GÜNLÜK BÜLTEN - 24.02.2023

Resim

TCMB politika faizini %9’dan %8,5’e indirdi

● Yurt içinde yabancı turist girişleri açıklanacak

● ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu verisi (PCE) takip edilecek

● Japonya’da gıda hariç yıllık enflasyon %4,2’ye yükseldi ABD hisse senedi piyasaları, sabah seansında Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksinin 3 ay aradan sonra pozitife dönmesi ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının 200 bin seviyesinin altında seyretmesi sonrası Fed’in politika faizini uzun süre yüksek tutacağı beklentisiyle satıcılıydı. İkinci seansta dipten gelen alımlar sonrası S&P500 ve Nasdaq Bileşik Endeksleri günü sırasıyla %0,5 ve %0,7 kazanımlarla tamamladı. S&P500’deki artışta BT, enerji ve gayrimenkul sektörleri etkiliydi. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, öncül verinin üzerinde gerçekleşen ocak ayı çekirdek TÜFE’nin ECB’nin politika duruşunun sıkılaşması konusunda elini güçlendirecek olmasına yönelik beklentilere rağmen alıcılı seyretti. Piyasalar genelinde günlük %0,2 ilâ %0,7 arası artışlar görüldü. Negatif ayrışan FTSE100’de Rio Tinto’nun düşük kar ve temettü açıklaması, İsviçre Borsası’ndaki düşüşte ise Nestle’nin ön plana çıktığı görüldü. Günlük %0,1 artan Euro Stoxx 600’de enerji, gayrimenkul ve finans sektörlerindeki yükselişler öndeydi. ABD tahvil piyasası makro ekonomik verilerin tetiklediği satışlar ve 7 yıllık tahvil ihalesinde görülen tarihi yüksek getiriye (%4,062) rağmen gelen tepki alımları ile pozitif seyretti. 2 yıllık tahvil getirisi %4,70 ile yataya yakın seyrederken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,88’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirileri arasındaki fark -78bps’den -82bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyretti: 104,6. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatında haftalık petrol stoklarında görülen artışa rağmen yükselişler hakimdi ve günü %2,0 artışla 82,2$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatında düşüş 4. günde de devam etti: 1.822$/ons.

● Japonya’da gıda hariç yılık enflasyon ocakta %4,0’dan %4,2’ye yükseldi; eylül 1981’den bu yana en yüksek seviye. Manşet TÜFE de %4,3 oldu. Manşet enflasyondaki artışta, özellikle sepetin yaklaşık üçte birini oluşturan gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış etkili oldu. Enerji ve taze gıdayı içermeyen çekirdek TÜFE ise yıllık %3,2 arttı.

● ABD’de son çeyrek büyüme verisi hafif aşağı yönlü revize edildi; ekonomi çeyreksel bazda yıllıklandırılmış olarak %2,7 olarak büyüdü (önceki: %2,9). Büyümeye tüketim harcamaları, konut dışı ticari yatırımlar, ithalat ve kamu harcamaları katkı sağlarken, ihracat ve konut yatırımları ise büyümeyi aşağı çeken kalemler oldu.

● ABD‘de haftalık işsizlik maaş başvuruları beklentilerin ve önceki verinin altında kalarak işgücü piyasasında olumlu görünümün sürdüğüne işaret ediyor. 18 Şubat ile biten haftada başvurular 3 bin azalarak 192 bine geriledi; son altı haftadır 200 bin seviyesinin altında. Devam eden başvurular ise 37 bin azalarak 1,65 milyona geriledi. ABD’de bugün Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) ile kişisel gelirler ve harcamalar, yeni konut satışları verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde enflasyon nihai veriye göre ocakta aylık %0,2 azalırken, yıllık bazda artış ise %8,5’den %8,6’ya revize edildi. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise %5,2’den %5,3’e yükseldi.

