GÜNLÜK BÜLTEN - 25.04.2022

Resim

Küresel piyasalarda satıcılı seyir görülüyor

● Yurt içinde bugün reel kesim güven endeksi açıklanacak

● Ayrıca hizmet, perakende, inşaat güven endeksleri açıklanacak

● $/TL güne 14,76 düzeylerinden başlıyor Fransa’da mevcut Cumhurbaşkanı Macron oyların %57,60‘ını alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Macron, ikinci kez bu göreve seçilen üçüncü cumhurbaşkanı oldu. ECB Başkanı Lagarde, net varlık alımlarının büyük olasılıkla bu yılın üçüncü çeyreğinde sonlandırılacağını ve bunun da bu dönemin başlarında gerçekleşmesinin yüksek olasılık olduğunu belirtti. Ayrıca, ECB'nin bu yıl sonundan önce faiz oranlarını artırmasının güçlü bir olasılık olduğunu da belirtti. Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü beklenti endeksinde ivmelenme görülürken, imalat sanayinde ise bir miktar yavaşlama gözlense de endeks göreli güçlü seyrini sürdürüyor: Endeksteki bu yavaşlamada; salgın kaynaklı tedarik zincirindeki aksamalar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Çin'de kapanmaların yeniden uygulanmasının etkili olduğu belirtiliyor. Enflasyon ise endişe kaynağı olmaya devam ediyor. ABD’de ise imalat sanayinde toparlanma sürerken, hizmet sektöründe ise bir miktar gerileme görüldü. İmalat sanayi PMI endeksi Nisan’da öncü veriye göre 59,7 ile Eylül’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Hizmet sektörü endeksi ise 58,0’dan 54,7’ye geriledi.

● Küresel piyasalarda ise, Cuma günü ABD temel hisse senedi endekslerinin %2,5 ilâ %2,8 arasında gerilemesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi endekslerinde de satıcılı bir seyir var. ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ve Fed’in faiz artırım hızını artırabileceği beklentisi satıcılı seyirde etkili oluyor. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri Cuma gününü %2,90’dan kapatırken, dolar endeksi de 101,3 ile bir miktar yükseliş gösterdi.

● TCMB; fiyat istikrarı amacı doğrultusunda finansal istikrarı desteklemek ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında zorunlu karşılıklar da düzenlemeye gitti. KOBİ, esnaf, ihracat ve yatırım, tarımsal krediler, kurumsal kredi kartları ve mali kuruluşlara kullandırılan krediler hariç TL cinsinden ticari nakdi kredilerin zorunlu karşılığa tabii tutulduğunu açıkladı. Bu kapsamda bankalar 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren dörder haftalık dönemlerde kullandırılan ticari kredilerin %10’unu zorunlu karşılık olarak ayıracak. TCMB, yabancı para mevduat/katılım fonu zorunlu karşılık oranlarının gerçek kişi dönüşüm oranına göre farklılaştırılmasına karar verdi.

