GÜNLÜK BÜLTEN - 25.07.2022

Resim

Yurt içinde bugün reel kesim güven endeksi açıklanacak

● ABD ve Euro Bölgesi’nde PMI verilerinde gerileme görüldü

● Rusya Merkez Bankası faiz indirimine devam etti

● Yurt içinde $/TL bu sabah 17,78 seviyelerinde ABD borsalarında PMI bileşik endeksinde Haziran 2020’den beri ilk kez 50 eşik seviyesinin altına gelinmesi piyasalarda resesyon endişelerinin tekrar tetiklenmesine yol açtı. S&P500 ve Nasdaq endeksleri üç günlük yükselişin ardından Cuma gününü sırasıyla %0,9 ve %1,9 kayıpla kapattılar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Mayıs sonundan beri en iyi haftalık performanslarını gösterdi. Asya borsalarında bugün satıcılı bir seyir görülüyor. Hang Seng ve Nikkei endeksleri sırasıyla -%0,7 ve -%0,8 aşağıda bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise Cuma günü sabah saatlerinde Euro Bölgesi PMI verileri sonrası Salı gününden beri en düşük seviyesine gerilemesinin ardından ABD’den gelen olumsuz verilerle bir miktar toparlandı ve günü 1,0213’ten sonlandırdı. Euro Bölgesi ve ABD ekonomisine ilişkin zayıf veriler ve ABD benzin talebinde görülen yavaşlama sonrası Brent petrolün spot fiyatı haftayı 100$/bbl seviyesinin altında tamamladı. Küresel büyümeye ilişkin endişelerin ağırlık kazanması ile altın Haziran başından beri ilk kez haftalık bazda artış kaydederek Cuma gününü 1.728$/ons’tan sonlandırdı.

● Euro Bölgesi ve ABD’de Temmuz ayı öncü beklenti endeksleri ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret etti. Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi 49,4 ile eşik seviyenin altında geldi ve Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Hizmet sektörü PMI endeksi de 53’den 50,6’ya düştü. ABD’de ise hizmet sektörü endeksi 47 ile eşik seviyenin altında kalırken, Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Japonya’da Jibun Bank PMI bileşik endeksi Temmuz ayı öncü verisi Haziran’daki 53 seviyesinden 50,6’ya geriledi.

● Rusya Merkez Bankası, faiz indirimine devam etti; politika faizini 150 baz puan ile beklentilerin üzerinden indirerek %8,0’a çekti.

● Yurt içinde bugün Temmuz reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve hizmet, perakende ticaret ve inşaat güven endeksleri açıklanacak. Reel kesim güven endeksi (m.a.) son beş aydır düşüş eğiliminde olmakla birlikte, 100 eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Endeks, Haziran’da 104,60 ile Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Perakende ticaret ve hizmet sektörleri güven endeksleri iki aylık yükselişin ardından Haziran’da düşüş gösterirken, inşaat sektörü ise bir miktar artış gösterdi.

● Piyasalar bu hafta Çarşamba günü Fed faiz kararını, Perşembe günü TCMB Enflasyon Raporu’nu takip edecek. TCMB, Nisan Enflasyon Raporu’nda 2022 enflasyon beklentisini %23,2’den %42,8’e revize etmişti. Enflasyon tahminindeki yükselişte; yılın ilk çeyreğinde enerji ve gıda fiyatları başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışın ana belirleyici olduğu belirtilmiş idi. Temmuz raporunda da yılsonu tahminlerinde güncelleme bekleniyor. Fed’in politika faizini Temmuz toplantısında da 75 bps artırması bekleniyor. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 17,78 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yeni haftaya nispeten sakin bir gündemle başlıyoruz. Haftanın geri kalanında ise yarın başlayacak BIST şirket bilanço açıklamaları ve Çarşamba günkü FED faiz kararı yakından takip edilecek. Geçtiğimiz hafta güçlü kâr beklentileri ile ABD borsaları yükseliş eğilimi göstermiş ancak haftanın son günü küresel resesyon korkusunun neden olduğu kâr satışlarını görmüştük. BIST-100, geçtiğimiz haftayı gerek yurtdışı iyimserlik gerekse kâr beklentileri ile %6’ya yakın artışla tamamladı. Özellikle banka endeksi %10 yükseliş ile endeksi sürükledi. Geçtiğimiz hafta ayrıca demir çelik hisseleri de nispeten güçlü bir toparlanma gösterdi. BIST’in bugün yatay eğilimle güne başlamasını bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde de 2500 seviyesi üzerindeki hareketini korumayı başardı. Kapanış 2516 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 2475-2450 bandı üzerini kısa periyot için iyimserlik bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bant üzerindeki harekete bağlı olarak saatlik periyotta olumlu teknik görünümün devamından bahsedebiliriz. Bandın altı zayıflama bölgesi olarak düşünülmeli. Diğer taraftan bu destek bölgesi üzerindeki kapanışa da bağlı olarak endekste 2530 ara direnç olsa da ilk aşama direnç bölgesi olarak 2550-2580 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Aşılması 2650 hareketi başlatabilir. BIST100 için 2490/75-2450-2430-2370 destek, 2530-2550/80-2600/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

Otomotiv Sektörü: Haziran 2022’de binek araç ihracat satışları yıllık %36 artarken, hafif ticari araç ihracat satışları %2 arttı. Haziran 2022’de hafif araç ihracat satışları yıllık %22 arttı. Haziran 2022’de, Tofaş hafif araç ihracat satışları yıllık %67 artarken, Ford’un ihracat satışları %3 arttı. Tofaş’ın yıllıklandırılmış satış hacmi eğilimi aylık bazda iyileşerek 121.4 bin adede yükseldi. Ford’un yıllıklandırılmış hafif araç ihracat satış hacmi eğilimi aylık bazda gerileyerek 315 bin adet oldu. Bu haberi Tofaş için hafif olumlu, Ford için hafif olumsuz olarak değerlendiriyoruz.

● Kalekim Cezayir’de kuru harç&boya&sıva üretimi üzerine kurulu, %50 hissesine sahip oldukları Sarl HA Building Industry firmasını Cezayir pazarındaki yatırım koşullarının son durumu ve yerel üretimi baz alan önceki iş planlarının revizyonlarının incelenmesi sonucunda, ortaklarla mutabık kalarak tasfiye etme kararı aldıklarını duyurdu. Yönetim, halka arzdan elde edilen gelirlerden Cezayir’deki bu şirket için herhangi bir işletme sermayesi ihtiyacı karşılanmadığını belirtti. Yönetim, Cezayir pazarında ihracat faaliyetlerini sürdürmeyi planladıklarını ve söz konusu tasfiye kararının Kalekim’in orta ve uzun vadeli bölgesel büyüme planlarında değişikliğe neden olmayacağını paylaştı. Nötr.

● Çimsa ile Ferpa İnşaat arasında imzalanan 110 mn EUR + KDV bedelli duran varlık satış anlaşması Rekabet Kurulu tarafından onaylandı. Devir süreçleri başlatıldı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X