GÜNLÜK BÜLTEN - 22.02.2023

Resim

Yurt içinde iktisadi yönelim anketi yayınlanacak

● Reel kesim ve sektörel güven endeksleri verileri açıklanacak

● Ayrıca kapasite kullanım oranı takip edilecek

● Fed toplantı tutanakları yayımlanacak ABD hisse senedi piyasalarında, beklentilerin üzerinde gelen şubat ayı öncül PMI verilerinin ardından Fed’in para politikası anlamında elinin güçlendiğine yönelik sinyallerle satışlar görüldü. Tatil sonrası haftaya satışla başlayan S&P500 ve Nasdaq Bileşik Endeksleri günü sırasıyla %2 ve %2,5 kayıplarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, güne satışlarla başlamanın ardından, PMI hizmet ve bileşik verilerindeki güçlü seyir ile ECB Başkanı Lagarde’ın marttaki PPK toplantısında politika faizini 50bps artırabileceklerine yönelik söylemleri sonrasında negatif bölgedeki seyrine devam etti. Piyasalar genelinde günlük %0,3 ilâ %0,7 arası düşüşler görüldü. ABD tahvil piyasasında Fed’in piyasa beklentilerinden daha uzun süre yüksek politika faizi ile sıkı finansal duruşa devam edeceği algısı satışlara yol açtı: 2 yıllık tahvil getirisi Temmuz 2007’den beri ilk kez %4,72’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise Aralık 2007’den beri ilk kez %3,95’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getiri farkı ise -80bps’ten -77bps’e geldi. Dolar endeksi günü %0,3 artışla 104,2 seviyelerinden sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatında satışlar hakimdi; günü %1,2 düşüşle 83,1$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı DXY ve tahvil getirilerinde görülen artışlar sonrası %0,3 düşüşle ocak başından beri en düşük seviye olan 1.835$/ons’a geriledi.

● Euro Bölgesi’nde bileşik PMI endeksi (imalat&hizmet), hizmet sektörü öncülüğünde yükselişini sürdürdü ve 52,3 ile mayıstan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Artan talep, tedarik zincirlerinde görülen iyileşme, güvende görülen toparlanma ve birikmiş siparişlerdeki azalış endeksin yükselişinde etkili oldu. Hizmet sektörü endeksi 50,8’den 53,0’a yükseldi. Buna karşın imalat sanayi PMI endeksi şubatta öncül veriye göre 48,5 ile beklentilerin (49,3) ve önceki verinin (48,8) altında. Çıktı fiyatları özellikle yüksek işgücü maliyetleri kaynaklı hizmet sektöründe yüksek kalmaya devam etmekle birlikte, yıllık artış son 16 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

● İngiltere’de ise veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşerek ekonomide toparlanmaya işaret etti. İmalat sanayi PMI endeksi öncül veriye göre 47,0’dan 49,2’ye yükselirken, hizmet endeksi ise 53,3 ile eşik seviye üzerinde gerçekleşti. ABD’de toparlanma işaretleri görülüyor. İmalat sanayi endeksi 47,8’e yükselmekle birlikte, son dört aydır daralma bölgesinde. Hizmet endeksi yedi ay sonra yeniden eşik seviye üzerinde; 50,5. Üretimdeki düşüş, zayıf müşteri talebi dolayısıyla yeni siparişlerin sert bir şekilde ivme kaybetmesi etkili oldu.

● Almanya'da yatırımcı güvenini gösteren ZEW endeksi şubat ayında da toparlanmaya devam etti; endeks 16,9'dan 28,1'e yükseldi Mevcut durum beklenti endeksi ise aylık bazda 13,5 puan artarak -45,1 puana yükselerek iyileşme gösterse de hala negatif bölgede. Yurt dışında bugün Fed’in toplantının tutanakları yayınlanacak.