● Yurt içinde bugün Nisan ayı reel kesim, hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Nisan ayında endekslerin, artan küresel jeopolitik riskler kaynaklı bir miktar gerilemesi beklenebilir.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta yükselen belirsizlik ve risk algısına rağmen BIST’te yukarı eğilimin korunmasını bekliyoruz. Hafta başında Garanti’nin gönüllü çağrı fiyatını artırması ve hafta içi gelecek güçlü bilançolar endeksi desteklerken, yurtdışı belirsizlikler bu dönemde endeks üzerinde bir miktar baskı uygulayabilir. BIST’in haftaya ılımlı yükseliş ile başlamasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde yatay açılışın ardından günün ikinci yarısından itibaren artan satış baskısıyla aşağı yönlüydü. Kapanış 2473 seviyesinde gerçekleşti. Endekste Mart ayı başından itibaren korunan yukarı eğilim içerisinde en belirgin düzeltme hareketi Cuma günü gerçekleşti. Kısa periyot için destek olarak belirttiğimiz 2525-2490 bandı altına yaşanan sarkma zayıflama işareti olsa da endekste 2450-2400 bandının veya üzerinin konsolidasyon bölgesi olmasını bekliyoruz. Aksi durumda satışların devamıyla 2330-2250 bandına doğru sarkma yaşanabilecektir. Kısa periyottaki zayıflığın giderilmesi ve yukarı eğilimin yeniden güç kazanabilmesi için ise 2525 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. BIST100 için 2470/50-2420-2400- 2380 destek, 2500-2525-2560-2600 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Garanti BBVA'nın 1Ç22'de 8,2 milyar TL net kâr açıkladı. Sonuç bir önceki çeyreğe göre %107 ve yıllık %225 arttı ve bizim tahminimiz 8,2 milyar TL'ye paralel ve analistlerin medyan tahmini olan 7,8 milyar TL'den biraz daha iyi geldi. Banka 1Ç22 net kârını önceden duyurulan tarihten önce açıkladı. Garanti Bankası'nın 1Ç22 net kârındaki keskin artış, çeyreksel bazda esas olarak karşılık maliyetlerinin önceki çeyreğe göre 1/3 oranında düşmesinden, yıllık bazda ise aktif büyümesi ve TÜFE tahvil getirisi ile net faiz gelirinin %110 artışından kaynaklandı. Yıllık bazda büyümeler faaliyet giderlerinde %57, net ücret ve komisyonlarda %59 oldu.

● Garanti BBVA, devam etmekte olan gönüllü çağrı sürecindeki çağrı fiyatını 12,20 TL'den hisse başına 15,00 TL'ye yükseltti. Ayrıca gönüllü çağrı süreci 18 Mayıs'a uzatıldı.

● Arçelik 1Ç22’de 1166 milyon TL (+%7 YoY) net kar açıkladı. Açıklanan net kar piyasa beklentisi 1147 milyon TL ve bizim beklentimiz 1193 milyon TL’ye paralel gerçekleşti. Yıllık bazda görece zayıf net kar büyümesinin temel sebebi şirketin son yaptığı satın alımlara bağlı artan borcu oldu. Ek olarak şirket 1Ç21’e kıyasla daha yüksek kur farkı zararı kaydetti. Satışlar 1Ç22’de yıllık %117 artarak 28.164 milyon TL’ye yükseldi. Whirlpool Manisa ve Hitaci satın alımları konsolide ciro büyümesine 33 puan olumlu katkı yaptı. Satın alma etkileri hariç bakıldığında organik ciro artışı %84 seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi beyaz eşya pazarı yüksek baz etkisi nedeniyle %11 daralırken, Arçelik’in satış hacmi aynı dönemde %12 geriledi. Buna rağmen Türkiye satışları fiyat etkisiyle yıllık bazda %79 artışla 8,379 milyon TL oldu. Yurtdışı cirosu ise (organik) fiyat artışlarının olumlu katkısıyla %87 büyüdü. Türkiye’nin toplam satışlar içerindeki payı 1Ç22’de %30 seviyesine geriledi (1Ç21 payı: %36). 1Ç22 FAVÖK beklentilere büyük ölçüde paralel yıllık %59 artışla 3,002 milyon TL oldu (Ak Yatırım: 3,011 milyon TL; Piyasa: 2.830 milyon TL). FAVÖK marjı yüksek baz etkisi nedeniyle yıllık bazda 3,9 puan düşüşle %10,7 oldu. Fiyat artışları ve sıkı faaliyet gideri kontrolü neticesinde FAVÖK marjı çeyreksel bazda 2,8 puan artış gösterdi. 1Ç22 FAVÖK marjı gerçekleşmesi şirketin yıl sonu beklentilerine (%10,5) büyük ölçüde paralel. Net borç, kur etkisi, hisse geri alımları, temettü ödemesi ve dönemsel zayıf nakit akışı nedeniyle 1Ç22’de 22.5 milyar TL seviyesine yükseldi (4Ç21 net borç: 16.6 milyar TL). 2022 beklentileri yukarı revize edildi: Arçelik, 2022 Türkiye ciro büyüme beklentisini %60’a (önceki: %35) ve yurtdışı (fx bazlı) büyüme beklentisini %25’e (önceki: %20) revize etti. Buna göre şirket 2022’de konsolide TL bazlı %80 ciro artışı öngörüyor (önceki: %60). Şirket, %10.5 FAVÖK marjı, 220 milyon Avro yatırım harcaması ve %25 net işletme sermayesi / satış oranı beklentilerinde bir revizyona gitmedi. Yorum ve Öneri: Sonuçlara piyasa tepkininin yukarı revize edilen 2022 beklentileri nedeniyle hafif olumlu olmasını bekliyoruz. Bununla birlikte, enflasyonist ortam göz önüne alındığında yurtiçi büyüme beklentilerinde yukarı yönlü revizyonun bir ölçüde beklenti dahilinde olduğunu düşünüyoruz. Arçelik hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 83,4 TL (önceki 62,8 TL) olarak güncelledik ve Endeksin Üzerinde Getiri tavsiyemizi koruyoruz. Şirket 2022 tahminlerimize göre 5.1x FD/FAVÖK ve 9.2x F/K çarpanlarıyla işlem görüyor. Hedef fiyatımızdaki yukarı revizyonun temel sebebi fiyat artışları kaynaklı daha güçlü büyüme beklentilerimiz.

