GÜNLÜK BÜLTEN - 21.12.2022

Resim

Piyasalarda BoJ’un parasal sıkılaşma adımının etkisi gözlendi

● Almanya’da üretici fiyatlarıson iki aydır aylık bazda azalıyor

● ABD’de konut verilerinde zayıflama devam ediyor

● Yurt içinde tüketici güven endeksi aralıkta 75,6’ya geriledi ABD hisse senedi piyasalarında sabah seansında BoJ’un da parasal sıkılaşma adımı atmasının uzun vadeli tahvil faizlerine duyarlı hisse senetleri üzerinde satış baskısı yarattığı görüldü. Konut verilerinin de zayıflamaya devam etmesi baskıyı artırırken, USD’nin değer kaybetmesiyle enerji ve emtialarda görülen yükseliş seans sonuna doğru ilgili sektörlere gelen alımların etkisiyle endekslere toparlanma imkanı verdi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri dört iş gününün ardından dünü sırasıyla %0,1 ve %0,01 kazançla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde dünkü sabah seansında BoJ’un yarattığı etki sonrası karışık bir seyir görüldü. Endekslerdeki günlük değişimler -%1,1 ilâ +%0,6 arasındaydı. ABD tahvil piyasasında özellikle uzun vadelerde satış eğilimi gözlendi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,25’te yatay seyrederken, 10 yıllıklar ise %3,68’e yükseldi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -67bps’ten -57bps’e geriledi. Dolar endeksi JPY’deki değerlenme sonrası %0,7 geriledi: 104,0. WTI petrol aktif vadeli kontrat fiyatlarında; ABD tarafında Keystone boru hattının haftaya devreye alınacağına ve haftalık petrol stoklarında düşüş olduğuna yönelik haberler sonrası yükseliş devam etti ve günü %1,2 artışla 76,1$/bbl’den tamamladı. Brent petrol ise yataya yakın seyretti: günü %0,2 artışla 80,0$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı DXY’de görülen düşüşün de etkisiyle %1,7 artarak 1.818$/ons oldu.

● Almanya’da üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) kasımda beklentilerin altında gerçekleşti. ÜFE aylık bazda son iki aydır özellikle enerji fiyatlarındaki düşüş kaynaklı geriliyor; ekimde %4,2, kasımda %2,9 (beklenti %-1,7) azaldı. Böylece yıllık bazda artış %28,2 ile şubat ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Yıllık bazda enerji fiyat artışı (%65,8) öne çıkmaya devam ederken, bunda da doğal gaz dağıtım ve elektrik fiyatları etkili oluyor. Dayanıksız tüketim malları artışında gıda fiyatları, ara mallarında ise metal fiyatları öne çıkıyor.

● ABD’de artan faiz oranları ve yüksek girdi maliyetleri konut yatırımlarını baskılamaya devam ediyor. Konut başlangıçları kasımda aylık bazda %0,5 azalırken, inşaat izinlerinde ise aylık %11,2 ile sert daraldı (beklenti %-2,1).

● ABD’de bugün ise haftalık konut kredisi başvuruları, ikinci el konut satışları ile Conference Board tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. Söz konusu endeks son iki aydır düşmüş ve kasımda temmuzdan bu yana en düşük seviye olan 100,2’ye gerilemişti. Aralık piyasa beklentisi 101,0 seviyesinde. Şubattan beri aylık bazda daralan ikinci el konut satışlarının kasımda da düşüş eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

● Yurt içinde tüketici güven endeksi aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış olarak 76,6’dan 75,6’ya geriledi. Alt endekslere bakıldığında; genel ekonomik duruma ilişkin mevcut dönem ve gelecek dönem beklentilerinde bozulma görülüyor. Hanenin mevcut dönemde maddi durumuna ilişkin değerlendirmelerinde düşüş görülürken, gelecek 12 ayda maddi durumuna ilişkin beklentilerinde azalış devam etti. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,66 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler düşüşünü sürdürdü ve dün günü 24 baz puan azalışla %9,99’dan tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Piyasada gün içi oynaklığın sert bir şekilde arttığı seanslar yaşıyoruz. Borsaya olan ilgi alternatif getirinin düşüklüğü nedeniyle sürerken artan piyasa oynaklığı da bir yandan risklerin arttığına işaret ediyor. BIST’in bugün de geniş bir bantta hareket etmesini bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında yaşanan sınırlı aşağı eğilim sonrasında yukarı yönlüydü. Kapanış 5419 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş yönlü hareket geçerli durumda. Yukarı hareketin devamı açısından önemli gördüğümüz 5250-5300 direnç bölgesi üzerinde ikinci gün kapanışı gerçekleşti. Olumlu teknik görünümün korunduğunu yineliyoruz. Bu paralelde 5300 seviyesi üzerindeki kapanışa da bağlı olarak yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5850-6050 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Endekste 5300-5250 bandı yakın destek, 5050 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli.

