GÜNLÜK BÜLTEN - 25.05.2022

Resim

Fed toplantı tutanakları takip edilecek

● ABD, Euro Bölgesi’nde PMI beklenti endeksleri bir miktar geriledi

● Küresel hisse senedi piyasaları günü düşüşle tamamladılar

● Yurt içinde $/TL bu sabah 16,19 seviyelerinde ABD’de dün Snapchat’in ana şirketi Snap’in yılsonu kar ve ciro tahminini önceki öngörüsünün altına çekmesi piyasadaki satış dalgasını tetikledi. Hisse günü %43 kayıpla kapatırken, geleceğe yönelik beklentilerde sergilenen olumsuz havanın, diğer teknoloji hisselerinde de görülebileceği endişesi satışlarda etkili oldu. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,8 ve %2,3 düşüşle kapadılar. Euro Bölgesi’nde (EB) PMI hizmet ve sanayi verilerinde yaşanan gerileme, ABD yeni konut satışlarındaki olumsuzluklar endeksler üzerinde satış baskısı yarattı. Euro Stoxx 600 günü %1 düşüşle tamamladı. ABD konut verileri ve aktivite endekslerinde görülen gerilemeler büyüme endişelerini canlı tutarken altına olan talebi de artırıyor. Altın son iki haftanın en yüksek seviyelerini test ettikten sonra bu sabah 1.861$/ons seviyesinde. İmalat sanayi PMI verileri başlıca gelişmiş ülke ekonomilerinde 50 eşik seviyesinin üzerindeki seyirlerine devam ederken, aylık bazda hem önceki aya hem de beklentilere göre hafif gerilediler. Anketlerde genel olarak bu yıl küresel ekonomide öne çıkan engeller arasında; Çin’deki Kovid-19 kapanmaları, yükselen enerji ve gıda fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve enflasyonla mücadele adına başlıca merkez bankalarının politika faizlerinde artışa gitmelerinin borçlanma maliyetlerini yükseltmesi yer alıyor.

● Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi 54,4 ile Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Fabrikalar tedarik sıkıntılarının devam ettiğini, artan fiyatlar kaynaklı talebin azaldığını belirttiler. Hizmet sektöründe ise hala salgın sonrası gevşetilen tedbirlerin olumlu izleri görülüyor. Ülke bazında ise Almanya’da imalat sanayi bir önceki aya göre sınırlı arttı. ABD’de ise imalat sanayi ve hizmet sektörüne ilişkin PMI endekslerinde bir miktar ivme kaybı görüldü. ABD’de yeni konut satışları ise Nisan'da %16,6 düşerek yıllıklandırılmış bazda 591 bine geriledi; Nisan 2020'den bu yana en düşük seviye.

● Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Holzmann, ECB’nin Temmuz ayındaki toplantısında 50 baz puanlık faiz artırımı yapmasının uygun olacağını belirtti.

● Yurt içinde Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 13,6 milyar TL borçlandı. 9 ay vadeli hazine bonosunda ortalama yıllık bileşik faiz %24,73 seviyesinde gerçekleşti. Hazine, böylece tahvil ihaleleri ve altın ihraçlarıyla birlikte toplam 60,4 milyar TL borçlandı. Hazine Mayıs ayında toplam 59 milyar TL iç borçlanma programlamış idi.

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 16,19 seviyelerinde. Tahvil getirilerinde yükseliş görüldü; 2 yıllık getiriler dün günü %27,36’dan tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 endeksi dün günü %0,2 kayıpla tamamlarken, bankacılık, perakende ve havacılık hisselerindeki satışların öne çıktığını, buna karşılık altın madenciliği, tarım ve kimya sektör hisselerinde daha güçlü bir eğilim gösterdiğini gördük. Yarınki PPK öncesi BIST’in bugün güne hafif alıcılı başlamasını ve sonrasında yatay seyrin korunmasını bekliyoruz.

● BIST100 dün gün içerisinde 2400 seviyesine yönelme sonrası geri çekilme yaşadı. Kapanış 2375 seviyesinde gerçekleşti. Endekste her iki yöndeki hareketler sınırlı kalmaya devam ediyor. Saatlik periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 2430-2450 bandı üzerinde kapanış gerektiğini yineliyoruz. Bu bandın aşılabilmesi durumunda yukarı eğilim bir miktar daha güç kazanabilecek ve 2500/10 bandı yeniden gündeme gelebilecektir. Endekste 2390 seviyesi altındaki kapanışları ise zayıf seyrin devamı olarak değerlendiriyoruz. Bu bölge altındaki kapanışa bağlı olarak 2360-2330 bandının gündemde olduğunu belirtebiliriz. Bandın altına inilmesi durumunda daha belirgin zayıflama görülebilir. BIST100 için 2360-2330-2290/70 destek, 2390-2430-2450-2490 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Arçelik, hisse geri alım programına tahsis edilen azami fon tutarını, toplam şirket paylarının %10'una kadarını satın almak üzere, 6,0 milyar TL'ye revize etti. Şirket, 01.07.2021 tarihinde açıkladığı geri alım programı çerçevesinde 3.0 milyar TL fon kullanarak sermayenin %9,97'sini temsil eden 67.3mn adet payı geri aldı ve daha önce açıkladığı üst sınıra ulaşmış oldu. Şirketin etkin halka açıklık oranı mevcut durumda %26,7 seviyesinde. Pozitif.

● Ereğli Demir Çelik bağlı ortaklığı İskenderun Demir Çelik tarafından yapılan yatırımlarından 3 No'lu Kok Bataryası Modernizasyonu tamamlanarak devreye alındığını açıkladı. İsdemir, 500 bin ton/yıl kapasiteli 3 No'lu Kok Bataryası ile yan ürün satış hacmini büyütmeyi ve doğalgaz kullanımında enerji tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X