● Yurt içinde bugün iktisadi Yönelim Anketi ve sektörel güven endeksi verileri yayınlanacak. Reel kesim güven endeksi (m.a.) ocakta 1,8 puan artışla 103,4’e yükselirken, inşaat sektörü güven endeksi ılımlı artışını sürdürmüş, hizmet ve perakende güven endeksleri bir miktar gerilemişti. Deprem felaketi nedeniyle güven endekslerinde bir miktar gerileme görülebilir. Hazine dün gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 3,07 milyar TL borçlandı. Ayrıca 9,95 milyar TL tutarında 5 yıl vadeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Böylece şubat ayında toplam 66 milyar TL borçlanmış oldu. Şubat ayında toplam 55 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmıştır.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 dün günü önceki günkü kapanış seviyesinden tamamladı. Sektör bazında demir-çelik, çimento, inşaat materyalleri ve GYO’lar endekse katkı verirken, banka, havacılık ve telekom hisseleri dün olumsuz yönde ayrıştı. BIST’in hisse bazlı hareketini sürdürmesini ve BIST-100 endeksin yatay eğilimini korumasını bekliyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından gün sonuna doğru yataya döndü Kapanış 5149 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 21 ve 50 günlük ortalama bölgesinin aşılması sonrasında yukarı eğilim bir miktar daha belirgin hale gelmiş durumda. Gün içi dalgalı seyre rağmen kısa periyottaki iyimserliğin devam ettiğini belirtebiliriz. Bu paralelde dün de belirttiğimiz gibi 5300-5600 bandı hedeflenmiş durumda. Endekste 5100-5000 bandı saatlik periyotta destek olarak düşünülebilir. Altına yaşanacak sarkma kısa periyot için yeni bir zayıflama sürecine işaret edebilecek ve 4850-4750 bandını yeniden gündeme getirebilecektir.

Şirket Haberleri Devamı

Koç Holding’in

%77, Aygaz’ın %20 iştiraki olan EYAŞ 2.822 milyon TL nakit temettü dağıtımı yapacak (Nötr). Hatırlanacağı gibi EYAŞ ayrıca 2.346 milyon TL’lik bir sermaye azaltımı açıklamıştı. Bu sermaye azaltımı ve nakit temettü ödemesi aynı tarihte olacak şekilde 10 Mart olarak planlanıyor. Sermaye azaltımı ve nakit temettü ödemesiyle beraber Koç Holding ve Aygaz’a toplam nakit girişi sırasıyla 3.979 milyon TL ve 1.034 milyon TL olacak.

Koç Holding ;

Ford Motor Company ve LG Energy Solution ile bir batarya üretim tesisi yatırımı için bir niyet mektubu imzaladı (Hafif Olumlu). Söz konusu anlaşma 12 ay boyunca yürürlükte kalacak. Bu arada taraflarca anlaşmaya varılırsa üretime 2026 yılında 25GWs kapasite ile başlanması, 2029’da ikinci fazın tamamlanmasıyla beraber kapasitenin 45GWs’e yükseltilmesi hedefleniyor. Üretilecek batarya hücrelerinin Ford Otosan’ın (FROTO) yeni nesil Transit araçlarının üretiminde kullanılması hedefleniyor.

Yapı Kredi Bankası ;

Genel Kurul Toplantısını 16 Mart'ta yapacağını duyurdu. Açıklamaya göre temettü dağıtımına ilişkin yönetim kurulu kararı önümüzdeki günlerde verilecek ve kurulun onayına sunulacak.

Galata Wind ;

Yılın son çeyreğinde 234 milyon TL net kar açıkladı. Net kar yıllık bazda %199 artış gösterdi. Daha yüksek elektrik fiyatları ile operasyonel karın büyümesi ve borçluluğun azalması net karın yıllık bazda güçlü büyüme göstermesini sağladı. Ancak güçlü büyümeye rağmen piyasa beklentisinin %11 altında gerçekleşti (AK Yatırım: 234mn TL, piyasa: 264mn TL). Net kardaki sapma büyük ölçüde operasyonel olmayan giderlerin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinden kaynaklandı. Şirketin satışları büyük ölçüde daha yüksek elektrik fiyatları sayesinde yıllık bazda %55 büyüme ile 325 milyon TL’ye ulaşırken, piyasa beklentisinin %11 altında gerçekleşti (AK Yatırım: 341mn TL, Piyasa: 365mn TL). FAVÖK yıllık bazda %51 büyüme ile 269mn TL’ye ulaştı (AK Yatırım: 287mn TL, Piyasa: 272mn TL). Satışlar piyasa beklentisinin %11 altında kalmış olmasına rağmen beklentilerin üzerinde marjlar nedeniyle FAVÖK piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. Şirketin net nakit pozisyonu güçlü operasyonel nakit akışı sayesinde 3Ç22’deki 17mn TL’den yıl sonu itibari ile 208 milyon TL’ye yükseldi. Temettü: Yönetim Kurulu Genel Kurul’un onayına 275 milyon TL brüt nakit temettü (yaklaşık 0.5142/hisse) sunma kararı aldı. Temettü verimi %2,7, temettü dağıtma oranı %27’ye denk geliyor. Temettü dağıtımına en geç 31 Mayıs itibari ile başlanılması planlanıyor. Yorum: Şirketin temettü kararının piyasa tarafından olumlu karşılanacağını düşünüyoruz ancak net karın piyasa beklentilerinin altında kalması nedeniyle hafif olumsuz piyasa tepkisi görebileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca dünkü seansta hissenin %9 yükseldiğini de hatırlatmak isteriz. 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X