GÜNLÜK BÜLTEN - 26.07.2022

Resim

Piyasalar haftaya Fed kararı öncesi karışık seyirle başladı

● ABD’de bugün konut verileri takip edilecek

● Yurt içinde reel kesim, hizmet, perakende güven endeksleri geriledi

● Yurt içinde bugün ise konut fiyat endeksi açıklanacak ABD borsalarında dün dalgalı bir seyir hakimdi. Pozitif bölgede tutunmayı başaran S&P500 günü +%0,1, resesyon endişeleri ve yükselen enflasyonun daha çok üzerinde etkisini gösterdiği teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq Bileşik endeksi ise -%0,4 düşüşle kapattı. S&P500 endeksi aynı zamanda sene başından beri en düşük hacimli ve en az oynak gün içi seansını yaşadı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri bilanço sezonunun başladığı haftada, enerji krizine yönelik endişeler ve sıkılaşan para politikası ile, özellikle faizlerdeki hareketlere nispeten daha duyarlı sektörlerde yaşanan satışların etkisiyle dalgalı bir seyir gösterdi. Günlük bazda %0,1 yükselen Euro Stoxx 600’de enerji, finans ve zorunlu tüketim sektörü hisseleri ön plana çıktı. Geçtiğimiz hafta %3’ün üzerini test eden ABD 10 yıllık tahvil getirileri dün %2,80’e kadar gerilerken 2 yıllık tahvil getirileri %3’ün üzerindeki seyrine devam etti. Bu durum 10-2Y tahvil getirisi makasının negatif yönde daha da açılmasına ve resesyon endişelerinin piyasada canlı kalmaya devam etmesine yol açtı. DXY’nin bir miktar gerileyerek 106,5 seviyesine gelmesi sonrası Brent petrolün spot fiyatı günü 100$/bbl seviyesinin üzerinde tamamladı. Son haftalardaki en sert günlük yükselişin sonrasında altın bir miktar kar satışı ile karşılaştı ve 1.720$/ons’a geriledi.

● Almanya’da IFO endeksi Temmuz’da önceki veri ve beklentilerin altında gerçekleşti. Endeks, 88,6 ile Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesinde. Şirketlerin önümüzdeki aylara ilişkin daha kötümser oldukları görüldü. Yüksek enerji fiyatları ve doğalgaz arzına yönelik sıkıntılar ekonomi üzerinde baskı oluşturuyor. ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi son iki aydır negatif; endeks Haziran’da -0,19 oldu. Endekste sıfırın altında değerler daralmaya işaret ediyor. ABD’de bugün konut fiyatları, Conference Board tüketici güven endeksi ve yeni konut satışları verileri açıklanacak.

● Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, faiz oranlarını %2’lik enflasyon hedefine gelene kadar yükseltmeye devam edeceklerini belirtti. ECB, geçtiğimiz hafta kısa vadeli faiz oranlarını 50 bps ile beklentilerin (25 bps) üzerinde artırmış idi. Bölgede enflasyon halihazırda %8,6 seviyesinde. ECB üyelerinden Kazaks, Eylül ayındaki faiz artışının da kayda değer büyüklükte olması gerektiğini belirtti. Belirsizlikler, enflasyonist dinamikler ve risklerin kalıcılığı dikkate alındığında büyük faiz artırımları konusunda tartışmalara açık olunması gerektiğine dikkat çekti.

● Yurt içinde öncü göstergeler, ekonomik aktivitede bir miktar yavaşlamaya işaret ediyor. Temmuz ayında reel kesim, perakende ticaret ve hizmet sektörleri güven endekslerinde gerileme devam ederken, inşaat sektörü güven endeksi ise son iki aydır artış gösteriyor. Reel kesim güven endeksi (m.a.) son altı aydır düşüş eğiliminde ancak endeks halen 100 eşik seviyesinin üzerinde. Temmuz’da endeks 102,50 ile Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yurt içinde bugün Mayıs ayı konut fiyat endeksi verisi açıklanacak. Nisan ayında konut fiyatları yıllık bazda nominal olarak %127,0, reel olarak %34,9 artış göstermişidi.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 şirketlerinde 2Ç22 finansalları bugünden itibaren açıklanmaya başlıyor. BIST-100 endeksinde Temmuz ortasından beri gözlediğimiz %7’lik artışta bankalara gelen alımlar belirleyici oldu ve aynı dönemde banka sektör endeksi %14 artış gösterdi. Bankaların güçlü ayrışmasında kâr beklentilerinin önemli rol oynadığını düşünüyoruz. Dün BIST-100 endeksi %1,3 artarken, bankacılık endeksinde %4 artış gördük. Dün yurtdışı tarafta ise karışık bir seyir vardı. Özellikle teknoloji hisselerinde satışların gelmesi endeksleri baskı altında tuttu. BIST’in bugün de hisse bazlı hareketlilik göstermesini, BIST-100 endeksi bazında ise yataya daha yakın bir eğilim oluşmasını bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün gün başından itibaren alıcılı seyretti. Kapanış 2548 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yakın direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2550/80 bandı alt sınırı gün içerisinde test edildi. Bu bölgeyi yükseliş hareketinin güç kazanmasına yönelik geçiş bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bandın aşılması 2650 hareketi başlatabilir. Diğer taraftan endekste saatlik grafiklerde 2500-2475 bandını yakın destek olarak değerlendiriyoruz. Olası geri çekilmelerde bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilebilir. Bandın altı zayıflama bölgesi olarak düşünülmeli. Bu aşamada bu bölge üzerindeki kapanışa bağlı olarak 2550-2580 bandının gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 2530-2490/75-2450-2430 destek, 2550/80- 2600/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● TSKB 367 gün vadeli toplam yaklaşık 109,5 milyon dolar tutarında avro ve dolardan oluşan bir borçlanma sağladı. Banka bu borçlanma ile vadesi gelen borcunu %63 yenileme oranı ile yeniledi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X