● Bankacılık Sektörü: Merkez Bankası, makro ihtiyati politika çerçevesini güçlendirme hedefine paralel olarak, bazı TL ticari nakdi kredilerde %10 zorunlu karşılık tesis etti. Ayrıca TL ticari kredilerde 31 Mayıs itibarıyla yılbaşına göre %20 büyümeyi aşan bankalara %20 oranında ek zorunlu karşılık yükümlülüğü getirdi. Bu fark 31 Mayıs ile 31 Mart/31 Aralık arasındaki bilanço değerleri üzerinden hesaplanacak. Son olarak, bireylerin yabancı para mevduattan Kur korumalı mevduata dönüşüm oranları sırasıyla %5 - %10 arası veya %5’den az ise mevduata uygulanan zorunlu karşılıklar sırasıyla ek 300 baz puan veya 500 baz puan artacak. Düzenlemeler bankaların ortalama fonlama maliyetlerini artıracak ve öngörülen bankacılık sektörünün 2022 potansiyel kârında bir miktar düşüşe neden olabilecektir.

● Kontrolmatik, yurt dışındaki bir müşterisin, Namibya'da yer alan 50 MWe Kapasiteli Anixas II Enerji Santrali Projesinin, Tüm Elektrifikasyon Paketlerinin anahtar teslim şekilde tedariki, saha montajı, test ve devreye alınması kapsamında toplam 4,05mn Euro tutarında sipariş aldı. Hisselere olumlu etki yapmasını bekliyoruz.

● Coca-Cola İçecek Ankara Çankaya Balgat’ta yer alan bağ ve tarla niteliğindeki taşınmazı 172.44 milyon TL bedel ile Fırat Tahin ve Susam A.Ş.’ye peşin olarak sattığını açıkladı. Satıştan elde edilen 163.2 milyon TL kar 2Ç22 finansallarını olumlu etkileyecek. Satış bedeli son kapanışa göre piyasa değerinin yaklaşık %0.6’sına denk geliyor. Atıl taşınmazın elde çıkarılarak elde edilen nakdin operasyonlarda kullanılmasını ve net borç pozisyonunun azaltılmasını Şirket için olumlu olarak değerlendiriyoruz ancak piyasa değerine göre payının sınırlı olması nedeniyle pozitif etkinin sınırlı kalacağını düşünüyoruz.

● Tekfen Holding (TKFEN TI), Tüpraş İzmir Rafinerisi'nde inşa edilecek "FCC Yenileme Projesi"nin inşaatını üstlenmek için 54,5 milyon doları tutarında sözleşme imzaladığını duyurdu. Projenin tahmini tamamlanma süresi 33 ay. Tekfen İnşaat’ın 1Ç22 sonunda bakiye proje büyüklüğünün yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Hafif Olumlu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X