GÜNLÜK BÜLTEN - 23.12.2022

Resim

Yurt içinde yabancı turist girişleri, ABD’de PCE verileri takip edilecek

● TCMB politika faizini %9,0’da sabitbıraktı

● ABD’de 3. çeyrek büyüme verisi yukarı yönlürevize edildi

● İngiltere’de ise büyüme verisi aşağı yönlü güncellendi ABD hisse senedi piyasalarında, haftalık işsizlik maaşı başvurularının güçlü seyrini sürdürmesi ile 3Ç22 büyümesinin yukarı yönlü revizyonu ve kişisel tüketim harcamaları deflatörünün önceki güncellemenin üzerinde gerçekleşmesi satışları beraberinde getirdi. Gün içerisinde kayıpları %3 ve %4’e kadar derinleşen S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri dipten gelen tepki alımlarıyla bir miktar toparlanarak günü sırasıyla %1,4 ve %2,2 kayıplarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de ABD makro verilerinin etkisi görüldü. Endekslerdeki günlük kayıplar %0,4 ilâ %1,3 arasında gerçekleşti. ABD tahvil piyasasında tüm vadelerde satış eğilimi mevcuttu: 2 yıllık tahvil getirisi %4,27’ye, 10 yıllıklar ise %3,68’e yükseldi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -55bps’ten -59bps’e yükseldi. Dolar endeksi makro ekonomik verilerin ardından Fed’in şahin duruşunu uzun süre koruyacağına yönelik beklentilerle günü %0,3’lük artışla 104,4’ten sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı Fed’in sıkı duruşunu sürdürmesinin ekonomik aktivite üzerinde olumsuz etkileri olacağı beklentisiyle %1,5 geriledi ve günü 81,0$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı DXY ve tahvil getirilerindeki artışlar sonrası %1,2 geriledi ve günü 1793$/ons’dan sonlandırdı.

● İngiltere’de üçüncü çeyrek büyüme verisi aşağı yönlü revize edildi; nihai veriye göre ekonomi çeyreksel bazda %0,3 daraldı (öncü veri %0,2 daralma). Hanehalkı tüketim harcamaları ve işletme yatırımlarında düşüş görülürken, kamu harcamaları ve sabit yatırımlar artış gösterdi.

● ABD’de ise üçüncü çeyrek büyüme verisi yukarı yönlü güncellendi; ekonomi çeyreksel bazda yıllıklandırılmış olarak %3,2 büyüme kaydetti (öncü veri: %2,9). Net ihracat +2,9 puan ile büyümenin itici gücü olurken, tüketim harcamaları, konut dışı sabit yatırımlar ve kamu harcamaları büyümeye pozitif yönde katkı, stoklar ve konut yatırımları ise negatif katkı yaptı. ABD’de 17 Aralık ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında artış (2 bin) göstererek 216 bin seviyesinde gerçekleşti. ABD’de bugün kişisel gelirler ve harcamalar, yeni konut satışları ile Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) verileri açıklanacak. PCE’nin yıllık artışının kasımda %6,0’dan %5,5’e gerilemesi bekleniyor.

● Endonezya merkez bankası (BI), yedi günlük ters repo oranını piyasa beklentilerine paralel olarak 25 baz puan artırarak %5,5'e yükseltti. Böylece faizi art arda beş ayda toplam 200bps artırmış oldu.

● Yurt içinde TCMB, aralık ayı para politikası kararında, kasım kararında yer verdiği yönlendirmeyle uyumlu hareket ederek politika faizini %9,0’da sabit bıraktı. Yurt içi iktisadi faaliyette gözlenen yavaşlamada dış talepteki güç kaybına ilişkin yapılan vurgu korundu. TCMB’nin parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgusuna, fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceği eklendi. Uygulanacak politikaların aralıkta açıklanacak 2023 Yılı Para ve Kur Politikası metninde kapsamlı olarak ilan edileceğini vurgusu ise karar metninde yinelendi.

