GÜNLÜK BÜLTEN - 24.12.2021

Resim

Küresel ekonomik aktiviteye yönelik veriler olumlu seyrediyor

● Ancak küresel enflasyon verileri de yüksek seyrini sürdürüyor

● ABD’de Covid-19’a karşı iki ilaç acil kullanım onayı aldı

● Yurt içinde $/TL güne 11,50 düzeylerinden başlıyor ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 18 Aralık haftasında 205 bin ile beklentilere paralel gerçekleşti. Devam eden başvurular ise 11 Aralık haftasında 1,86 milyon oldu. Fed’in takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu ise Kasım’da yıllık %5,7 artışla tarihi yüksek seviyede gerçekleşti. Dayanıklı mal siparişleri Kasım’da öncü veriye göre aylık %2,5 ile beklentilerin üzerinde artarken, ülkede tüketici güven endeksi de Aralık’ta yukarı yönlü revize edilerek 70,6’ya yükseldi.. Diğer taraftan, ABD Başkanı Biden, Çin’in Uygur Özerk bölgesindeki azınlıkları zorla çalıştırdığına dair iddialar nedeniyle bu bölgede üretilen ürünlerin ABD’ye ithalatını yasaklayan yasayı imzaladı. ABD’de Gıda ve İlaç Dairesi, ilaç firması Merck’in Covid-19’a karşı geliştirdiği Molnupiravir isimli ilaca acil kullanım onayı verdi. Önceki gün de, Pfizer’in geliştirdiği ilaca onay verilmişti. Küresel piyasalarda dün ABD hisse senedi endekslerinin %0,5 ilâ %0,9 arasında yükselmesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasaları karışık bir seyir izliyor. Salgında yeni varyantlara rağmen küresel ekonomik aktivitenin dirençli seyredeceğine yönelik beklentiler, riskli varlıkların değerlemelerine destek oluyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri yaklaşık 4 baz puan yükselişle %1,49 düzeylerine ulaşırken, dolar endeksi 96 düzeylerinde.

● Yurt içinde TCMB 16 Aralık 2021 tarihli PPK toplantı özetini yayımladı: Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar verdi. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecek.

● Finansal İstikrar Komitesi’nde, küresel ve yerel ölçekte yaşanan gelişmelerin Türkiye’deki finansal piyasalara etkisi ele alınırken, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde finansal istikrarın sağlanması ve sürdürülebilir büyüme için tüm kurumların işbirliği içerisinde çalışacağı ve şeffaflığı merkeze alan, öngörülebilir ve kararlı politika adımlarının bütüncül bir yaklaşımla atılması üzerinde mutabık kalındığı belirtildi. TL’nin değerinin korunması ve tasarrufların güçlendirilmesi için araçların geliştirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar arasında eşgüdüm sağlanması vurgusunun da yapıldığı belirtiliyor.

● Yurt içi piyasalarda $/TL dün gün içerisinde en düşük 10,25 seviyesini görmesinin ardından bir miktar yükseldi ve bu sabah 11,50 seviyelerinde. Tahvil piyasasında ise, 10 yıllık getiriler dün günü 25 baz puan artışla %23,64’den tamamladı. Yurt içinde bugün Kasım ayı yabancı turist girişleri verisi açıklanacak.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün gün içerisinde 1.750 seviyesinin altına sarkan BIST-100 endeksi bu seviyeden gelen destek ile günü yatayda kapattı. TL’deki değerlenme sonrası Telekom hisselerinde yükseliş devam ederken, hafta başından bu yana sert satış görülen demir / çelik hisselerinde de dip seviyelerden alım geldiğini gördük. Banka endeksi de TL’deki değerlenmeden en az etkilenen sektör endeksi durumunda. BIST100’de haftalık gerileme %20’yi aşarken, bankalardaki geri çekilme haftalık bazda %9,0 ile sınırlı kaldı. Noel Tatili nedeniyle bugün yurt dışı piyasalar çoğunlukla kapalı olacak. Piyasanın bugün daha çok iç dinamiklerle hareket etmesini ve yatırımcıların yeni makro dengeye uygun olarak hisse değişimlerini sürdürmelerini bekleriz. Borsada bugün azalan işlem hacmi ile birlikte yataya yakın seyir bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün 1726 seviyesine yaşanan sarkmanın ardından tepki yaşadı. Kapanış 1805 seviyesinde gerçekleşti. Endekste tepki-tutunma bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 1720 seviyesi üzerindeki hareket korunuyor. 50 günlük ortalama bölgesi altına yaşanan hareket gün içi sarkma niteliğinde kalırken, kapanış 1793 seviyesindeki 50 günlük ortalamanın üzerinde gerçekleşti. BIST’te 1720 seviyesi üzerinin tepki-tutunma bölgesi olması yönündeki beklentimizi sürdürüyoruz. Beklentimizin aksine bu seviye altına yaşanacak bir sarkmanın ise ilk aşamada 1680/50 bandını gündeme getirebileceğini vurgulamak gerekiyor. BIST’te saatlik periyotta 1950-2050 bandı üzerini yeni iyimserlik bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bandın üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyot için olumlu teknik görünüm belirtiyor olacağız. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki boyutunda değerlendirilebilecekken, bandın altındaki hareketin devamı zayıf teknik görünüm olarak düşünülebilir. Endekste 1780- 1765/50-1720-1680 destek, 1870-1910-1950/80-2110 direnç olarak belirtilebilir.

● Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bülten verilerine göre 17 Aralık haftasında yerleşiklerin döviz mevduat hacmi 6,1 milyar dolar artarak 260,0 milyar dolar oldu. Kur etkisinden arındırılmış artış 5,4 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Gerçek kişi döviz mevduatı 4,6 milyar dolar, kurumsal döviz mevduatı 1,5 milyar dolar artış gösterdi. Haftalık bazda TL mevduat ise 61 milyar TL geriledi. Aynı hafta içerisinde TL krediler %1,1 oranında büyürken, döviz krediler dolar bazında %0,2 gerileme gösterdi. Haftalık kredi artışı özel bankalardan kaynaklandı. Yılbaşına göre TL kredi artışı %18,9 ve döviz kredi daralması %4,7 düzeyinde oldu. TL kredi artışı yılbaşına göre kamu bankalarında %13,2 ve özel bankalarda %25,7’ye ulaştı. TCMB verileri faiz tarafında da 17 Aralık haftasında TL ticari kredi faizinde 150 baz puan kadar artış olduğunu, diğer kredi ve mevduat kalemlerinde yatay seyir görüldüğünü ortaya koyuyor.

● Türk Hava Yolları 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde Hava-İş Sendikası ile anlaşmaya vardı. Buna göre 2022 ilk altı aylık dönemi için maaş zamları %60+enflasyon, ikinci altı ay için %5+enflasyon olarak uygulanacak. 2022-23 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’ne göre 2023 yılında enflasyon+%1 zam uygulanacak. 2020’den beri COVID-19 önlemleri nedeniyle önemli maliyet kesintileri uygulayan THY için bizim 2022 personel ücretleri tahminimiz %60 artış yönündeydi. Dolayısı ile anlaşılan oran bizim beklentimizin üzerinde oluştu. Bu nedenle haberi THY’nin karlılık görünümü açısından bir miktar olumsuz olarak değerlendiriyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X