● TCMB politika faizini beklentilerden daha sınırlı bir miktarda %8,5’e indirirken, geleceğe dönük yönlendirmeyle ilave indirim yapılmayacağı mesajı verdi. Banka, geçtiğimiz ay dikkat çektiği iç talep kaynaklı güçlenen büyüme eğiliminin deprem öncesi dönemde sürdüğünü hatırlatırken, depremin ekonomiye olumsuz etkilerinin kısa vadeyle sınırlı kalacağını, orta vadede ise kalıcı bir etki beklemediğini belirtti. Bununla birlikte, iktisadi faaliyet ve enflasyona ilişkin mesajların paylaşıldığı paragraflarda depremin ekonomiye etkilerinin yakından takip edildiği vurgusunun ilave faiz indirimleri için kapıyı açık bıraktığını düşünüyoruz.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BİST’de geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında gördüğümüz alımların ardından endeks bir konsolidasyon aşamasına girmiş görünüyor. Dünkü işlemlerde sektörler arası rotasyon devam etti. Çimento, demir-çelik, inşaat ve telekom hisselerinde satıcılı seyir devam ederken, enerji hisseleri endeksin genelinden belirgin şekilde olumlu ayrıştı. Haftanın son işlem gününde de piyasada benzer görünümün sürmesini bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün oldukça dar bantta yatay hareketteydi. Kapanış 5086 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 21 ve 50 günlük ortalamaların da bulunduğu 5060-5000 destek bölgesinin hemen üzerindeki hareket korunuyor. Bu bölge üzerindeki tutunma kısa periyot için sınırlı da olsa iyimserlik işareti olarak değerlendirilebilir. Fakat yükseliş hareketinin yeniden güç kazanabilmesi için endekste 5170/5200 direnci üzerinde kapanış gerektiğini, bu durumda 5300- 5600 bandının da yeniden hedeflenebileceğini belirtebiliriz. Beklememekle birlikte, destek bölgesi olarak belirttiğimiz 5050- 5000 bandı altına yaşanacak sarkma, kısa periyot için yeni bir zayıflama sürecine işaret edebilecek ve 4850-4750 bandını yeniden gündeme getirebilecektir.

Şirket Haberleri Devamı

THY ;

      Yönetim kurulu depremden etkilenen bölgeye bağış yapmaya karar vermiştir. 1) ücretsiz yolcu ve kargo uçuşları, 2) tahliye uçuşlarının maliyetlerini üstlenmek, 3) 2 milyar TL nakit bağış, 4) 1000 adet ev inşaa etmek.

● Bankacılık Sektörü:

      TCMB'nin haftalık bültenine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 17 Şubat haftasında 3,0 milyar dolar azalarak 190,5 milyar dolara geriledi. Parite etkisi hariç tutulduğunda, haftalık düşüş 2 milyar dolarda kaldı. Öte yandan, kur korumalı mevduatın ABD doları karşılığı da 0,8 milyar dolar artarak 79,7 milyar ABD dolara ulaştı. TL mevduat hacmi ise %2,3 (118 milyar TL) artışla 5,3 trilyon TL oldu. Aynı dönemde haftalık TL krediler %0,6 arttı. YP krediler ise %0,6 azaldı. TCMB verilerine göre 1 aydan uzun vadeli TL mevduat faiz oranı 24 baz puan gerileyerek %26,6; TL ticari kredi faizi 137 baz puan artışla %14,1 oldu. Ayrıca konut kredisi faiz oranı %20,2'de ve ihtiyaç kredisi faiz oranı ise %30,4'te yatay seyretti.

● Bankacılık Sektörü:

       Basında yer alan haberlere göre TCMB, yılbaşında getirdiği yurt dışına spot döviz EFT ve havale işlemlerinde bilgilendirme yükümlülüğüne ilişkin olarak bankalara toplamda yaklaşık 700 milyon lira düzeyinde ceza uyguladı. Basındaki, haberlere göre banka başına tutarlar 50 – 250 milyon TL aralığında bulunuyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X