GÜNLÜK BÜLTEN - 25.01.2023

Resim

Yurt içinde iktisadi yönelim anketi yayınlanacak

● Ayrıca KKO ve sektörel güven endeksi verileri açıklanacak

● Euro Bölgesi’nde veriler ekonomik aktivitede toparlanmaya işaret ediyor

● ABD hisse senedi piyasalarında satış baskıları hakimdi ABD hisse senedi piyasalarında bir yandan gelmeye devam eden bilançolar, diğer yandan da büyümeye ilişkin önemli göstergelerden PMI verileri ile bölgesel Fed’lerin yayınladıkları hizmet sektörü ve iş ortamı endekslerinin etkileri gözlendi. ABD öncül bileşik PMI verisinin son 3 ayın en yüksek seviyesinde olması ve bunun hem hizmet hem de imalat sanayi PMI verilerindeki artışlarla desteklenmesi olumlu olarak algılanırken verinin hala eşik seviye olan 50’nin altında kalması büyümeye ilişkin endişelerin devam ettiğini gösterdi. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri dünü sırasıyla %0,1 ve %0,3 kayıplarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde, ECB üyelerinin para politikası duruşuna yönelik şahin açıklamalarına devam etmeleri ve bileşik PMI verisinin büyümeyi desteklemesi karışık seyre sebep oldu. Endekslerde genel olarak günlük -%0,4 ilâ +%0,3 arasında değişimler vardı. ABD tahvil piyasasında getiriler PMI verilerinin 50 eşik seviyesinin altındaki seyri sonrası Fed’in para politikasında atacağı adımlarda ılımlaşacağı beklentisi ile geriledi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,21’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,45’e düştü. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark ise -72bps’ten -76bps’e çıktı. Dolar endeksi %0,2 düşüşle günü 101,9’dan tamamladı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı OPEC+ üyelerinin haftaya gerçekleştirecekleri toplantı öncesinde üretimde bir değişikliğe gidilmeyeceği beklentisi ile günlük %2,3 gerileyerek 86,1$/bbl oldu. Altının ons fiyatı DXY ve tahvil getirilerindeki düşüşlerin ardından %0,3 artışla 1.937$/ons seviyesinde.

● Euro Bölgesi’nde imalat sanayi ve hizmet sektöründe toparlanma devam etti. PMI endeksi ocak öncül verisine göre 47,8’den 48,8’e yükselirken, hizmet endeksi 50,7 ile eşik seviyenin üzerinde gerçekleşti. Böylece bileşik PMI endeksi 50,2 ile altı ay sonra yeniden büyüme bölgesine geri döndü. İş dünyası güveni artarken, istihdam da ivme kazandı. Enerji piyasasına ilişkin endişelerin, düşen fiyatlar, normalden daha sıcak giden hava ve hükümet destekleri ile hafiflediği görülüyor. Tedarik zincirindeki sıkıntıların azalmasıyla birlikte girdi maliyeti enflasyonu da azalıyor. Bölge ekonomisinde toparlanmada Almanya etkili olmaya devam ediyor.

● İngiltere’de ise imalat sanayi PMI beklenti endeksi öncül veriye göre ocak ayında 45,3’ten 46,7’ye yükselmekle birlikte son altı aydır eşik seviye altında. Hizmet endeksi ise 49,9’dan 48,0’a geriledi. ABD’de imalat sanayi endeksi ve hizmet endeksleri ocakta öncül veriye göre sırasıyla 46,8 ve 46,6 ile daralma bölgesinde kalmaya devam etti.

● Yurt içinde ise bugün iktisadi yönelim anketi, reel kesim, hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı (KKO) açıklanacak. Reel kesim güven endeksi (m.a.) aralıkta 101,6 seviyesine yükselerek son çeyrekte sınırlı artsa da tarihsel ortalamalarının altında kalmaya devam etmişti. KKO (m.a) aralıkta 0,5 puan artışla %76,4’e yükselirken, sektörel güven endeksleri genele yayılan bir iyileşme kaydetmişti. Güven endekslerinin ocakta toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz.

● Hazine dün gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 2,2 milyar TL borçlandı. Ayrıca 14,0 milyar TL tutarında 5 yıl vadeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün güne yatay bir açılış yapan BIST-100 endeksi önceki günkü satışların devamının gelmesiyle günü %0,7 ekside kapadı. Telekom ve teknoloji hisseleri bir miktar olumlu ayrışırken, banka, demirçelik, GYO hisselerinde satıcılı seyir dikkat çekti. Dün yurtdışı tarafta da bilançolara bağlı olarak hafif satıcılı bir seyir vardı. BIST şirketlerinde son çeyrek bilançoları bugünden itibaren açıklanmaya başlıyor. Bugün ayrıca KKO ve reel sektör güven endeksi verileri açıklanacak. BIST’in güne yatay seyirle başlamasını ve gün içerisinde de nispeten dar bir bantta kalmasını bekliyoruz.

 Teknik Yorum: BIST100 dün gün başındaki geri çekilmeyle test ettiği 5240 desteğinden tepki yaşadı. Kapanış 5367 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te gün içi sınırlı geri çekilme sonrası kısa periyot desteği üzerindeki hareket korunuyor. Endekste saatlik periyotta 5350-5300 bandı yakın destek, 5240 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bandın üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilmeli. Bu aşamada, son yatay kanal bölgesindeki hareketin teyit edildiğini düşünmeye devam ediyoruz. Yatay kanal alt sınır bölgesi 5240 olurken, üst sınır 5660 civarı olarak düşünülebilir. Bu paralelde son yatay kanal bölgesi olarak değerlendirdiğimiz bandın üst sınırı olan 5650/5660 bölgesine yönelik hareketin devamı beklenebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Migros, elektrikli araçlara elektrik enerjisi temininin sağlandığı şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması ve işletilmesi amacıyla Ekim 2022’de kurulan bağlı ortaklığı Migen Enerji’nin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na yaptığı "şarj ağı işletmeci lisansı" başvurusunun beklendiği gibi olumlu sonuçlandığını açıkladı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X