GÜNLÜK BÜLTEN - 27.03.2023

Resim

Yurt içinde İktisadi Yönelim Anketi yayınlanacak

● Ayrıca KKO ve sektörel güven endeksleri açıklanacak

● Yabancı turist girişleri şubatta yıllık %21,4 arttı

● ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de hizmet PMI verilerinde güçlü seyir sürdü ABD hisse senedi piyasalarında, Cuma günü sabah saatlerinde Avrupa bankacılık sektörüne ilişkin endişelerle satıcılı başlayan seans, Hazine Bakanı Yellen’ın Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC) toplantısı sonrası bankacılık sektörünün güçlü olduğunu açıklaması sonrası toparlandı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri haftayı sırasıyla günlük %0,6 ve %0,3 kazanımlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin özellikle Deutsche Bank hisselerini olumsuz etkilediği günde %0,8 ila %2,3 arasında düşüşlerle haftayı tamamladı. ABD tahvil piyasasında alıcılı seyir Cuma günü sürdü. 2 yıllık tahvil getirisi %3,77’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,38’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -41bps’den -39bps’e geldi. Dolar endeksinde Avrupa kaynaklı riskler sonrası yukarı yönlü hareket görüldü: %0,6103,1. Brent petrol aktif vadeli kontratı Cuma günü %1,2 gerilese de haftalık bazda %2,8 yükseldi: 75,0$/bbl. Altının ons fiyatı ise DXY’deki yukarı yönlü hareket sonrası %0,8 azalarak 1978$/ons oldu.

● Mart ayı öncü verilerine göre ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de ekonomik aktivitede hizmetler sektörü kaynaklı toparlanma sürdü. Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi martta 48,5’ten 47,1’ye gerilerken, hizmet sektörü endeksi 55,6 ile mayıstan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. İmalat sanayiinde girdi fiyatları keskin bir şekilde düştü. İstihdam artışı hızlandı ve son dönemde yaşanan bankacılık sektörüne ilişkin gelişmeler ve yüksek borçlanma maliyetlerinden kaynaklanan endişelere rağmen, görünüme ilişkin işletme güveni devam etti.

● İngiltere’de de hizmet sektörü olumlu seyrini sürdürdü; hizmet PMI endeksi öncü veriye göre 53,5’ten 52,8’ye gerilemekle birlikte eşik seviye üzerindeki seyrini sürdürdü. İmalat tarafında ise endeks mart ayında 49,3’ten 48,0’a geriledi.

● ABD’de de hizmetler sektöründe güçlü toparlanma görüldü ve endeks 50,6’dan 53,8’e yükseldi. İmalat sanayiinde de endeks 47,3’ten 49,3’e yükselmekle birlikte halen eşik seviye altında. Dayanıklı mal siparişleri ise şubatta öncü veriye göre aylık %0,2 artış beklentilerine karşın %1,0 düştü. Bunda taşımacılık sektörü siparişlerindeki düşüş etkili oldu. Taşımacılık hariç siparişler ise aylık bazda yatay gerçekleşti. Savunma hariç siparişler %0,5 geriledi.

● Yurt içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre şubat ayında yabancı turist sayısı yıllık bazda bir miktar ivme kaybetti ve yıllık %21,4 artışla 1,87 milyon oldu. Böylece yılın ilk iki ayında turist girişlerinde yıllık artış %37 olarak gerçekleşti. Şubat ayında ülke bazında paylara bakıldığında; Rusya %12 ile ilk sırada yerini korurken, bu ülkeyi %8,1 ile Bulgaristan ve %7,9 ile Almanya izledi.

● Yurt içinde bugün mart ayı İktisadi Yönelim Anketi, Kapasite Kullanım Oranı ve Sektörel Güven Endeksleri açıklanacak. Reel kesim ve sektörel güven endeksleri şubat ayında geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış RKGE bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak 102,4 seviyesinde gerçekleşti. Son sekiz aydır ılımlı bir yükseliş eğiliminde olan inşaat sektörü güven endeksi şubatta 3,4 puan azaldı. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak şubatta sınırlı azalışla %75,7’ye geriledi. Depreme bağlı olumsuz etkilerin Mart ayı anket verilerine de sarkabileceğini değerlendiriyoruz.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı %2,0 kayıpla tamamladı. Haftaya düşüşle başlayan endekste hafif bir toparlanmanın ardından Cuma günü %0,6 düzeyinde kayıp vardı. Ancak endeks 5.000 seviyesinin üzerinde kalmayı başardı. Satışların olumlu ayrışan altın madenciliği ve havacılık hisseleri dışındaki tüm sektörleri etkilediğini gördük. Banka ve perakende sektör endekslerinde haftalık kayıp %3,0 düzeyinde gerçekleşti. Yurt dışı tarafta da hafta boyunca gündemi belirleyen konu ABD’de başlayan ve sonrasında odağını Avrupa’ya çeviren küresel bankacılık sektörünün karşılaştığı stresti. Haftanın son günü bu konunun yeniden öne çıkması, Avrupa hisse senedi endekslerinde Cuma günü sert düşüşlere neden oldu. Haftanın son günü ABD borsaları ise daha olumlu kapanışlar yaptılar. Yurt içi haber akışı açısından bugün kapasite kullanım ve reel sektör güven endeksi verileri ile Çarşamba günü BDDK bankacılık sektörü Şubat verileri takip edilecek. Haftanın ilk gününde endeksin hafif pozitif açılış yapmasını ve 5.000 seviyesinin üzerinde tutunmaya çalışacağını tahmin ediyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde gün başındaki hareketle test ettiği 5117 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 5032 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 50 günlük ortalama bölgesi Cuma günü test edildiyse de aşılamadı. 21 ve 50 günlük ortalamaların altındaki hareketin geçerli olduğunu dolayısıyla da zayıf seyrin sürdüğünü belirtebiliriz. BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 5150-5200 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlıolağan tepki çabası içerisinde değerlendirilebilir. Diğer taraftan 4980-5000 bandı üzerindeki kapanışın bir miktar iyimserlik sağladığını belirtmemiz mümkün. Endekste 4980-5200 bandı dışına çıkılması durumunda yönün bir miktar daha belirginlik kazanabileceğini belirtebiliriz. Haftanın dip seviyesi de olan 4884 nispeten güçlü gördüğümüz destek bölgesi olmaya devam ediyor.

Şirket Haberleri

● 28 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, akıllı telefonlarda adet başına birim gümrük kıymeti, 200 dolardan 350 dolara yükseltildi. Fiyatı 350 doları altında olan telefonların vergilendirilmesi minimum 350 dolar fiyat üzerinden yapılacak. Dolayısıyla ithalat fiyatı 350 doların altında olan telefonlar için ek vergi artışı anlamına geliyor. Uygulama 28 Mart itibariyle devreye girecek.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X