GÜNLÜK BÜLTEN - 24.06.2022

Resim

Yurt içinde bugün reel kesim güven endeksi açıklanacak

● Hizmet, perakende, inşaat sektörü güven endeksleri de açıklanacak

● Yurt içinde TCMB politika faizini %14’de sabit tuttu

● AB ve ABD’de öncü veriler aktivitede yavaşlamaya işaret ediyor ABD’de borsalar ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin tahvil piyasasında getirdiği alım dalgası ve getirilerdeki düşüşün hisse senedi fiyatlamalarını olumlu etkileyeceği beklentisiyle yükseliş gösterdi. Yaklaşık son 2 haftadır 10 yıllık tahvil getirindeki harekete ters tepki veren S&P500 ve Nasdaq endeksleri günü sırasıyla %1,0 ve %1,6 yükselişle kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde ise büyümeye yönelik endişelerle satıcılı bir seyir izlendi. Bölge genelinde endeksler günlük %0,5 ila %1,8 oranında düşüşler gösterdi. Brent petrolün spot fiyatı Fed Başkanı Powell’ın senatodaki şahin konuşması ve küresel büyüme endişelerine bağlı olarak günü 106,5 $/bbl’den sonlandırdı. Altın ise DXY’deki 104 seviyesinin üzerindeki tutunmaya istinaden günü 1.823 $/ons seviyelerinde kapattı.

● Euro Bölgesi ve ABD’de Haziran ayına ilişkin öncü veriler, ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret ediyor. Euro Bölgesi’nde imalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksinin Haziran ayı öncü verisi 52,0 ile önceki veri ve beklentilerin altında kaldı; Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviye. Bununla birlikte endeks 50 eşik seviye üzerinde kalmaya devam etti. İş dünyası güveninde sert düşüş görüldü. Bölgede enflasyonist baskılar ise artmaya devam etti. Ülke bazında Almanya’da imalat sanayi endeksi son 23 ayın en düşük seviyesine geriledi; azalan ihracat ve güçlü enflasyonun Alman ekonomisi üzerinde baskı yarattığı belirtiliyor. ABD’de ise imalat sanayi PMI endeksi 52,4 ile Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti; eşik seviye üzerinde kalmaya devam etti.

● Norveç Merkez Bankası, faiz oranını 50 baz puan ile piyasa tahminlerinin üzerinde (25 bps) artırarak %0,75'ten %1,25'e çıkardı. Banka, 2021 Eylül, Aralık ve 2022 Mart toplantılarında faizi 25'er baz puan artırmış idi.

● TCMB, politika faizini %14,00 düzeyinde sabit tuttu. TCMB, etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik risklerin iktisadi faaliyetin zayıflamasına ve küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmesindeki etkisine vurgu yapmakta aynı zamanda küresel ölçekte tüketici ve üretici fiyatlarındaki artışa dikkat çekmektedir. Yurtiçi enflasyondaki artışta; enerji maliyetlerindeki artışların, ekonomik temellerden uzak fiyatlama davranışlarının geçici etkilerinin ve emtia fiyatlarındaki artışın getirdiği güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiğini belirtmektedir.

