GÜNLÜK BÜLTEN - 24.11.2022

Resim

TCMB faiz kararı takip edilecek

● TCMB’nin politika faizini 150 bps indirerek %9,0’a çekmesi bekleniyor

● Reel kesim ve sektörel güven endeksleri ile KKO açıklanacak

● ABD’de PMI beklenti endeksleri Kasım’da öncü veriye göre geriledi ABD hisse senedi piyasaları makro ekonomik verilerin de etkisiyle seans başında gösterdiği aşağı yönlü seyrin ardından, Fed tutanaklarında geleceğe yönelik atılacak politika faizi adımlarında daha ılımlı hareket edileceği beklentisiyle gün içi dip seviyelerinden toparlandı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,6 ve %1,0 artışla sonlandırdı. S&P500’deki yükselişte tercihli tüketim, haberleşme ve altyapı sektörlerindeki %1 üzeri kazançlar ön plana çıktı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde PMI verilerinde 50 eşik seviyesinin altında kalınmaya devam edilmesine rağmen bir miktar toparlanma görülmesi ve girdi maliyetlerinde görülen yukarı yönlü baskının azalmaya başlaması ile genel olarak pozitif seyir görüldü. Endekslerdeki günlük değişim %0,0 ilâ %0,6 arasında seyretti. Günlük bazda %0,6 artış gösteren Euro Stoxx 600’de BT, emtia ve tercihli tüketim sektörü hisseleri öne çıktı. ABD tahvil piyasasında, Fed toplantı tutanaklarında ekonomik aktiviteye ilişkin beklentilerde bir miktar bozulma, resesyon ihtimalinin 2023 yılı için öngörülere eklenmesinin Fed’in pivot ihtimalini artırması ve faiz artış hızında yavaşlama sinyalleri ile alımlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirileri %4,48’e, 10 yıllıklar ise %3,69’a geriledi. 10 ve 2 yıllık tahvil getiri farkı -76bps’den -78bps’e yükseldi. Dolar endeksi (DXY) 11 Kasım’dan beri en sert günlük kaybını yaşadı ve günü %1,1 düşüşle 106,1 seviyesinden sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı, Rusya’ya ilişkin uygulanması düşünülen yaptırımlara ilişkin görüş birliğine varılamaması sonrasında günü %3,3 kayıpla 85,4$/bbl’den tamamladı. ABD’de haftalık petrol stokları EIA’nın raporuna göre 18 Kasım haftasında 3,7mn varil azalırken benzin stokları 3,1mn varil artış gösterdi. Altının ons fiyatı DXY ve tahvil getirilerindeki düşüşlerin ardından %0,5 ile yükselişini sürdürdü ve günü 1.750$/ons’tan tamamladı.

● Euro Bölgesi’nde beklenti endeksleri piyasa beklentilerinin bir miktar üzerinde gerçekleşmekle birlikte, 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam ederek ekonomik aktivitede zayıf seyrin sürdüğüne işaret etti. İmalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi Kasım’da öncü veriye göre 46,4’den 47,3’e yükseldi, ancak endeks son beş aydır daralma bölgesinde. Hizmet sektörü PMI endeksi ise 48,6 ile yatay gerçekleşti.

● İngiltere’de son çeyreğe ilişkin veriler (Ekim, Kasım) ekonomik aktivitede daralmanın sürdüğüne işaret ediyor. İmalat sanayi ve hizmet sektörü PMI endeksleri Kasım’da sırasıyla 46,2 ve 48,8 ile yatay gerçekleşirken, imalat endeksi son dört aydır, hizmet endeksi ise son iki aydır daralma bölgesinde. İngiltere’de yeni siparişlerde Ocak 2021’den bu yana en sert düşüş görüldü.

● ABD’de beklenti endeksleri gerilerken, işsizlik maaşı başvuruları arttı. İmalat sanayi PMI endeksi Kasım’da öncü veriye göre 50,4’den 47,6’ya geriledi; Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviye. Hizmet sektörü endeksleri son beş aydır daralma bölgesinde. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 19 Kasım ile biten 17 bin artarak 240 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti;son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

● Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı ve güven endeksi verileri takip edilecek. TCMB’nin politika faizini 150 bps indirerek %9,0’a çekmesi bekleniyor. Güven endekslerinde Ekim’de toparlanma görülmüş, kapasite kullanım oranı (m.a.) ise aylık 0,7 puan düşüşle 76,6’ya gerilemişti.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100 endeksi dün banka hisselerine gelen alımlarla günü %1,5 artıda tamamladı. Buna karşılık perakende ticaret sektörü hisselerinde zayıf seyir ve olumsuz yönde ayrışma devam etti. Bugün açıklanacak TCMB faiz kararının beklenti paralelinde gerçekleşmesini ve piyasa üzerinde belirgin bir etki oluşturmamasını bekliyoruz. Küresel piyasalarda ise dün açıklanan FED tutanakları üyelerin faiz artış ivmesinin yavaşlamasına sıcak baktığı şeklinde yorumlandı ve bunun hisse senedi endekslerine yansıması olumlu oldu. Yurtdışı tarafta da ılımlı eğilimin sürmesi ile getiri arayışı içerisindeki yatırımcının hisse ilgisinin sürmesini bekliyoruz. Bugün de hisse bazlı değişimler ile endeksin yukarı yönünü koruyacağını düşünüyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 4728 seviyesine sarkmanın ardından tepki yaşadı. Kapanış 4854 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş trendi korunuyor. Ara direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 4780-4800 bandı üzerindeki kapanışın iyimserliği desteklediğini söyleyebiliriz. BIST’te saatlik, günlük ve haftalık periyot için ortalamalarda yukarı eğilim korunuyor. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm geçerli durumda. Bu paralelde 4870-4900 ara direnç bölgesi olmakla birlikte daha önce de belirtmiş olduğumuz 5000 seviyesinin de olası hareket bölgesi içerisinde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 4700-4650 yakın destek, 4480 seviyesi altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliği devamını destekleyici olacaktır. BIST100’de 4800-4750-4700-4680/10-4580 destek, 4870-4900- 4950/80-5000/65 direnç.

Şirket Haberleri Devamı 

 Bankacılık Sektörü: BDDK günlük bülten verisine göre, 18 Kasım haftasında YP mevduat 2,7 milyar dolar azalarak 236,4 milyar dolara geriledi. Değişimde parite etkisinin sınırlı kaldığını tahmin ediyoruz. Aynı dönemde TL mevduat da haftalık %2,8 (114,6 milyar TL) düzeyinde güçlü artışla 4,28 trilyon TL'ye ulaştı. Buna göre sektörde TL mevduatın oranı %49’u hafifçe geçti. Aynı dönemde TL krediler %0,9 artış, YP krediler (dolar bazında) %0,2 düşüş gösterdi. Takipteki krediler haftalık bazda yatay seyirle 161,2 milyar TL’de kaldı. TGA oranı ise %2,2’de kaldı.

MLP Sağlık (MPARK TI) ;

Adana ilinde faaliyet gösteren; (i) Özel Adana Metro Hastanesi ile Özel Adana Hastanesi'nin ruhsatlarının MLP Care'in %80 hissesine sahip olduğu iştiraki Samsun Medikal üzerine alınmasına, ilgili hastanelerin binalarına ilişkin kira sözleşmesi akdedilmesi, personeli ve operasyonlarının devralınması sureti ile grup bünyesine katılmasına, (ii) Özel Adana Metro Hastanesi isminin, Özel Medical Park Seyhan Hastanesi olarak, Özel Adana Hastanesi isminin Özel Medical Park Adana Hastanesi olarak değiştirilmesine, (iii) Özel Güney Adana Hastanesi'ne ait 203 yatak kapasiteli ruhsatın MLP Care üzerine alınmasına, (iv) Özel Özülkü Tıp Merkezi'ne ait faaliyet izin belgesinin Samsun Medikal üzerine alınmasına karar verdi. Devir işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte MLP Sağlık, Özel Medical Park Adana Hastanesi (153 yatak kapasiteli) ve Özel Medical Park Seyhan Hastanesi (143 yatak kapasiteli) ile faaliyete başlayacak. Ayrıca 18 ay içerisinde Adana'da Özel Güney Adana Hastanesi'nden devir alınan ruhsat ile 203 yatak kapasitesine sahip yeni bir hastane açılması planlanmaktadır. Yorum: MLP Sağlık ~5000 yatak kapasitesi ile faaliyet göstermektedir. Güncel durumda bu satın almalar için ödenen bedeli bilmiyoruz, ancak MLP'nin satın alma geçmişini göz önünde bulundurarak bu haberi "Olumlu" olarak değerlendiriyoruz.

● Otomotiv Sektörü: Resmi Gazete’de yayınlanan açıklamaya göre binek araç ÖTV matrah seviyelerinde artış yapılmıştır. Uzmanların yorumlarına göre söz konusu gelişme araç fiyatlarında %5,5-19 arasında bir indirime tekabül etmektedir. Tofaş ve Doğuş Otomotiv için Hafif Olumlu, Ford Otosan için Nötr bir etki yaratmasını bekliyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X