GÜNLÜK BÜLTEN - 25.08.2022

Resim

Yurt içinde reel kesim ve sektörel güven endeksleri açıklanacak

● Ayrıca kapasite kullanım oranı yayımlanacak

● ABD’de revize ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak

● Almanya’da iş dünyası güven endeksinde düşüşün sürmesi bekleniyor ABD borsalarında, bugün başlayacak olan Jackson Hole toplantılarından gelecek söylemler beklenirken, MBA haftalık konut kredisi başvuruları ve bekleyen konut satışları verilerinin etkisiyle sabah seansında satışlar görüldü. Endeksler seans sonlarında gelen alımlarla pozitife dönerken, S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,3 ve %0,4 artışla kapattılar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, enerji krizi ve EURUSD paritesinde görülen düşüşün etkisiyle üç günlük düşüş serisini sonlandırırken, günü -%0,3 ila +%0,7 değişimlerle tamamladılar. ABD’de 5 yıllık ihale sonrasında tahvil getirilerinde hafif yukarı yönlü eğilim görüldü. Daha sonrasında dayanıklı mal siparişleri verisinin beklenti ve önceki ay verilerinin altında gelmesinin etkisiyle 2 yıllık tahvil getirileri %3,39’a, 10 yıllık tahvil getirileri %3,10’a yükseldi. İki getiri arasındaki fark -25 baz puandan -29 baz puana yükseldi. Asya borsalarında Çin’in altyapı yatırımları için ek 1 trilyon yuanlık teşvik desteği açıklaması sonrasında genel olarak pozitif seyir görülüyor. ABD’de 19 Ağustos haftasında ham petrol üretiminin bir önceki haftaya göre günlük ortalama 100bin varil gerilemesi petrol fiyatlarını mevcut seviyelerinde tutarken, Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatı günü 101,7$/bbl üzerinde kapattı. Altının ons fiyatı ise DXY’deki hafif geri çekilmenin etkisiyle 1.751$/ons’ta.

● ABD’de dayanıklı mal siparişleri Temmuz’da öncü veriye göre aylık bazda yatay gerçekleşti; beklenti %0,8 artış göstereceği yönünde idi. ABD’de bekleyen konut satışları ise talepteki azalışın etkisiyle gerilemeye devam etti ve Haziran’da aylık %8,9 azalış göstermesinin ardından Temmuz’da da %1,0 daraldı.

● Yurt dışında bugün ABD’de ikini çeyrek ekonomik büyüme verisinin revize rakamları açıklanacak. İlk açıklanan veriye göre ekonomi ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %0,9 daraldı. Ekonomi ilk çeyrekte de %1,6 daralmış idi. Stoklar, büyümeyi aşağı çeken ana kalem olurken, sabit yatırımlar ve kamu harcamalarında da daralma görülmüş idi.

● ABD’de bugün ayrıca haftalık işsizlik maaşı başvuru verisi, Almanya’da ikinci çeyrek büyüme verisinin nihai rakamı ve Ağustos IFO iş dünyası güven endeksi açıklanacak. Almanya’da ikinci çeyrekte ekonomik büyüme yatay gerçekleşmiş idi. IFO iş dünyası güven endeki ise Temmuz’da 88,6 ile Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.

● Yurt içinde bugün Ağustos ayı reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşat güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. Reel kesim güven endeksi (m.a.) son altı aydır düşüş eğiliminde; Temmuz’da endeks aylık 2,1 puan azalarak 102,50 ile Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bununla birlikte endeks 100 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Hizmet ve perakende sektörü güven endekslerinde düşüş devam ederken, inşaat sektöründe ise son iki aydır artış görülüyor. Kapasite kullanım oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak Temmuz’da %78,1’e yükseldi. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,15 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler dün günü %14,52, 10 yıllık getiriler %13,22’den tamamladı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün BIST-100 bankalara gelen satışlarla günü yaklaşık %2 düşüş ile kapattı. Dünkü kar satışlarına rağmen Temmuz sonuna göre BIST100’deki artış %20’ye yaklaşırken, banka hisselerinde %40’a ulaştı. Yurtdışı tarafta FED Başkanının Cuma günkü konuşması bekleniyor. Konuşma endekslere kısa süreli toparlanma imkanı verebilir. Ancak asıl belirleyici unsur resesyon endişeleri ve FED’in enflasyona karşı uygulayacağı politika tercihleri olacak. Piyasanın bu konularda temkinli davranacağını düşünüyoruz. BIST’de bugün düne kıyasla daha sakin yönsüz bir piyasa seyri görmeyi bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün açılışın ardından test ettiği 3150 direncinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 3060 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yakın direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 3135/65 bandından düzeltme yaşanıyor. Yaşanan geri çekilmenin kısa periyot için destek olarak değerlendirdiğimiz 3050-3000 bandıyla sınırlı kalmasını beklemekle birlikte endekste 2920 seviyesi altını belirgin zayıflama bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Olası geri çekilmelerde bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan daha önce de belirttiğimiz gibi endekste 3135/65 bandı üzerini yeni hareket bölgesi olarak değerlendirdiğimizi vurguluyoruz. Bu bandın üzerinin 3350 hareketi için yeni bir aşama olabileceğini belirtebiliriz. BIST100’de 3050- 3000-2980/20 destek, 3135/50-3165-3180-3200 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Galata Wind, Taşpınar Hibrit GES projesi ile kurulu gücünü 43MW artıracak: Galata Wind’in Bursa İli, Nilüfer İlçesinde bulunan Taşpınar RES projesine 42.58MW kurulu gücünde Hibrit GES projesi kurulması için tadil talebi EPDK tarafından onaylandı. Projeye ilişkin diğer izin süreçleri halen devam ediyor. İzin süreçlerinin tamamlanmasına bağlı olarak projenin 2023 yılı ilk yarısında devreye alınması planlanıyor. Proje planlandığı gibi tamamlandığında Galata Wind’in kurulu gücünü yaklaşık %16 oranında artıracak. Üretim hacmini de %7 oranında artıracağını tahmin ediyoruz. Hibrit GES’den üretilen elektrik ana kaynak olan Taşpınar RES’in YEKDEM tarifesinden yararlanacak. Santral tamamlandığında yerli ekipman katkısı ile birlikte 94 dolar/MWh elektrik satış fiyatından yararlanırken 5 yıllık yerli ekipman teşvikinin sona ermesinden sonra ise YEKDEM süresinin sonuna kadar 73 dolar MW/h satış fiyatından yararlanacak. Taşpınar RES’in kalan YEKDEM süresinin 8.5 yıl olduğunu hatırlatırız. Santralin yaklaşık 30 milyon dolar yatırım ile tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Şirketin operasyonel nakit akışının güçlü, borçluluğunun da düşük olduğunu hatırlatırız. Güçlü üretim hacimleri nedeniyle mevcut portföyün önümüzdeki 1 yıllık FAVÖK’ünün 66 milyon dolar olacağını öngörüyoruz. Şirketin net borç pozisyonu Taşpınar GES hibrit santrali nedeniyle yapılan 65 milyon TL avans ödemesi sonrası 2Ç22 sonu itibari ile 247 milyon TL seviyesinde iken net borç/G12A FAVÖK ise 0.2x seviyesinde bulunuyor. Şirketin 2Ç22 itibariyle 100mn TL döviz uzun pozisyonunu bulunuyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X