Şirket Haberleri Devamı 

● Tüpraş’ın (TUPRS) ;

elektrik üretimi alanında faaliyet gösteren iştiraki Entek, 457MW’lık ilave kapasite için EPDK’ya önlisans başvurusu yaptı. (Hafif Olumlu) Entek, 19 Kasım 2022 tarihinde yayınlanan Elektrik Piyasası’nda Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında, enerji depolama tesisi kurulmasına ilişkin verilecek taahhüt ile mevcut kapasitesine ek olarak 1.005MW’lık (150MW güneş, 855MW rüzgar) yeni proje için önlisans başvurusu yapmıştı. Bugünkü açıklamaya göre, bu başvurulara ilave 457MW’lık yeni kapasite (40MW güneş, 417MW rüzgar) için de başvuru yapıldı. Son başvuruyla birlikte 22 proje ile toplam 1,462MW’lık kapasite için önlisans başvurusu yapılmış oldu. Entek’in mevcut kapasitesi 442MW seviyesindeydi. Önlisans başvuruları sonuçlanıp projelerle ilgili detaylar netleştiğinde, şirket yatırım miktarları ve finansman ile ilgili ek bilgi paylaşımı yapacak.

● Otomotiv Sektörü:

Motorlu taşıtlar vergisi yeniden değerleme oranı 2023 yılında %61,5 olarak belirlendi.

 TAV Holding (TAVHL TI) ;

Ankara Esenboğa Havalimanı ihalesini 475 milyon Euro + KDV bedelle kazandı. Toplam imtiyaz kirasının %25'i peşin, toplam imtiyaz kirasının %10'u 2025-2029'da, kalan %65'i 2030-2049'da ödenecektir. 2025 yılından itibaren yurt dışı yolcu ücreti 16,5 Euro'dan 20 Euro'ya çıkacak. Yurt içi yolcu ücreti 3 Euro'da sabit kalacaktır. Yeni pist ve diğer yatırımlar için 2023-2025'te 210 milyon Euro yatırım harcaması varsaydık. Yeni terminal yatırımı için 2036-2038'de 90 milyon Euro yatırım harcaması varsaydık. 2038'den başlayarak, yolcu kapasitesinin şu anda 20mn/yıl'dan 40mn/yıl'a çıkacağını varsaydık. Yönetim, yolcu kapasite artışının miktarına ilişkin herhangi bir öngörü paylaşmadı. Bu yeni ihaleden hisse başına 2,5 TL yani 7 sente karşılık gelen 24mn Euro ek değer artışı hesaplıyoruz. 2019 yılında Ankara 65mn Euro nakit ciro ve 45mn Euro nakit FAVKÖK yaratmıştı. 2026'da 75 milyon Euro ciro ve 47 milyon Euro FAVKÖK varsaydık. Varsayımlarımıza önemli bir aşağı risk olmadığını hatta önemli bir yukarı potansiyel olacağını düşünüyoruz.

 Bankacılık Sektörü:

Sabah gazetesinde yer alan bir habere göre, kamu bankalarının kredi tarafında büyümesini desteklemek üzere yaklaşık 20 milyar TL'lik bir sermaye artışı planlanıyor. Makaleye göre, kamu bankaları büyüme hedeflerini dikkate alarak yaklaşık 35 milyar TL’lik sermaye artışı talebinde bulundular. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıllarda Türkiye Varlık Fonu'nun yaptığı kısıtlanmış sermaye artışları sonucunda Halkbank'ta halka açıklık %11'e, Vakıfbank'ta ise %9'a düşmüştü.

● Bankacılık Sektörü:

TCMB, şirketlere KOBİ iştirakleri üzerinden kullanılan kredileri de menkul kıymet tesisi kapsamına ekledi. Basında yer alan yorumlarda bazı firmaların pratikte iştirakleri aracılığı ile kredi sağlamaya başlamış olduğu, uygulamanın bunun önüne geçmeyi amaçladığı bilgisi yer aldı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X