GÜNLÜK BÜLTEN - 27.06.2022

Resim

Yurt dışı hisse senedi piyasalarında olumlu hava devam ediyor

● G7 liderler zirvesinde ortak basın açıklaması

● BDDK TL ticari kredi koşullarında düzenlemeye gitti

● Yurt içinde öncü verilerde bir miktar yavaşlama görüldü ABD’de bor salar ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin zayı fladığını fiyatlaya rak 2 haftalık düşüş trendini sonlandırdı. S&P500 ve Na sdaq endeksl eri günü sırasıyla %3,1 ve %3,3 haftayı ise %6,5 ve %7,5 yükselişle kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde iseMart ortasından beri en yüksek günlük kazançlar görüldü. Bölge gen elinde endeksl er günlük %1,6 ila %3,5 oranında artışlar gösterdi. Asya piyasalarında da sabah saatlerinde alıcılı seyir devam ediyor. G7 liderler zirvesinde Rusya’nın ihraç ettiği pet role t avan fiya t uygulanmasına yönelik görüşmeler gerçekleştirilirken Brent petrolün spot fiyatı sabah saatlerinde 109,1 $/bbl seviyesinde. Fed Başkanı Powell’ın Senatodaki konuşmasında enfla syonla mücadeleyi önc eliklendirmesi ve politika faizinde bu doğrultuda artışlara devam edilecek olması sonucunda altın haftayı 1828 $/ons seviyelerinden sonlandırdı. ● ABD Başkanı Joe Biden, Almanya'nın Bavyera eyaletinde düzenlene G7 Liderler Zirvesi'ndeki ortak basın toplantı sında gelişmekte olan ülkelerdeki (GOÜ) altyapı açığını kapatmak için 200 milyar dolar yatırım yapac aklarını açıkladı. Biden ayrıca gelişmekte olan ülkelere küresel altyapı yatırımı için 2027'ye kadar G7 ülkeleri ile toplam 600 milyar dolar ayrılacağını belirtti. İtalya Başbakanı Mario Draghi ise enerjide, GOÜ ve başka yerlerde gaz altyapısına büyük yatırımlar gerektiren kısa vadeli ihtiyaçların olabileceğini vurguladı.

● Almanya IFO İş Dünyası Güven Endeksi Haziran’da Mayıs’taki 93 seviyesinden 92,3’e geriledi. Son iki veridir yükselişte olan beklenti endeksi ise Mayıs’taki 86,9 seviyesinden 85,8’e geriledi. Rusya’nın doğalgaz arzında kısıntıya gitmesinin iş dünyasının geleceğe yönelik beklentilerinde yaşanan düşüşte etkili olduğu vurgulanıyor.

● ABD’de Michigan Üniversite si Tüketici Güven Endeksi Haziran final verisi endeksi serideki en düşük değerine olan 50’ye geriledi. Böylece güven geriledi. Veride yer alan enflasyon beklentilerine bakıldığında ise 1 yıllık enflasyon beklentisinin Mayıs’a paralel %5,3 olarak gerçekleştiği görüldü.

● BBDK, Cuma günü yayınlanan TL ticari kredi kullanım koşullarına ilişkin kararını dün yaptığı basın açıklamasıyla detaylandırdı. Buna göre TL ticari kredi kullanımı şu 3 koşulun birlikte gerçekleşmesi durumunda kısıtlanacak: 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve ilgili düzenlemeler uyarınca bağımsız denetime tabi bir şirket olması, Şirketin YP nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif dövi z ile bankalardaki YP mevduatın) TL karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde olması ve Şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması.

