GÜNLÜK BÜLTEN - 26.05.2022

Resim

Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek

● TCMB’nin politika faizini sabit tutması bekleniyor

● Ayrıca ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak

● Fed toplantı tutanaklarında 50 baz puanlık faiz artırımı mesajı ABD’de Fed toplantı tutanaklarında 50 bps’lik faiz artırımlarının önümüzdeki toplantılar için masada olduğuna dair vurguların Fed üyelerinin söylemleriyle uyumlu seyretmesi piyasalardaki risk iştahını destekledi. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,9 ve %1,5 yükselişle kapadılar. Euro Bölgesi’nde (EB) Fed toplantı tutanaklarından faiz artırım patikasına ilişkin ipuçlarının okunması öncesinde dipten alımların ve ucuz değerlemelerin etkili olduğu görüldü. Euro Stoxx 600 günü %0,6 yükselişle tamamladı. ABD Petrol Enstitüsünün (API) haftalık bazda yayınladığı istatistik bültenine göre petrol stokları haftalık bazda 0,6 milyon varil arttı. Petrol fiyatlarını yukarı yönlü baskılayan unsur ise benzin stoklarındaki düşüştü. Özellikle yaz dönemi öncesinde benzin stoklarının yeterli seviyelere gelmemiş olması yazın taleplerde artış yaşanacağı öngörüsüyle destekleniyor. Brent petrolün varil fiyatı sabah saatlerinde 111,5$/bbl’den işlem görüyor. Fed toplantı tutanaklarında, yılın ilk çeyreğinde daralan ekonominin ikinci çeyrekte sağlam bir şekilde büyümesini bekledikleri belirtildi. Enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli oldukları, bu risklerin yukarı yönlü olduğu konusunda hemfikir olunduğu belirtildi. Enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar dahil olmak üzere Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili gelişmelerin kısa vadede enflasyon baskılarını artırdığı ayrıca Çin'deki Kovid-19 salgını ile ilgili karantinaların da fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırdığı belirtildi.

● İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Pill, enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olacağını düşündüğünü, ancak merkez bankasının bunun ekonomiyi resesyona sokabileceğinin de farkında olması gerektiğini belirtti. Faiz artırımlarının küçük, yetersiz kalması halinde ise bunun enflasyonun hedeften uzaklaşması riski olduğunu da belirtti.

● Güney Kore Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artışla %1,75 seviyesine çıkardı. Banka enflasyon tahminini 2022 için %3,1‘den %4,5'e yükseltirken, büyüme beklentisini ise %3'ten %2,7'ye indirdi. Rusya Merkez Bankası, bugün faiz kararı için olağanüstü toplantı yapacağını açıkladı. Rusya Merkez Bankası politika faizini Nisan'da % 17'den % 14'e indirmişti.

● Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek. TCMB’nin politika faizini %14 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. TCMB, son toplantısında, etkisi sürmekte olan jeopolitik risklere, küresel gıda güvenliğindeki belirsizliklere, emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarına vurgu yapmıştı. Ayrıca, liralaşma stratejisine de vurgu yapmaya devam etti. Yurt içinde bugün ayrıca Mayıs ekonomik güven endeksi verisi açıklanacak. Endeksin oluşturan alt endekslerden; tüketici güven endeksi sınırlı artarken, reel kesim ve inşaat sektörü güven endeksi geriledi, perakende ticaret ve hizmet sektörleri güven endekslerinde ise yükseliş devam etti.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Bugün açıklanacak para politikası kurul kararı öncesi dün borsada güçlü alımlar gördük ve BIST-100 önceki zirvesini aşarak 2.400 puan üzerinde kapanış yaptı. Dünkü alımlarda Arçelik, Şişecam hisselerindeki haraketlilik yanında kamu bankaları başta olmak üzere bankalardaki güçlü yukarı eğilim dikkat çekti. Dün yurtdışı tarafta da özellikle ABD hisselerinin FED faiz beklentilerine bağlı iyimserlikle alıcılı olduğunu gördük. BIST’teki alıcılı seyrin bugün de devam edeceğini düşünüyoruz.

● BIST100 dün hafif yukarı açılışın ardından günün genelinde yatay-yukarı hareketini korudu. Kapanış 2418 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş yönlü denemeler devam ediyor. Son 8 gündür altında hareket izlediğimiz 21 günlük ortalama üzerine geri dönüş sağlanmış durumda. Fakat yükseliş yönlü eğilimin güç kazanması ve saatlik periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 2430 seviyesi üzerinde kapanış gerekiyor. Bu seviyenin aşılabilmesi durumunda yukarı eğilim bir miktar daha güç kazanabilecek ve 2490-2555 bandı yeniden gündeme gelebilecektir. Endekste 2390 seviyesi altındaki kapanışları zayıf seyre geri dönüş olarak değerlendirmek mümkün. Bu bölge altındaki kapanışlar 2360-2330 bandının tekrar gündeme gelmesini sağlayabilir. BIST100 için 2390-2360-2330-2290 destek, 2430-2450/75-2490-2510 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Kontrolmatik, iştirakimiz Plan-S Uydu ve Uzay Teknolojileri firmasının üretmiş olduğu ilk uydusu olan Connecta T1.1, "SpaceX Falcon 9 Transporter 5 Mission" roketi ile birlikte Florida, Cape Canaveral Kennedy Uzay istasyonundan dün saat 22:00 sularında başarılı bir şekilde fırlatıldı. Connecta T1.1 düşük Dünya yörüngesinde bilimsel ve teknolojik misyonlar yürütecek.

● MLP Sağlık (MPARK TI), yönetim kurulu 1 yıl süre ile pay geri alımı yapılmasına ve geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısının gündemine alınarak, genel kurulda pay sahiplerinin bilgi ve onayına sunulmasına karar vermiştir. Geri alım için ayrılacak fonun 650 milyon TL olmasına karar verilmiştir. Geri alıma konu edilebilecek azami pay sayısının, Şirket'in çıkarılmış sermayesinin %10'una karşılık gelen 20.803.720 adet pay olmasına karar verilmiştir. (Olumlu)

● Yapı Kredi Bankası 349,5 milyon dolar ve 431,5 milyon avroluk iki kısımdan oluşan toplam 810 milyon ABD dolarına eşit sendikasyon kredisi sağladı. Bu borçlanma, vadesi gelen sendikasyon borcunu %91 yenileme oranı ile sürdürdü. Önceki borca ilişkin mevcut ESG kriterlerine ek olarak, yen sendikasyon ayrıca kapsam 1 ve 2 sera gazı emisyonlarının azaltılması için ek performans kriterlerine sahip bulunuyor.

● Bankacılık Sektörü: BDDK günlük bülten verilerine göre, bankalardaki döviz mevduatı 20 Mayıs haftasında 0,8 milyar ABD Doları artarak 236,4 milyar dolar oldu. Bireylerin mevduatında 1,0 milyar dolarlık artış ve ticari mevduatta sınırlı azalış görüldü. Aynı haftada TL krediler %1,4 oranında artarken, YP krediler haftalık bazda sabit kaldı. Takipteki kredi hacmi 2,1 milyar TL artarak 163,6 milyar TL'ye yükseldi. Takipteki alacak oranı ise %2,7 oldu.

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X