GÜNLÜK BÜLTEN - 24.01.2022

Resim
Resim
alt
alt

Küresel riskli varlıklar, haftaya satıcılı eğilimle başlıyor

● Yurt dışında bugün beklenti endeksleri takip edilecek

● Hafta içinde yapılacak Fed toplantısı, piyasalara yön verebilir

● Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ekonomistlerle toplantı yaptı Yurt dışında bu haftanın en önemli verisi Çarşamba günkü Fed faiz kararı olacak. Ayrıca Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrası yapacağı basın toplantısında faiz politikasına yönelik açıklamaları takip edilecek. Bugün ABD ve Euro Bölgesi’nde öncü imalat sanayi verileri takip edilecek. Verilerde son dönemde Omikron varyantının etkisiyle artışa geçen vaka sayıları kaynaklı bir miktar gerileme bekleniyor. IMF ise yarın Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımlayacak; raporda güncellenmiş büyüme tahminleri açıklanacak. Küresel piyasalarda ise, Cuma günü ABD temel hisse senedi endekslerinin %1,8 ilâ %2,8 arasında düşüş göstermesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasaları, bu hafta yapılacak Fed para politikası toplantısı öncesinde gerileme eğiliminde. Dolar endeksi ise, 95,7 düzeylerinde.

● Yurt içinde tüketici güven endeksi, Ocak’ta yükseliş gösterdi. Endeks Aralık’ta 68,9 ile seri tarihinin en düşük seviyesine gerilemesinin ardından, Ocak’ta yıllık %6,2 artarak 73,2 olarak gerçekleşti. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durumu beklentisi endeksi 65,2'den 71,3'e yükseldi. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi, ise %11,8 artışla 74,5 olarak gerçekleşti.

● Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul’da ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldiği toplantıda, Türkiye ekonomik durumuna yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Toplantıdan sonra paylaşılan bilgi notunda, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında cari açık sorunun kalıcı olarak çözülmesinin, orta gelir tuzağının aşılmasının küresel değer zincirinde üst sıralara çıkılmasının hedeflendiği vurgulandı. Nebati, kurumların döviz tevdiat hesaplarını TL’ye çevirecekleri durumda elde edecekleri Kurumlar Vergisi istisnasını kullanmak isteyeceklerini, bu kapsamda kurumların 10 milyar $ civarında bozum gerçekleştirmesini beklediğini belirtti.

● Yurt içi piyasalarda ise, $/TL güne 13,46 düzeylerinden başlıyor. Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 6 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri düzenleyecek. Hazine yarın 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası ile Perşembe günü 3 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek. Tahvil piyasasında 10 yıllık getiriler toplam 137 baz puan azalarak haftayı %22,60’dan, 2 yıllık getiriler toplam 29 baz puan düşüşle %23,01’den tamamladı.

● Sağlık Bakanlığı; dün, son 24 saatte 392 bin 281 Kovid-19 testi yapılırken 65 bin 503 yeni Korona virüsü vakası tespit edildiğini, 185 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Geçen haftanın son günü BIST-100 yatay bir kapanış yaptı. Böylece haftalık bazda da yatay seyir korunmuş oldu. Haftalık getirilere bakıldığında havacılık hisselerindeki kâr satışları ve altın sektörü hisselerindeki olumlu ayrışma dikkat çekiyor. Ayrıca bankalar tarafında da sınırlı da olsa olumlu bir ayrışma gözledik. Yeni haftaya başlarken küresel jeopolitik risklerin önemini koruduğunu, bununla birlikte küresel taraftaki satıcılı eğilimin bir miktar yumuşayabileceğini düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizinin geçen hafta %1,9’a yükseldikten sonra yeni haftaya %1,77 seviyesinden başlaması ve yeni haftaya başlarken ABD hisse senedi vadelilerindeki iyimserlik de bu eğilimi destekliyor. Bu hafta yurt dışında bir miktar toparlanma eğilimi görüleceğini, yurt içi tarafta ise bilançolarla birlikte hisse bazlı eğilimlerin öne çıkacağını ve haftaya hafif alıcılı başlangıç yapılacağını bekliyoruz. ● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde her iki yöndeki sınırlı hareketle yataydaydı. Kapanış 2011 seviyesinde gerçekleşti. Endekste haftanın son iki işlem gününde tutunma ve tepki 1980 desteği civarından gerçekleşirken, 21 günlük ortalama üzerindeki hareketin korunuyor olması halen iyimserlik işareti olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan saatlik periyotta yukarı hareketin yeniden güç kazanabilmesi için 2050/65 bandı üzerinde kapanışın gerekli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu durumda ilk aşama olarak 2100 seviyesinin de tekrar gündeme gelmesi beklenebilir. BIST100’de 1950 seviyesi altına inilmesi ise bir miktar daha zayıflamayla 50 günlük ortalama bölgesi de olan 1900/10 bandını tekrar gündeme getirebilecektir. Bu aşamada endekste 2100-1900 bandı içerisindeki hareketi konsolidasyona yönelik hareket olarak değerlendiriyoruz. Bandın dışına çıkılması daha belirgin bir harekete işaret edebilecektir. 2000-1980/50 destek, 2050/65-2080-2100-2150 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Arçelik Cuma günü 51,85 – 52,50 TL fiyat aralığında 400 bin adet hisseyi geri aldı. Arçelik’in sahip olduğu kendi paylarısermayenin %5,8174’üne ulaştı.

● İndeks Bilgisayar kendi paylarının Borsa'dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına, geri alıma konu edilecek azami pay sayısının daha önceki alımlar dahil ödenmiş sermayenin %10'una kadar ve azami fon tutarının ise 200 milyon TL olarak belirlenmesine karar verdi.

● Koç Holding 7 Ekim 2021 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ilan edilen Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi'ne ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının, özelleştirilmesi ihalesi kapsamında gerçekleştirilen açık artırma sonucunda, bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm verilen 2 milyar 531 milyon TL tutarındaki teklifin en yüksek teklif olarak gerçekleştiği, ancak ihalenin 19 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile iptal edildiği 21 Ocak 2022 tarihinde Tek-Art'a tebliğ edildi. ● Logo Yazılım Cuma günü 39,94 – 40,06 TL fiyat aralığında 2 bin adet hisseyi geri aldı. Logo Yazılım’ın sahip olduğu kendi paylarısermayenin %3,29’una ulaştı.

● Sabancı Holding Cuma günü 795 bin hisseyi 15,21 – 15,48 TL aralığından geri aldı. Geri alınan hisselerin toplamı, sermayenin %0,8155’ini temsil eden 16,64 milyon'a ulaştı.

● Dünya Gazetesinin haberine göre, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), Türkiye'deki organize sanayi bölgelerine (OSB) elektrik tüketimini en az 3 gün süreyle kısıtlama talimatı verdi. TEİAŞ, sadece aydınlatma ve ısınma amaçlı yeterli enerjiyi kullanmasına izin verdi. TEİAŞ'ın tüketim limitlerini aşan firmalara cezai işlem uygulanacak (cezaların kapsamına dair haberde detay bulunmamaktadır). Haber, ülkedeki sanayi üretiminin 3 gün büyük ölçüde duraklaması anlamına geliyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X