GÜNLÜK BÜLTEN - 22.12.2022

Resim

TCMB faiz kararı takip edilecek

● TCMB’nin politika faizini sabit tutması bekleniyor

● ABD’de konut satışlarında zayıfseyir devam etti

● ABD’de tüketici güven endeksinde ise yükseliş görülüyor ABD hisse senedi piyasalarında beklentilerden iyi gelen şirket karlarının destekl ediği endeks Con ference Board tüketici güven endeksinin beklentileri aşması ve özellikle mevcut iş ve işgücü koşullarındaki iyileşmenin yarattığı baskı ile kazanımların bir kısmı geri verdi. Verinin alt detaylarında enflasyon b eklentilerine ilişkin görünümün düzeliyor olması ve piya saların açıklanan veriyi sindirmesinin ardından S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,5’er yükselişle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde risk iştahının geri döndüğü görüldü. Endekslerdeki günlük artışlar %1,4 ilâ %2,0 ara sında değişiklik gösterdi. ABD tahvil pi yasasında özellikle 20 yıl vadeli tahvil ihalesinin piyasa fiyatlamalarının altında gerçekleşmesi ile tüm vadelerd e alım eğilimi mevcuttu: 2 yıllık tahvil getirisi %4,21’e, 10 yıllıklar ise %3,66’ya geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil g etiri farkı -57bps’ten -55bps’e geriledi. Dolar endeksi günü %0,2’lik yataya yakın bir seyirle 104,2’den sonlandırdı. Brent p etrol aktif vadeli kontrat fiyatlarında; ABD haftalık ham petrol stoklarında 2500k varil artış b eklenirken 5895k varil düşü ş görülmesi sonrası %2,8 yükseliş vardı: 82,2$/bbl. Altının ons fiyatı günü %0,2 ile hafif gerilemesine rağmen 1800$ seviyesinin üzerinde: 1814$/ons.

● ABD’de konut kredisi başvuruları son iki haftadır artı ş gösteri yor; 16 Aralık ile biten haftada %0,9 arttı. 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı, haftalık bazda 8 baz puan, bu yıl gördüğü en yüksek seviyeye göre ise 33 bps azalarak %6,34'e geriledi. İkinci el konut satı şlarında azalış devam etti; satışlar kasımda aylık bazda %7,7, yıllık ise %35,4 düşüşle yıllıklandırılmış olarak 4,09 milyon adede geriledi. Satışlar şubattan bu yana aylık bazda daralma gösteriyor; artan konut kredisi faiz oranları kaynaklı konut satın alım gücündeki zayıflama satışları aşağı yönlü baskılıyor. Conference Board tüketici güven ende ksi ise iki ay üst üste düşüşün ardından aralık ayında 108,3 ile beklentilerin (101,0) üzerinde gerçekleşti. Endeksteki yükseliş, tüketicilerin mevcut duruma yönelik beklentilerinin yanı sıra yakın vadede gelir, istihdam piyasası koşullarına ilişkin beklentilerindeki iyileşmeden kaynaklandı.

● Yurt dışında bugün ABD ve İngiltere’de 3. çeyrek nihai büyüme verileri açıkl anacak. ABD’de ikinci kez açıklanan 3. çeyrek büyüme verisi yıllıklandırılmış olarak %2,6’dan %2,9’a revize edilmiş idi. Büyümede ihracat ve tüketim harcamaları etkili oldu. İngiltere'de ise ekonomi öncü veriye göre 3. çeyrekte çeyreksel bazda %0,2 daralmıştı. Net ticaret, kamu harcamaları ve kamu yatırımlarındaki artışın, hanehalkı tüketimi, işletme yatırımları ve stoklardaki azalışla dengelendiği görülmüştü.

● Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek. TCMB politika faizini kasım toplantısında 150 bps indirerek %9 ile tek haneye çekerken, indirim döngüsünü sonlandırmıştı. TCMB’nin aralık toplantısında politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Basında yer alan haberlere göre bugün asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

● Yurt içi tahvil pi yasal arında getirilerde düşüş devam etti; 2 yıllık getiriler dün günü 42 baz puan düşüşle %9,57, 10 yıllık getiriler ise 60 baz puan azalışla %9,83’den tamamladı. $/TL ise bu sabah 18,67 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Önceki haftalardaki kuvvetli alımların ardından BIST’de son üç gündür konsolidasyon eğilimi ağırlık kazanmış durumda: Dün ay başından bu yana yükselişe öncülük eden altın madenciliği, havacılık ve banka hisselerinde belirgin satışlar vardı. Bu arada önceki haftalarda düzeltme gördüğümüz kimya ve tarım sektörü hisselerinde dünkü alışlar dikkatimizi çekti. Diğer taraftan ana hissedar satışları da hisseler üzerinde baskı oluşturuyor. Hesaplamamıza göre şirketlerin önceki alımlarından yaptıkları ve hakim hissedarlardan gelen hisse satışları yaklaşık 1,5milyar dolara yaklaştı. Dün yurtdışı tarafta da alım yönünde eğilim hakimdi. Haber akışı açısından bugün açıklanması beklenen asgari ücret verisi önem taşıyor. Verinin özellikle perakende, gıda, tarım, tekstil, inşaat gibi emek yoğun sektörler ve bazı branşlarda tazminat ödeme tutarlarının hesaplanmasında dikkate alındığı için sigorta şirketleri tarafından önemli olduğunu düşünüyoruz. Endekste bugün yatay seyir bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında 5500 direncine yönelik hareketin ardından yataydaydı. Kapanış 5430 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş trendi korunuyor. 5500 direnç bölgesi gün içerisinde testedilirken, kapanış kısa periyotiçin destek olarak takip ettiğimiz 5350-5300 bandı üzerinde. Dolayısıyla olumlu teknik görünümün korunduğunu belirtebiliriz. BIST’te 5350-5300 bandı yakın destek, 5200 seviyesi altı ise kısa periyotiçin zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli. Bu aşamada olumlu teknik görünüme de bağlı olarak 5500 direnci sonrasında, yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5850- 6050 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

Şirket Haberleri Devamı 

Hızlı Tüketim Malları Sektörü:
Rekabet Kurumu hızlı tüketim mallarısektöründe faaliyet gösteren üretici/tedarikçi ve perakendecilere yönelik soruşturmaya ilişkin nihai kararını resmi internet sitesinde yayınladı. Buna göre 12 üretici/tedarikçiye rekabeti engelleyici faaliyetlerinden dolayı ceza kesildi. Hatırlatmak gerekirse bunlar arasında halka açık olan Coca-Cola İçecek ve Kent Gıda aldıkları cezaları daha önce açıklamışlardı. Soruşturma kapsamında 5 gıda perakende şirketinin (halka açık olan Bim, Migros, Şok, Carrefoursa ve halka açık olmayan A101) de rekabeti ihlal ettiğine karar verilmiş olmasına rağmen, Ekim 2021’de aynı suçtan ceza verilmiş olmaları nedeniyle yeni bir ceza verilmemesine karar verildi. Ayrı bir not olarak Migros herhangi bir idari para cezası uygulanmamasına rağmen rekabetin ihlal edildiğine ilişkin hükmün iptali istemiyle yasal süre içerisinde yargı yoluna başvuracağını açıkladı.

● Bankacılık Sektörü: 

BDDK verilerine göre bankalardaki döviz mevduatı 16 Aralık haftasında 2,3 milyar dolar azalarak 226,6 milyar dolar oldu. Böylece, Kasım ortasından bu yana döviz mevduatlarındaki toplam düşüş 13,0 milyar dolara yaklaştı. Aynı haftada, TL mevduat, ağırlıklı olarak ticari tarafta olmak üzere 142,8 milyar TL arttı. 16 Aralık haftasındayabancı para kredilersabit kalırken, TL krediler haftalık bazda %1,4 büyüdü.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X