GÜNLÜK BÜLTEN - 22.03.2023

Resim

Piyasalarda bugün Fed faiz kararı takip edilecek

● Piyasa beklentisi 25 baz puan artırım yapılacağı yönünde

● Fed ayrıca makro projeksiyonlarını da yayınlayacak

● İngiltere’de şubat enflasyon verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, Fed’in PPK toplantısı öncesinde risk iştahının devam etmesi ile alıcılı seyrini sürdürdü. Güçlü ikinci el konut satış verisinin ardından görülen satışların dipten alımlar ile karşılanmasının ardından S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,3 ve %1,6 yukarıda kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin yatışması, risk iştahında toparlanma ve gözlerin Fed kararına çevrilmesi sonrası günlük %1,3 ila %2,5 arasında yükseldi. ABD tahvil piyasasında Fed’in PPK kararı öncesinde piyasalarda 25bps artışın fiyatlanmaya devam edilmesi ve risk iştahındaki toparlanma ile satışlar sürdü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,17’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,61’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark -49bps’den -56bps’e geldi. Dolar endeksinde 3 günlük düşüş trendinin ardından dün yatay seyir görüldü: 103,3. Brent petrol aktif vadeli kontratı dün de artışını sürdürerek günlük %2,1 yükseldi: 75,3$/bbl. Altının ons fiyatı ise likidite endişelerinin yatışmasının ardından şubat başından beri en sert günlük düşüşünü gösterdi ve günü %2,0 azalışla 1.940$/ons’tan tamamladı.

● Almanya’da yatırımcı güvenini gösteren ZEW beklenti endeksi martta önceki aya göre 15,1 puan azalarak 13’e gerilemekle birlikte pozitif bölgede kalmayı sürdürdü. Mevcut durum beklentisi -45,1’den -46,5’e geldi. Son günlerde uluslararası finans piyasalarındaki gelişmelerin neden olduğu belirsizliğin endeksi etkilediği değerlendiriliyor. Euro Bölgesi’nde ise ZEW beklenti endeksi aylık bazda 19,7 puan düşerek 10,0’a geriledi. EB’de inşaat sektöründe ise üretim mevsimsellikten arındırılmış olarak ocakta aylık %3,9, yıllık bazda ise %0,9 arttı.

● ABD’de ikinci el konut satışları beklentilerin üzerinde arttı. Konut satışlarında şubatta aylık %14,5 ile Temmuz 2020’den bu yana en güçlü artış gerçekleşirken (beklenti: %5), satışlar mevsimsellikten arındırılmış ve yıllıklandırılmış olarak 4,58 milyon seviyesine geldi ve bir yıl sonra ilk kez artış kaydetmiş oldu. Konut satışları, artan konut kredisi faiz oranları kaynaklı konut satın alım gücündeki zayıflama nedeniyle azalıyordu.

● Yurt dışında bugün piyasalarda gözler Fed faiz kararında olacak. Fed, son toplantısında politika faizini 25 bps artırarak %4,50-%4,75 bandına çekmişti. Son dönemde yaşanan banka iflaslarının ardından artan belirsizlikler kaynaklı Fed toplantısında faiz kararına ilişkin beklentilerde 25bps artış öne çıkıyor. Geçtiğimiz dönemde beklenti 50bps’e kadar yükselmişti. Ayrıca Fed makro projeksiyonlarını da yayınlayacak.

● İngiltere’de ise şubat enflasyon verisi açıklanacak. İngiltere’de enflasyon kasımdan bu yana düşüş eğiliminde olmakla birlikte halen yüksek seviyede. Ocakta TÜFE aylık bazda %0,6 daralırken, yıllık artış %10,1’e gerilemişti. Şubatta aylık enflasyonun %0,6 olması, yıllık enflasyonun ise %9,9’a gerilemesi bekleniyor.

● Yurt içinde Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 39,1 milyar TL borçlandı; 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %11,53 seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 19,03 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● Yurt dışı taraf FED kararının açıklanmasına saatler kala nispeten iyimser bir modda ve geçtiğimiz günlerin kayıplarını tamamlamaya çalışıyor. Buna karşılık BIST’in olumsuz ayrıştığını ve satış baskısının sürdüğünü görüyoruz. Bu eğilimin bugün de devam etmesini bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün 4890 seviyesine sarkmanın ardından gelişen tepki sonrası tekrar satışa döndü. Kapanış 4906 seviyesinde gerçekleşti. Endekste destek seviyesi olarak değerlendirdiğimiz 4884 seviyesinin hemen üzerinden gelen tepki sınırlı ve zayıf düzeyde. BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 5200-5250 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki çabası içerisinde değerlendirilebilecekken, bu seviye altındaki hareketin devamı zayıf seyrin devamına yönelik sinyal olarak görülebilir. Bu aşamada endekste 21 ve 50 günlük ortalama bölgesi altındaki hareketin geçerli olduğunu ve zayıf seyrin sürdüğünü belirtebiliriz. Endekste 100 günlük ortalama 4838 seviyesinde bulunurken, 4884- 4780 desteği gündemde kalmaya devam ediyor.

Şirket Haberleri

Halkbank ve Vakıfbank ;

             KAP’a yaptıkları bildirimlerde Türkiye Varlık Fonu'nun bu iki bankada tahsisli sermaye artırımı yoluyla 30 milyar TL ve 32 milyar TL'lik sermaye katkısı sağlayacağını duyurdu. Bloomberg haberine göre Ziraat Bankası ile birlikte Varlık Fonu’nun toplam sermaye katkısı 107 milyar TL olacak. Sermaye artışları kamu bankalarındaki sermaye oranlarını ve kredi aktivitesini desteklemek üzere yapılıyor. Hatırlayacağınız üzere 2020 ve 2022 yıllarında da Halkbank ve Vakıfbank'ın her birine 20,4 milyar TL'lik tahsisli sermaye artışı yapılmıştı. Tahsisli sermaye ihracında referans fiyat, bankaların BIST başvuru tarihinden önceki son 10 işlem gününün ortalama fiyatı üzerinden belirleniyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X