımlanan net UYP, yıl sonunda -229,7 milyar $ iken Şubat’ta 224,0 milyar $ seviyesinde gerçekleşti.

● Konut fiyat endeksi Şubat’ta yıllık olarak %96,4, reel olarak ise %26,9 artış gösterdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut fiyatları yıllık olarak sırasıyla %106,3, %97,1 ve %90,1 arttı.

● Yurt içinde, dövize endeksli olarak kararlaştırılan taşıt satışları dışındaki menkul satış sözleşmelerinde TL ile ödeme zorunluluğu getirildi. ● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 14,65 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında getirilerde düşüş devam etti. 2 yıllık getiriler dün günü 58 baz puan düşüşle %21,68’den tamamladı.

● Hazine dün gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 12,6 milyar TL borçlandı. İhalede reel bileşik faiz eksi %2,35 oldu. Hazine bugün 2 ve 4 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri ile 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikasının ihracını gerçekleştirecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yurt dışı tarafta Rusya – Ukrayna savaşı ve ABD faiz artırım sürecine ilişkin risk fiyatlaması endeksleri baskı altında tutarken, BIST olumlu ayrışmasını sürdürüyor. Dün banka ve altın hisselerinde alımların sürdüğünü, holding, GYO ve petrokimyadaki satışların BIST100’deki çıkışı sınırladığını izledik. BIST-100’ün olumlu ayrışmasında enflasyona karşı getiri arayışı ve bu hafta açıklanmaya başlanacak 1Ç22 finansallarına ilişkin beklentiler önemli rol oynuyor. Yurt dışı tarafta sert düzelmeler görmezsek BIST’in yukarı yönlü eğilimini koruyacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte bilançoların açıklanması bir miktar kâr satışına yol açabilir. Yurt dışı tarafta güne sakin bir başlangıç gözlüyoruz. BIST’de de iyimserliğin korunmasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde hafif yukarı eğilim sergiledi. Kapanış 2510 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yukarı eğilim geçerli durumda. Kısa periyot destek bölgesi üzerindeki hareket korunurken, 2500 seviyesi üzerinde zirve kapanışı iyimserliği desteklemeye devam ediyor. Endekste saatlik periyot için 2470-2450 bandı yakın destek, 2400 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bandın üzerindeki hareketin korunması yukarı yönlü beklentinin korunduğuna işaret olarak değerlendirilmeli. Bu paralelde 2550-2650 bandına yönelik hareketin devamı beklenebilir. Endekste saatlik, günlük ve haftalık periyotta ortalamalardaki yukarı eğilim geçerli durumda ve olumlu teknik görünümü destekliyor. BIST100 için 2500-2470/50-2420- 2400 destek, 2510-2550-2580-2600/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Anadolu Sigorta, Ocak – Mart dönemi prim üretiminin 2022 yılında önceki yıla göre %76,3 artarak 4,15 milyar TL olduğunu açıkladı. Açıklamada yıllık prim artışının kaskoda %120 ve zorunlu trafikte %57 olduğu belirtildi.

● Türkiye Sigorta, Ocak – Mart dönemi prim üretiminin 2022 yılında önceki yıla göre %74 artarak 5,67 milyar TL olduğunu açıkladı. Açıklamada yıllık prim artışının kaskoda %58 ve zorunlu trafikte %106 olduğu belirtildi.

● Sasa ana ortağı Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu Sasa’nın kullandığı ana hammadde PTA, MEG ve Polimer üretmek üzere bir yatırım planlanıyor. Buna göre yatırımın büyüklüğü 2 milyar dolardan 3,6 milyar dolara, yatırım süresi 6 yıldan 8 yıla çıkıyor. Yatırımın yapılması planlanan arsanın Yumurtalık’ta, ihalesi haftaya yapılacak. Fiyatı ne ise verip almayı planladıklarını söyledi. İlk aşamada 4,5 milyar dolar yatırım planlanıyor. Türkiye, gübre üretimi için yılda 1 milyon ton amonyak ithal ediyor. Yumurtalık’ta üretime amonyak dahil edilmesi planlanıyor. 4,5 milyar dolarlık yatırımın 1 milyar dolarlık kısmı amonyak üretimi için olacak. Yumurtalık’taki yatırımla birlikte Sasa’ya bağlı 5 şirket kurulacak. Bu şirketlere %49’u geçmeyecek yabancı ortak alınabilir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X