GÜNLÜK BÜLTEN - 20.05.2022

Resim

Yurt içinde bugün tüketici güven endeksi açıklanacak

● Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu açıklanacak

● Çin 5 yıllık kredi faiz oranını 15 baz puan indirdi

● ABD’de Senato Ukrayna’ya 40 milyar $’lık yardımı onayladı Piyasalarda; Çarşamba günü Walmart ve Target finansal sonuçlarının beklentilerin altında gelmesi (maliyetlerin tüketicilere tam anlamıyla yansıtılmadığına işaret ediyor) ve gerileyen konut verileri sonrası tetiklenen zorunlu ve tercihli tüketim sektörü satışlarının da etkisiyle 2020’den beri en büyük günlük düşüşlerin yaşandığı ABD hisse senedi piyasalarında dün de satışlar hakimdi. İki büyük perakende devinin verilerinde görülen olumsuzlukların makro bazlı öncü verilerdeki aşağı yönlü seyir ile birlikte tetiklediği büyüme endişelerinin yarattığı riskten kaçış eğilimiyle S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri dün günü sırasıyla %0,6 ve %0,3 düşüşle kapattılar. Küresel büyümeye ilişkin endişeler, DXY’de görülen gevşeme yanında ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye rağmen yükselen altının ons fiyatı sabah saatlerinde 1846$/ons seviyesinde. Altında yukarı yönlü etkilere yakın vadede ABD-Çin görüşmeleri ve Tayvan gerginliği de eklenebilir. Çin’den faiz indirimi: 5 yıllık kredi ana faiz oranı 15 baz puan düşüşle %4,45’e indirilirken, 1 yıllık kredi ana faiz oranı ise %3,7 seviyesinde sabit tutuldu. Çin’den gelen ekonomiye destek haberinin etkisiyle Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah alıcılı seyir görülüyor.

● ABD’de ikinci el konut satışları Nisan’da aylık %2,4 azalırken, yıllıklandırılmış olarak 5,61 milyon adet ile Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Mortgage oranlarındaki ve konut fiyatlarındaki artış nedeniyle konut satın alınabilirliğindeki düşüşler, satışları etkilemeye devam ediyor. 30 yıllık mortgage oranı, Nisan’da Mart sonuna göre 43 baz puan artarak %5,1 ile 2010 başlarından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 14 Mayıs haftasında 218 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Japonya’da enflasyon artmaya devam etti ve Nisan’da yıllık artış %2,5 oldu.

● New York Fed, Küresel Tedarik Zinciri Baskı Endeksi'ne göre; Çin'deki karantina önlemleri, Ukrayna'daki savaşın teslimat sürelerini uzatması ve ABD ile Asya arasındaki hava taşımacılığı maliyetlerinin artması nedeniyle küresel tedarik zinciri üzerindeki baskılar Nisan'da daha da kötüleşti. Endeks ilk olarak Ocak ayında yayınlandı ve aylık olarak yayınlanıyor.

● ABD Senatosu, Ukrayna’ya askeri, ekonomik ve insani yardımı içeren 40 milyar $’lık yardım paketini, 86’ya karşı 11 oyla, onayladı. Yardım paketi, ABD Başkanı Biden’ın imzalaması için Beyaz Saray’a gönderilecek. İngiltere, Rus hava yolu sektörüne yeni yaptırım kararı aldığını açıkladı.

● Yurt içinde bugün Mayıs tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Nisan’da endeks (m.a.) 67,3 ile seri tarihinin en düşük seviyesine gerilemiş idi. Endeksin 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu da yayımlanacak.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Bayram tatili nedeniyle BIST’in kapalı olduğu Perşembe günü ABD borsalarında resesyon endişeleri kaynaklı sert satışlar gördük. Haftanın son gününde ise Çin’in ekonomiyi canlandırma amaçlı faiz indiriminin küresel borsalara olumlu yansımalarını görüyoruz. Beklentilerdeki iyimserlikle Asya borsalarında %2’ye yaklaşan, ABD endeks vadelilerinde de %1’ler civarında artışlar gözlüyoruz. Yurtiçi tarafta ise Garanti BBVA’da çağrı sürecinin sonlanması ve bankanın düşen halka açıklık oranı nedeniyle MSCI endeksinden çıkarılması endeksi etkileme potansiyeli taşıyan bir gelişme. Yurtdışı iyimserliği de dikkate alarak BIST’in güne temkinli yükseliş ile başlamasını bekliyoruz.

● BIST100 son işlem gününde oldukça sınırlı bir hareketteydi. Kapanış 2394 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş denemeleri halen zayıf fakat yakın destek bölgesi üzerinde tutunma çabası da devam ediyor. BIST’te saatlik periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için ilk aşamada 2430-2450 bandı üzerinde kapanış gerektiğini yineliyoruz. Bu bölgeye kadar oluşacak hareketler sınırlı-olağan tepki çabası olarak değerlendirilebilir. Bu bant üzerinde ise 21 günlük ortalama bölgesinin de yeniden aşılmış olmasıyla bir miktar daha iyimserlik olabileceğini belirtebiliriz. BIST’te 21 günlük ortalama 2419 seviyesinde, 50 günlük ortalama ise 2328 seviyesinde bulunuyor. Bu aşamada 2390-2360 bandı üzerindeki hareketi sınırlı iyimserlik olarak değerlendiriyor, fakat kısa periyotta yükseliş hareketinin yeniden güç kazanabilmesinin 2450 seviyesi üzerine geri dönüşle mümkün olabileceğini hatırlatıyoruz. 2360 desteği altına yaşanacak bir sarkma ise 50 günlük ortalamanın da bulunduğu 2330-2280 bandına yönelik bir harekete neden olabilecektir. BIST100 için 2390-2360-2320- 2300 destek, 2430-2450-2490-2510 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Lokman Hekim, 17.05.2022 tarihinde yayınladığı finansal raporun “Diğer Kapsamlı Gelir” kısmında hata tespit etmiş, düzeltilmiş tabloları tekrar yayınlamıştır. Söz konusu hata net satışlar, FAVÖK veya net kar rakamını değiştirmemektedir.

● Garanti Bankası’nda ana hissedar BBVA tarafından yürütülen gönüllü hisse alım süreci Çarşamba günü sonlandı. Çarşamba günkü işlemlerin ardından Garanti’deki halka açıklık oranı %14,03’e düştü (çağrı öncesi %50,15). Halka açıklık oranının gerilemesinin ardından dün MSCI Garanti Bankasının küresel standard endekslerinden 24 Mayıs’tan geçerli olmak üzere çıkardığını duyurdu. Bu karar sonrası Garanti Bankası hisselerinde pasif fon satışları nedeniyle bir miktar dalgalanma görülebilir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X