● 2023 yılı için asgari ücret %54,7 artışla brüt 10.008 TL, nette ise 8.506,8 TL olarak belirlendi. Ücretin işverene aylık maliyeti 11.759,40 TL oldu. Asgari ücrete 250 TL devlet desteği verilecek.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 önceki haftalardaki yükselişin ardından son bir haftadır sıkışık bir seyir gösteriyor. Dün kimya ve altın madenciliği hisseleri endekse yukarı yönde katkı verirken, değer kaybeden hisse sayısı günü artıda kapatanların hafif üzerindeydi. Yurtdışı tarafta da sert açışlarla güne başlayıp hafif toparlamaya rağmen günü ekside kapatan hisse endeksleri gördük. Borsada genel eğilimin korunmasını ve hisse değişimleri ile sıkışık seyrin korunmasını bekliyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5500 direnci üzerine hareketin ardından sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 5447 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş trendi korunurken 5500 direnç bölgesi üzerine hareket çabası da devam ediyor. Kapanış, sınırlı geri çekilme sonrası kısa periyot için destek olarak takip ettiğimiz 5400-5350 bandı üzerinde. Dolayısıyla olumlu teknik görünümün korunduğunu belirtebiliriz. BIST’te 5400-5350 bandı yakın destek, 5250 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü kalması olarak değerlendirilmeli. Bu aşamada olumlu teknik görünüme de bağlı olarak 5500 direnci sonrasında, yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5850- 6050 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

Şirket Haberleri Devamı 

● Bankacılık Sektörü: 

TCMB haftalık bülten verilerine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 16 Aralık haftasında 2,1 milyar dolar gerileyerek 199,3 milyar dolar oldu. Parite etkisi ile birlikte döviz mevduatındaki azalma 9 Aralık haftasında 2,4 milyar dolar ve son altı haftada yaklaşık 20 milyar dolar oldu. Aynı hafta içerisinde KKM kapsamındaki mevduatın döviz karşılığı da 78,9 milyar dolarda yatay seyretti. Toplam TL mevduat ise haftalık bazda %3,3 (142,8 milyar TL) artışla 4,5 trilyon TL oldu. Sektörde TL mevduatın oranı %51,8’e ulaştı. Aynı dönemde TL krediler %1,4 arttı; YP krediler (dolar bazında) yatay kaldı. Kredilerdeki artışın KOBİ ve ihtiyaç kredileri ağırlıklı olduğu görülüyor. TCMB verilerine göre haftalık bazda 50 baz puan artışla 1 ayüzeri vadeli TL mevduat faizi %23,0, 40 baz puan düşüşle TL ticari kredi faizi %13,1 oldu. Konut kredisi faizi 20 baz puan artışla %19,7’de kalırken, ihtiyaç kredisi faizi 35 baz puan düşüşle %30,4’e geriledi.

Doğan Holding ;

Galata Wind sermayesinin yaklaşık %3,05'ini temsil eden 16,3mn payı dün pay başına 22,7 TL fiyatla Borsa İstanbul'da blok satış yöntemiyle yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılara sattığını açıkladı. Satış fiyatı 21 Aralık tarihli kapanışa göre yaklaşık %4,5 iskontolu gerçekleşti. İşlem sonrası Doğan Holding’in Galata Wind sermayesindeki payı %70’e geriledi. Haberi Doğan Holding için hafif olumlu değerlendiriyoruz. Satışa konu olan hisselerin piyasada olası satışının Galata Wind hisselerinde önümüzdeki dönemde baskı oluşturabileceğini düşünüyoruz.

● Asgari ücret zammı: 

2023 yılı asgari ücreti yaklaşık %55 oranında artırılarak 5.500TL’den 8.507TL’ye yükseltildi. Ayrıca işverene çalışan başına verilen destek tutarı 100TL’den 250TL’ye yükseltildi. Hatırlatmak gerekirse asgari ücret Ocak ayında net 4.253 TL’ye, Temmuz ayında 5.500TL’ye yükseltilmişti. Asgari ücret artışı en çok gıda perakende şirketleri (BIM, Bizim Toptan, Migros, Şok Marketler), Mavi Giyim, ve Selçuk Ecza gibi çalışanlarının çoğunun asgari ücretli olduğu veya görece emek yoğun çalışan şirketlerin maliyetleri üzerinde baskı oluşturabilir. Ancak diğer taraftan harcanabilir gelirdeki bu artıştan en büyük payı başta gıda olmak üzere perakende sektörünün alacağı hesaba katılırsa asgari ücret artışının yılın geri kalanında perakende şirketlerinin sepet büyüklüklerini olumlu etkileyeceğini ve kar marjları üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlayacağını düşünüyoruz. Sigorta sektörü, bazı segmentlerin tazminat tutarları asgari ücret çarpanına göre belirlendiğinden ücret artışından etkilenecektir. Yazılım (LOGO),sağlık (LKMNH & MPARK) ve havacılık (THYAO, PGSUS, TAVHL) sektörlerinin toplam maliyetleri içinde işçiliğin görece yüksek payı bulunuyor. Açıklanan asgari ücret, piyasa beklentileriyle büyük ölçüde uyumlu olduğundan olası etkilerinin çok büyük ölçüde fiyatlandığını düşünüyoruz

  • svg
    +90 850 308 61 00
X