GÜNLÜK BÜLTEN - 27.01.2023

Resim

TCMB, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmedi

● 2023 ve 2024 enflasyon tahminleri sırasıyla %22,3 ve %8,8 olarak korundu

● ABD’de veriler beklentilerden iyi geldi

● ABD’de bugün de veri yoğun bir gün ABD hisse senedi piyasalarında dün sabah seansı öncesi açıklanan büyüme, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerden iyi gelmesi Fed’in sıkı duruşunu korumasına rağmen ekonominin yumuşak iniş yapabileceği düşüncesiyle alışları destekledi. Gün içi yaşanan dalgalanma sonrası ise beklentilerin üzerinde gelen bilançoların etkisiyle (Tesla, Chevron) toparlanma devam etti. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,1 ve %1,8 artışla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde de genel olarak alışlar hakimdi. Negatif ayrışan İsviçre Borsası’nda gıda ve sağlık sektörü, İsveç Borsası’nda ise finans ve sanayi sektörleri etkili idi. Endekslerde genel olarak günlük -%0,8 ilâ +%1,5 arasında değişimler oldu. ABD tahvil piyasasında artan risk iştahının satışlara sebep olduğu gözlendi: 2 yıllık tahvil getirisi %4,18’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,49’a yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise -68bps’ten -69bps’e geldi. Dolar endeksi %0,2 değer artışıyla günü 101,8’den sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı Uluslararası Enerji Forum’unun (IEF) düzenlediği webinarda Çin’deki açılmanın pozitif etkisi, beklenenden daha dirençli bir büyüme performansı gösteren EB ve yumuşak iniş beklentileri artan ABD’nin enerji piyasası adına olumlu etkilerinin vurgulanmasının da etkisiyle günü %1,6 artışla 87,5$/bbl seviyesinde bitirdi. Altının ons fiyatı risk iştahındaki artışın yarattığı satış baskısı sonrası %0,9 geriledi ve günü 1929$/ons’tan sonlandırdı.

● ABD’de ekonomik veriler beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ekonomi 2022 yılı son çeyreğinde ilk açıklanan tahmine göre çeyreksel bazda yıllıklandırılmış olarak %2,9 büyüdü (beklenti %2,6). Büyümede tüketim harcamaları, konut dışı yatırımlar, ithalat ve kamu harcamaları etkili olurken, ihracat ve konut yatırımları ise negatif katkıda bulundu. Dayanıklı mal siparişleri aralık ayında öncü veriye göre aylık bazda %5,6 ile beklentilerin (%2,5) üzerinde arttı. Taşımacılık sektörü %16,7 artan yeni siparişlerdeki yükselişte etkili oldu. Taşımacılık hariç dayanıklı mal siparişleri %0,1, savunma ve taşımacılık hariç ise %0,2 azaldı.

● ABD’de yeni konut satışları ise aralıkta aylık %2,3 artarken, yıllıklandırılmış olarak 616 bin ile son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Satışlar yıllık bazda ise %26,6 geriledi. Yeni konut fiyatları ekim ayında gördüğü tepe noktanın ise %10 altında. Satışlar yılın tamamında ise artan konut kredisi oranları ve konut fiyatları nedeniyle %16,4 azaldı. İşgücü piyasasında olumlu görünüm devam etti; haftalık işsizlik maaşı başvuruları 21 Ocak ile biten haftada 6 bin kişi azalarak 186 bin ile beklentiler ve önceki verinin altında gerçekleşti. ABD’de bugün ise kişisel gelirler ve harcamalar, Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) ve bekleyen konut satışları verileri açıklanacak.

● Yurt içinde TCMB yılın ilk Enflasyon Raporu’nu yayınladı. TCMB 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmeyerek sırasıyla %22,3 ve %8,8 olarak korurken, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini ise %5,0 olarak ilk kez paylaştı. 2023 yılı için paylaşılan tahmin muhasebesine göre TL cinsi ithalat fiyatları (+0,1 puan) ve birim işgücü maliyetleri (+1,5 puan) varsayımlarındaki artışların, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar (-0,2 puan) ve enflasyonun ana eğilimi ve beklentiler (-1,4 puan) varsayımındaki düşüşün katkısı (-0,9 puan) ile dengelendiği görülüyor. 2023 yılı gıda enflasyonu varsayımı değiştirilmeyerek %22’de sabit tutulurken, petrol fiyatı tahmini 79,3 dolardan 80,8 dolara yükseltildi.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Bankacılık hisselerine gelen sert satışlar dün BIST-100 endeksinde %1’i aşan geri çekilmeye neden oldu. Yılbaşı itibarıyla banka hisselerindeki kayıp %14’ü aşarken, benzer bir geri çekilmenin enerji hisselerinde de geçerli olduğunu görüyoruz. Buna karşılık dün havacılık, dayanıklı tüketim ve oto hisseleri nispeten daha güçlü bir eğilim gösterdi. Bilanço önemiyle birlikte hisse bazlı alımların gelecek hafta ortasından itibaren daha belirgin olabileceğini düşünüyoruz. Ancak o zamana kadar endeksin baskı altında kalması muhtemel görünüyor.

 Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde her iki yöndeki sınırlı hareketle yatay seyretti. Kapanış 5231 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot destek bölgesi civarındaki tutunma çabası dün hafif aşağı sarkmayla devam etti. Saatlik periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5240 seviyesi altındaki kapanış -henüz kararlı bir kırılma olmasa da- zayıflama sürecinin devamına işaret ediyor. Endekste kısa periyotta yeni bir toparlanma için ise 5350-5400 üzerinde kapanış gerektiğini belirtebiliriz. Bu durumda son yatay kanal bölgesi üst sınırı olan 5650/5660 bandı yeniden gündeme gelebilecektir. 5240 seviyesi altındaki hareketin devamı durumda ise ilk aşama destek olarak 5100-5000 bandına yönelme yaşanabilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Petkim (PETKM) ;

vadesi gelen 500 milyon dolarlık eurobond ödemesi için JP Morgan’dan 300 milyon dolarlık bir kredi aldı (Nötr). Söz konusu kredinin vadesi 3 yıl olup yıllık faizi SOFR+5.6% olarak açıklandı. Petkim’in Eylül 2022 sonu itibariyle 763 milyon dolar net borcu ve 534 milyon dolarlık brüt nakdi bulunmakta idi.

● Enerji Sektörü:

Resmi Gazetede yayınlanan kurul kararı ile EPDK, spot piyasa takas fiyatı tavanını (PTF) 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak şekilde MWs başına 4200 TL’den 3650 TL’ye indirdi. Enerji kaynak fiyatlarındaki düşüşler sonrası spot satış fiyatları Ocak ayında ortalama 3450TL seviyelerine kadar gerilemişti. Diğer taraftan 1 Nisan itibarıyla tüketiciyi ve yüksek maliyetli santralleri desteklemek için geçici olarak devreye sokulan üretim santrallerinin kaynaklarına göre belirlenen azami uzlaşma fiyatlarındaki değişiklikler henüz açıklanmadı. Hatırlatmak gerekirse daha önce belirlenen ve açıklanan bir formülasyona göre aylık bazda azami uzlaşma fiyatları da güncelleniyor. Spot elektrik fiyatların enerji fiyatlarındaki gerileme sonrası düşmüş olması nedeniyle tavan fiyatın indirilmesinin elektrik üretim şirketleri üzerinde çok büyük etkisinin olmayacağını düşünüyoruz. O nedenle haberi elektrik üretim şirketleri için nötr olarak değerlendiriyoruz.

● Bankacılık Sektörü:

TCMB taraflı kur korumalı mevduatta uygulanan politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı Hatırlayacağınız üzere uygulama politika faizi %14’te iken başlamış, ancak politika faizinin kademeli olarak %9'a gerilemesi, kur korumalı mevduat faizinde getiriyi önemli ölçüde azaltmıştı. Halihazırda toplam kur korumalı mevduatın %71'ini ve TL mevduatın %20’sini oluşturan TCMB taraflı kur korumalı mevduatta oranların artması bankaların fonlama maliyetlerini artıracak. Diğer taraftan TL mevduat faizi zaten artma eğilimindeydi. Dolayısıyla dengenin arada bir yerde oluşması beklenebilir. Öte yandan, düzenleme, kur korumalı mevduatlarda son dönemde yaşanan düşüşü tersine çevirebilir. Böylece bankaların TL mevduat payını hedeflenen seviyelerde tutmalarına ve dolayısıyla ilgili maliyetlerden kaçınmalarına da yardımcı olacaktır. Öte yandan, Hazine taraflı kur korumalı mevduatlarda faiz tavanı uygulaması devam ediyor. Bilindiği üzere Hazine taraflı kur korumalı mevduat, TL mevduattan dönüşümlerden oluşuyor.

● Bankacılık Sektörü:

TCMB haftalık bülten verilerine göre, yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı 20 Ocak haftasında 0,2 milyar dolar azalarak 197,9 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatındaki azalma haftalık 0,6 milyar dolar oldu. Aynı hafta içerisinde KKM kapsamındaki mevduatın döviz karşılığı 0,6 milyar dolar artarak 73,9 milyar dolar oldu. Toplam TL mevduat ise haftalık bazda %0,8 (40 milyar TL) artarak 4,9 trilyon TL oldu. Aynı dönemde TL krediler %0,6; YP krediler (dolar bazında) %0,1 arttı. TCMB verilerine göre 1 ay üzeri vadeli TL mevduat faizi 55 baz puan artışla %24,5 oldu. TL ticari kredi faizi de 40 baz puan gerileyerek %12,6’ya geldi. Konut kredisi faizi 110 baz puan artarak %21,8 ve ihtiyaç kredisi faizi 30 baz puan azalarak %29,7 oldu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X