● Yurt içinde bugün güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Reel kesim güven endeksi (m.a.) son dört aydır düşüş eğiliminde olmakla birlikte, 100 eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Endeks, Mayıs’ta 107,00 ile Eylül 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı (m.a.) ise %78,10 ile yatay gerçekleşti. İnşaat sektörü güven endeksi gerilerken, perakende ticaret ve hizmet sektörleri güven endekslerinde ise yükseliş devam etti. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 17,36 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Haftanın son gününe yurtdışı taraf nispeten iyimser bir tonda başlıyor. Yurtiçinde ise dün öğleden sonra gelen satışlar özellikle banka hisselerinde sert bir geri çekilmeye yol açtı. BIST’in haftanın son gününe dünkü satıcılı seyrin ardından hafif toparlanma çabası ile başlayacağını düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 2590 seviyesine hareketin ardından geri çekilme yaşadı. Kapanış 2543 seviyesinde gerçekleşti. Endekste ilk aşama direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2590-2660 bandının alt sınırından realizasyon yaşanıyor. Geri çekilme şimdilik kısa periyotta destek olarak takip ettiğimiz 2530/10 bandıyla sınırlı durumda. Endekste 21 günlük ortalama da bu bölgede bulunuyor. Dolayısıyla yaşanan hareketi bu aşamada sınırlı realizasyon olarak değerlendirmek mümkün. Bu seviye üzerindeki harekete bağlı olarak saatlik periyot için olumlu teknik görünümün korunduğundan bahsedebiliriz. Bu bant altına inilmesi durumunda kısa periyot için yeni bir zayıflama süreci gelişebilecektir. Bu aşamada 2550 ara direnç olmakla birlikte 2590- 2660 bandının gündemde kaldığını belirtebiliriz. BIST’te 2530/10 bandı yakın destek bölgesi olarak düşünülebilir. Altına yaşanacak sarkma 2490-2470 bandına tekrar yönelme sağlayabilecektir. BIST100 için 2530/10-2490/70 destek, 2550-2590-2600-2620/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Bankacılık Sektörü: Konut kredilerinde bazı sınırlamalar getirildi. Buna göre satış tutarı 10 milyon TL üzerindeki konutlara kredi kullandırılmayacak, satış tutarı 5 - 10 milyon TL olan konutlarda azami kredi tutarı 3.5 milyon TL olacak. Satış değeri 2 milyon TL’nin altında olan konutlar için satış tutarının %80-90 ve satış değeri 2 - 5 milyon TL olan konutlarda satış değerinin %60-70’i oranında kredi kullandırılacak. Uygulama düşük fiyatlı konutlarda önemli bir değişiklik getirmiyor ancak daha çok yatırım amaçlı satılan markalı konutlarda talebin bir miktar zayıflamasına neden olmasını bekleriz.

● Bankacılık Sektörü: BDDK’dan yapılan açıklamada finans dışı kurumların yurtdışı yerleşikler ile yaptıkları swap işlemlerine dönük sınırlandırıcı bir karar alındı. Buna göre söz konusu firmaların bankalardan sağladıkları krediler için bankalara %500 oranında kredi risk ağırlığı tahsis edilme zorunluluğu getiriliyor. Düzenleme yasal değişiklik sonrası sağlanan krediler için uygulanacak.

● Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bültenine göre, yerleşiklerin döviz mevduatları 17 Haziran haftasında 0,6 milyar dolar azalarak 212,7 milyar dolara geriledi. Parite etkilerine göre düzeltildiğinde, YP mevduatta 64mn dolar civarında hafif bir düşüş var. Aynı haftada TL mevduatlar haftalık %4,0 (111 milyar TL) artarak 2,9 TL'ye yükseldi. 17 Haziran haftasında TL krediler %1,1 arttı, YP krediler %1,0 azaldı. TGA hacmi ise 0,7 milyar TL azalarak 162,8 milyar TL'ye geriledi. TGA oranı %2,5 civarında seyrediyor. Yine TCMB rakamlarına 17 Haziran haftasında ortalama mevduat faizi 80 baz puan artarak %18,6'ya, konut kredisi faiz ortalaması 40 baz puan artarak %18,3'e ve ortalama TL ticari kredi faizi 295 baz puan artarak %27,9'a yükseldi.

● Turkcell: Doğan Dağıtım Satış Pazarlama tarafından, rekabet mevzuatına aykırılık iddiasıyla, Turkcell aleyhine Haziran 2012'de bir dava açılmıştı. Bu davanın 22 Haziran 2022 tarihli duruşmasında mahkeme, davanın kısmen kabulü ile 215,6 milyon TL olarak, dava tarihinden itibaren hesaplanacak reeskont faiziyle birlikte Turkcell tarafından davacıya ödenmesine; kalan kısım için ise davanın reddine karar verdi. Gerekçeli karar henüz Turkcell’e tebliğ edilmemiş ve bu karar hakkında kanun yolları henüz tüketilmemiştir. Gerekçeli kararın tebliğinin akabinde Turkcell üst mahkemeye başvuracaktır. Karar sonrası şirketin dava karşılığı ayırmasını (hesaplarımıza göre yaklaşık 450mn TL olabilir) olası görüyoruz. Hafif Olumsuz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X