GÜNLÜK BÜLTEN - 23.06.2022

Resim

Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek

● TCMB’nin politika faizini %14,00’da sabit tutması bekleniyor

● Yurt dışında ABD ve Euro Bölgesi’nde öncü PMI verileri açıklanacak

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 17,35 seviyelerinde ABD’de borsalar Fed Başkanı Powell’ın senato konuşması sonrası bir miktar geriledi. Powell’ın özellikle ABD ekonomisinin güçlü olduğunu belirtmesinin ardından yükselen endeksler, sert faiz artışlarının yumuşak inişi daha zorlaştıracağı ve resesyon riskini artıracağını vurgulaması sonrasında geriledi. S&P500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve %0,2 düşüşle kapattı. Euro Bölgesi’nde (EB) hisse senedi endeksleri de satıcılı bir seyir izledi. Bölge genelinde endeksler günlük %0,4 ila %1,4 oranında düşüşler gösterdi. Fed Başkanı Powell’ın resesyonun bir olasılık olduğunu vurgulaması sonrası artan büyüme kaygıları petrol fiyatlarını baskıladı: Brent petrolün spot fiyatı bu sabah 106,4 $/bbl’den işlem görüyor. Büyümeye yönelik endişeler güvenli liman talebini artırdı: Altın bu sabah 1.834 $/ons seviyelerinde.

● Powell, ABD Senatosu Bankacılık Komitesi'nde gerçekleştirdiği konuşma için hazırladığı metinde, enflasyonu düşürmekte oldukça kararlı olduğunu, Fed’in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefine ulaşmak için elinden gelen her şeyi yapacağını belirtti. Enflasyonun, uzun vadeli hedef olan %2'nin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiği, ancak çekirdek enflasyonun geçen ay hafif gerilemiş olabileceğine dair bazı işaretler olduğunu belirtti. Toplam talebin güçlü, arz kısıtlamalarının beklenenden daha büyük ve daha uzun sürdüğü ve fiyat baskılarının çok çeşitli mal ve hizmetlere yayıldığı belirtildi. Powell, faiz artırımlarına devam etmenin uygun olacağını ancak faiz artırımlarının hızının açıklanacak ekonomik verilere ve ekonomik görünüme bağlı olmaya devam edeceğini belirtti.

● İngiltere’de tüketici enflasyonu yıllık %9,1 ile yeni rekor seviyesinde. Gıda fiyatları Mayıs'ta %8,5 ile 2009 ortasından bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti; daha yüksek ulaşım ve enerji maliyetlerinin geçişkenliği, aynı zamanda bazı tarımsal emtia arzı üzerindeki kısıtlamalar kaynaklı, önümüzdeki aylarda da enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması bekleniyor. Enflasyondaki yükseliş eğiliminin devam etmesi bekleniyor. İngiltere Merkez Bankası (BoE), Ekim ayında enflasyonun %11'in hafif üzerine çıkmasının beklendiğini belirtmişti. ABD'de mortgage faiz oranları, Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımının ardından sert yükseliş gösterdi. 30 yıllık mortgage faizi 33 baz puan artarak %5,98’e yükseldi.

● Yurt dışında bugün Haziran ayına ilişkin imalat sanayine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksinin öncü verisi açıklanacak. Euro Bölgesi ve ABD’de endekslerin bir miktar gerilemesi bekleniyor.

● Yurt içinde tüketici güven endeksi (m.a.) Haziran’da geriledi. Endeks, aylık %6,2 azalarak 63,4 ile seri tarihinin en düşük seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslerden mevcut durum ve gelecek dönem ekonomik durum beklentisinde bozulmanın devam ettiği görüldü. Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek. TCMB’nin politika faizini %14,00’da sabit tutması bekleniyor.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Güne zayıf başlayan ABD hisse senedi endeksleri FED’in ekonomik beklentilere ilişkin mesajları ile günü yatay seviyelerde tamamladı. Toparlanma sınırlı kalırken, endekslerin henüz yön bulma konusunda kararsız davrandığı dikkat çekiyor. Dün BIST-100 endeksi de dar banttaki seyrini sürdürdü. GYO ve perakende hisselerindeki sınırlı alımlara karşılık, demir çelik ve banka hisselerindeki satıcılı seyir endeksi aşağı çekti. Bugün haber akışı açısından TCMB’nin faiz kararı önem taşıyor. BIST’in güne yatay seviyelerde başlamasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında sınırlı geri çekilmeyle test ettiği 2550 seviyesinden yukarı hareket yaşadı. Kapanış 2574 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2530/10 bandı üzerindeki hareket korunuyor. Bu seviye üzerindeki harekete bağlı olarak saatlik periyot için olumlu teknik görünümden bahsedebiliriz. Gün içerisinde de test edilen 2550 seviyesi üzerindeki kapanışla endekste kısa periyot için ortalamalarda yukarı eğilimin daha belirgin hale geldiğini ve yeni bir iyimserlik yaşanabileceğini yineliyoruz. Bu paralelde son paylaşımımızda da yer aldığı gibi ilk aşama direnç bölgesi olarak 2590-2660 bandının gündemde olduğunu düşünüyoruz. BIST’te 2550/10 bandı seviyesi yakın destek bölgesi olarak düşünülebilir. Altına yaşanacak sarkma 2490- 2470 bandına tekrar yönelme sağlayabilecektir. BIST100 için 2550- 2530/10-2490/70 destek, 2590-2600-2620-2650/60 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Bankacılık Sektörü: BDDK günlük bülten verilerine göre, 17 Haziran’da bankalardaki döviz mevduatı haftalık bazda 0,7 milyar dolar azalarak 235,4 milyar dolar oldu. Aynı hafta, TL mevduatlar ise haftalık %4,0 (111 milyar TL) artışla 2,9 trilyon TL’ye ulaştı. 17 Haziran haftasında TL krediler %1,1 artarken yabancı para krediler %1,0 geriledi. Takipteki kredi hacmi 0,7 milyar TL gerileyerek 162,8 milyar TL oldu; TGA oranı %2,5 civarında seyrediyor.

● Bankacılık Sektörü: Dünya Gazetesi haberine göre hükümet mevcut KGF tutarını 60 milyar TL’den 100 milyar TL’ye çıkarmayı planlıyor. Habere göre, bu düzenleme diğer ekonomik düzenlemelerle birlikte Meclis tatile girmeden önce yapılacak.

● Bor-San Isı Sistemleri, Eregli (EREGL TI) aleyhine Nisan 2013’de 17.800 TL değerindeki satış sözleşmesinden kaynaklanan zararın karşılanması için dava açmıştır. Davanın bedeli bilirkişi raporuyla 10.8 milyon TL’ye yükseltilmiştir. Haziran 2017’de Bor-San’ın iflasına karar verilmiş olup, dava durdurulmuştur. Yargıtay 15. Hukuk Dairesi'nin 2021/1235 E.-2021/251 K. sayılı ilamı ile Bor-San’ın hakkında verilen iflas kararını bozarak kaldırmıştır. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, bir sonraki duruşmanın 23.11.2022 günü yapılmasına karar vermiştir. Davanın toplam aktiflere oranı %0,01 olduğu için söz konusu haberin etkisinin nötr olacağını düşünüyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X