GÜNLÜK BÜLTEN - 22.06.2022

Resim

Küresel çapta enflasyon verileri takip edilmeye devam ediyor

● Yurt dışında bugün İngiltere enflasyon verisi takip edilecek

● Yurt içinde ise tüketici güven endeksi açıklanacak

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 17,35 seviyelerinde ABD’de borsalar dün dipten alışlarla sert bir şekilde yükseldi. S&P500 endeksinde Mayıs sonundan bu yana en sert günlük yükseliş görüldü. S&P500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %2,45 ve %2,51 artışla kapattı. Euro Bölgesi’nde (EB) hisse senedi endeksleri ucuz değerlemelerin de etkisiyle dün yükselmeye devam etti. Bölge genelinde endeksler günlük %0,2 ila %0,8 oranında yükselişler gösterdi. Biden yönetiminin petrol şirket yöneticileriyle görüşmesi öncesinde petrol fiyatları küresel anlamda büyümedeki yavaşlamayı fiyatlıyor: Brent petrolün spot fiyatı sabah saatlerinde 108,8 $/bbl’den işlem görüyor. Fed Başkanı Powell’ın bu hafta ABD senatosunda yapacağı yarıyıl değerlendirme konuşması öncesinde, enflasyonla mücadele için faiz artışlarına devam edileceği beklentisinin etkisiyle altın fiyatları gerilemeye devam etti. Altın sabah saatlerinde 1.826$/onsseviyelerinde.

● Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta yaptığı acil toplantıda açıkladığı ayrışmayı önleme programının, ülke borçlanma maliyetlerindeki keskin dalgalanmaların, yüksek borçlu Euro Bölgesi ülkelerindeki borç dinamiklerini olumsuz etkileme riskini azaltabileceğini belirtti. Bunun söz konusu ülkelerin kredi itibarını destekleyeceği vurgulanırken, borçlarda istikrar ve borçluluğun azaltılması konusunda ilerlemenin, ülkelerin kredi değerlendirmesi için önemli olmaya devam edeceği ifade edildi. Yeni aracın, bankanın para politikası sıkılaşmasına giderken olumsuz piyasa dinamiklerinden kaçınmayı amaçladığı, buna rağmen tahvil getirilerinin 2015'ten beri yaşanan döneme göre çok daha yüksek olacağı belirtildi. Bunun zaman içinde daha yüksek faiz ödemelerine dönüşeceği ve Euro Bölgesi ülkeleri için mali olanakları azaltacağı ifade edildi.

● Yurt dışında bugün İngiltere’de Mayıs tüketici fiyat enflasyonu verisi açıklanacak. Nisan ayında yıllık enflasyon %9,0 ile rekor yüksek seviyede gerçekleşmiş idi. Bunda özellikle elektrik fiyatlarındaki artış etkili oldu. Başta gıda ve yakıt olmak üzere hemen hemen tüm diğer sektörlerde de artışlar kaydedildi ve bu da enflasyon baskılarının giderek daha genele yayıldığında işaret ediyor. Enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Mayıs’ta piyasa beklentisi enflasyonun %9,1 artış göstereceği yönünde. İngiltere Merkez Bankası (BoE), önümüzdeki birkaç ay enflasyonun %9 seviyesinin üzerinde kalacağı, Ekim ayında %11'in hafif üzerine çıkmasının beklendiğini belirtmişti. BoE, Aralık ayından bu yana politika faizini artırıyor; Aralık’ta %0,10 seviyesinden olan faiz halihazırda %1,25 seviyesinde. BoE, son para politikası toplantısında, gerekli olması halinde enflasyonu kontrol altına almak için güçlü şekilde harekete hazır olduklarını da belirtti.

● Yurt içinde bugün tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Mayıs’ta tüketici güven endeksi sınırlı artış göstermiş idi; endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık %0,4 ile sınırlı artarak 67,6 oldu. Alt endekslerden mevcut durum ve gelecek dönem ekonomik durum beklentisinde bir miktar bozulma görüldü.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yurtdışı piyasalarda durgunluk endişeleri dalgalı seyrin devamına yol açıyor. ABD hisse senedi endeksleri dün tepki alımları ile yükseldi, ancak bu sabah itibarıyla vadeli endekslerde gerileme görülüyor. Asya piyasalarında da satıcılı bir seyir var. Dün BIST’te ise yukarı yönlü eğilimin sürdüğünü gördük. Küresel emtia beklentilerine bağlı olarak ay başından bu yana yoğun satış görülen demir / çelik hisselerinde dün tepki alımları vardı. Buna ek olarak banka ve havacılık hisselerinde de alımların sürmesi BIST-100 endeksini %1,4 oranında yukarı taşıdı. Gündem açısından FED Başkanının bugün ve yarın vereceği mesajlar büyük önem taşıyor. Yurtdışı taraftaki kısmi zayıflamaya bağlı olarak BIST’in bugün yatay seyretmesini bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün genelinde yatay-yukarı eğilim sergiledi. Kapanış 2576 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 2470 seviyesinden başlayan tepki hareketi sonrası, kısa periyot için direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2550/60 bandı geçilmiş durumda. Bu aşamadan sonra 2530/15 bandı üzerindeki hareketin korunmasına bağlı olarak saatlik periyot için olumlu teknik görünümden bahsedebiliriz. 2550/60 bandı üzerindeki kapanışla endekste kısa periyot için ortalamalarda yukarı eğilimin daha belirgin hale geldiğini ve yeni bir iyimserlik yaşanabileceğini yineliyoruz. Bu paralelde son paylaşımımızda da yer aldığı gibi ilk aşama direnç bölgesi olarak 2590-2660 bandının gündemde olduğunu düşünüyoruz. BIST’te 2530/10 bandı seviyesi yakın destek bölgesi olarak düşünülebilir. Altına yaşanacak sarkma 2490-2470 bandına tekrar yönelme sağlayabilecektir. BIST100 için 2560/50-2530/10-2490/70 destek, 2590-2600-2620-2650/60 direnç olarak belirtilebilir.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X