● Yurt içinde, ekonomi k aktiviteye ilişkin öncü göstergeler, aktivitede bir miktar yavaşlamaya işaret ediyor. Reel kesim güven endeksi (m.a.) son beş aydır düşüş eğiliminde olmakla birlikte, 100 eşik seviyesinin üzerinde. Perakende ticaret ve hizmet sektörleri güven endeksleri iki aylık yükselişin ardından Haziran’da düşüş gösterirken, inşaat sektörü ise bir miktar artış gösterdi.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Yeni haftaya başlarken BDDK’nın şirketlerin yeni TL kredi kullanımına ilişkin nakdi döviz varlıklarına bağlı olarak bir takım kısıtlamalar getiren düzenlemesi fiyatlamalarda etkili olacaktır düşüncesindeyiz. BIST geçtiğimiz haftayı %0,8 artıda tamamlarken, banka ve demir çelik sektörü hisseleri olumsuz yönde ayrışarak %3 düzeyinde gerilemişlerdi. Yeni haftanın başında bir miktar satış baskısı görülmesini bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde geri çekilmeyle test ettiği 2525 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 2554 seviyesinde gerçekleşti. Endekste ilk aşama direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2590-2660 bandının altsınırının hafta içerisinde test edilmesi sonrasında başlayan realizasyon geçerli durumda. Fakat yaşanan geri çekilme kısa periyotta destek olarak takip ettiğimiz 2530/10 bandıyla halen sınırlı durumda. Endekste 21 günlük ortalama da bu bölgede bulunuyor. Dolayısıyla yaşanan hareketi bu aşamada sınırlı-olağan realizasyon olarak değerlendirmek mümkün. Bu seviye üzerindeki harekete bağlı olarak saatlik periyot için olumlu teknik görünümün korunduğundan bahsedebiliriz. 2530-2490 bandı altına inilmesi durumunda kısa periyot için yeni bir zayıflama süreci gelişebilecektir. BIST’te 2530-2510 bandı yakın destek bölgesi olarak düşünülebilir. Altına yaşanacak sarkma 2490-2470 bandına tekrar yönelme sağlayabilecektir. BIST100 için 2530/10-2490/70 destek, 2570/90-2600-2620/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Bankacılık Sektörü: BDDK Cuma günü piyasa kapanışı sonrası duyurduğu şirketlerin TL kredi kullanımına ilişkin düzenlemeye ilişkin detayları hafta sonu paylaştı: Buna göre bağımsız denetime tabii, yabancı para nakdi varlıkları karşılığı 15 milyon TL’yi geçen ve söz konusu tutar aktif büyüklük/son yıl satış hasılatı kalemlerinden büyük olanın %10’unu aşan şirketler bankalardan ek TL kredi kullanamayacak. Düzenlemenin uygulamasında bu üç şartın bir arada sağlanmasına bakılacak. Müşteri mevzuat uyarınca YP cinsinden kredi kullanmasına izin verilen şirketdeğilse ve belgelendirilen bir yabancı para net açık pozisyonuna sahipse yeni bir nakdi TL ticari kredi kullanabilecek. BDDK açıklamasında YP nakdi varlık kapsamına altın dahil, efektif dövizile bankalardaki döviz mevduatının dahil olduğu, yurtiçi yerleşikler tarafından ihraç edilmiş YP cinsinden menkul kıymet ve Euro tahviller dahil edilmiyor. Diğer taraftan yurtdışı yerleşiklerce ihraç edilmiş menkul kıymet ve hisse senetleri ile yurtdışı yerleşiklerle yapılan ters repo işlemleri düzenleme kapsamında yer alıyor. Şirketler bu düzenlemelerin takibi amacıyla her ay ilgili belgelerini bankaya iletecekler. Açıklamada ayrıca rotatif kredi, KMH hesapları ve kurumsal kredi kartları da dahil olmak üzere hertür nakdi ticari kredinin düzenleme kapsamında olduğu vurgulandı.

● Türkşeker, şeker fiyatlarını %37-67 oranında artırdığını açıkladı. Türkşeker, 27 Haziran itibarıyla bazı indirim marketlerine ve Tarım Krediye 50 kg kristal şeker fabrika satış fiyatını %67 artırarak 650 TL'ye çıkardı. Diğer müşterileriçin ise 50 kg'lık paketiçin fiyatlarını %36 artırarak 750 TL'ye çıkardı. Coca-Cola İçecek (CCOLA TI), Ülker (ULKER TI) ve Kervan Gıda (KRVGD TI) için hafif olumsuz. Coca Cola İçecek’in Türkiye operasyonları toplam satışların %40’ını toplamFAVÖK’ün %32’sini oluştururken,şekertoplammaliyetlerin yaklaşık 1/5 ini oluşturuyor.

● İç hat uçuşlarında tavan fiyat899 TL’den 990 TL ye yükseltildi (THY ve Pegasus içinHafif Olumlu)

  • svg
    +90 850 308 61 00
X