GÜNLÜK BÜLTEN - 22.07.2022

Resim

Yurt dışında bugün öncü PMI beklenti endeksleri takip edilecek

● TCMB politika faizini %14,00’da sabit tuttu

● ECB kısa vadeli faiz oranlarını 50 baz puan artırdı

● Altının fiyatı tekrar 1.700$/ons’un üzerinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) kısa vadeli faiz oranlarını piyasa beklentilerinin üzerinde (25 bps) 50 baz puan artırdı. Karar metninde, faiz kararlarının toplantıdan toplantıya alınacağı belirtildi. Gelecek politika faizi patikasının veriye bağlı olacağı ve %2’lik orta vade enflasyon hedefine göre ayarlanacağı ifade edildi. Aktarım Güvence Enstrümanı da onaylanırken, büyüklüğü para politikası geçiş sürecinde karşılaşılacak risklere göre belirlenecek. ECB’nin faiz kararı sonrasında EURUSD değer kazanırken, Almanya ile ABD 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki farkın bir miktar toparlandığı görüldü. EURUSD’nin daha fazla değer kazanmasının önündeki engel, İtalya’da yaşanan politik sıkıntıların bölgenin üçüncü en büyük ekonomisini olumsuz etkileme ihtimalinin yarattığı endişeler oldu. ECB’nin faiz kararı sonrası dolarda görülen güç kaybı ile altın günü 15 ayın en düşük seviyelerinden toparlanarak 1.719$/ons’tan sonlandırdı. ABD borsaları, açıklanan karların beklentilerden iyi gelmesiyle, artışını sürdürdü. 27 Mayıs’tan beri en yüksek 3 günlük artışını gösteren S&P500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %1 ve %1,4 yükselişle kapattılar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri ECB’nin beklentilerin üzerindeki politika faizi artışına rağmen gördüğü diplerden toparlanma eğilimi gösterse de kapanış karışıktı. Bölge genelinde İtalya’da politik risklerin diğer bölge borsalarına göre ayrışmaya yol açtığı görülürken, endeksler günlük -%0,7 ila +%0,8 oranında değişim gösterdi. Libya’da varılan uzlaşma sonrası kapalı olan limanların açılmasıyla petrol ihracatının tekrar başlaması sağlandı. Bu gelişmeye ek olarak Çin’de son iki ayın en yüksek Kovid-19 vaka sayısının görülmesi sonucunda petrolde talep yönlü baskıların hafifleyeceği fiyatlanıyor. Brent petrolün spot fiyatı günü 100$/bblseviyesinin altında tamamladı.

● ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 16 Temmuz ile biten haftada 251 bin ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Güney Afrika Merkez Bankası politika faizini 75 bps artırdı ve %5,50'ye yükseltti. Yurt dışında bugün ABD ve Euro Bölgesi’nde Temmuz ayına ilişkin öncü PMI endeksleri açıklanacak.

● Yurt içinde TCMB politika faizini %14,00 düzeyinde sabit tuttu. Karar metninde etkisini sürdürmekte olan jeopolitik risklerin, dünyada iktisadi faaliyetleri daha da zayıflattığı vurgusu yapıldı. Ayrıca TCMB, küresel büyümeye dair yaptığı önümüzdeki dönem değerlendirmesinde, aşağı yönlü risklere ek olarak resesyon olasılığını da metne dahil etti. TCMB, yurtiçinde yılın ikinci çeyreğinde güçlü büyümenin dış talebin de olumlu etkisiyle sürdüğünü belirtti. Cari işlemler dengesinde turizm kaynaklı güçlü iyileşme devam etmekle birlikte, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı, cari denge üzerindeki riskler olarak belirtildi. TCMB, enflasyonda gözlenen yükselişte, jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkilerinin, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiğini belirtti.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Gelecek haftaki FED toplantısı öncesi yurtdışı hisse senedi borsalarında toparlanmanın bir miktar ivme kaybettiği görülüyor. BİST’in gelecek hafta başlayacak bilanço dönemi öncesinde konsolidasyona dönük yatay eğilimini koruyacağını düşünüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde test ettiği 2530 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 2511 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te kısa periyot için takip ettiğimiz 2475 seviyesinin geçilmesiyle başlayan yukarı eğilim geçerliliğini sürdürüyor. Endekste olası geri çekilmelerde 2475-2450 bandı üzerindeki hareket korunduğu sürece saatlik periyotta olumlu teknik görünümün korunduğunu belirtebiliriz. Bu seviye altına yaşanacak sarkma durumunda ancak yeni bir zayıflama sürecinden bahsediyor olacağız. Destek bölgesi üzerindeki hareketin korunmasına da bağlı olarak ilk aşamada 2550-2580 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Aşılması 2650 hareketi başlatabilir. BIST100 için 2490/75-2450-2430-2370 destek, 2530-2550/80- 2600/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Kervan Gıda yeni bir pay geri alım programı başlattığını duyurdu. Program kapsamında, toplam ödenmiş sermayenin %5’ine denk gelen 12 milyon adet pay için belirlenen azami fon tutarının 180 milyon TL olduğu bildirildi.

Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bültenine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 14 Temmuz haftasında yaklaşık 0,9 milyar dolar artarak 209,6 milyar dolar oldu. Parite etkileri için düzeltildiğinde haftalık artış yaklaşık 2,1 milyar dolar düzeyinde . Aynı haftada TL mevduatlar haftalık %0,4 azalarak 3,1 trilyon TL'ye geriledi. 14 Temmuz haftasında TL ve YP krediler %0,5 ve %1,2 oranında azaldı. Takipteki alacalar ise 0,4 milyar TL artarak 161,6 milyar TL'ye ulaştı. TGA oranı %2,5 oldu. TCMB rakamlarına göre 3 aylık ortalama TL mevduat faizi 50 baz puan azalarak %19,4'e geriledi. İhtiyaç kredisi faizi 125 baz puan artarak %35,4'e, TL ticari kredi faizi 215 baz puan artarak %30,7'ye yükseldi. Son olarak, konut kredisi faizi 80 baz puan düşüşle %17,5'e geriledi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X