GÜNLÜK BÜLTEN - 28.03.2023

Resim

Yurt içinde ekonomik aktivite iç talep kaynaklı güçlü seyrediyor

● Reel kesim güven endeksi (m.a.) martta aylık 1,7 puan arttı; 104,1

● Hizmet sektörü güveni arttı, perakende ve inşaat sektörü ise geriledi

● KKO deprem etkisiyle 1,5 puan düştü; %74,2 ile son 2,5 yılın en düşüğünde ABD hisse senedi piyasaları dün sabah seansında bankacılık sektörüne ilişkin olumlu haberlerle yükseldi. Daha sonra gelen Dallas Fed İmalat Aktivite endeksinin beklentilerin altında kalması ve endekste geleceğe ilişkin beklentilerin kötüleşmesi ile S&P500, 4000 seviyesinin üzerinde tutunmayı başaramadı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,2 ve -%0,5 değişimlerle sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Deutsche Bank’ın finansal yapısının sağlamlığı ve ticari gayrimenkul sektörüne sağladığı kredi büyüklüğünün toplam kredileri içerisindeki payının büyük ağırlığa sahip olmadığı yönündeki söylemlerle günü %0,8 ila %1,4 arasında artışlarla sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin yatışmasıyla satışlar ağırlık kazandı. 2 yıllık tahvil getirisi %4,00’a, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,53’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -39bps’den -47bps’e geldi. Dolar endeksinde risk iştahındaki toparlanma ile satışlar hakimdi: -%0,3102,9. Brent petrol aktif vadeli kontratı da bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin hafiflemesiyle yılbaşından beri en yüksek günlük artışını gösterdi: %4,278,1$/bbl. Altının ons fiyatı ise risk iştahının artması sonrası günü %1,1 düşüşle 1.957$/ons’tan tamamladı.

● Almanya’da IFO iş dünyası güven endeksinde yükseliş mart ayında da sürdü. Endeks 93,3 ile Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Alt kırılımlara bakıldığında; imalatta endeks yükselişini sürdürdü. Hizmet sektöründe, iş ortamında iyileşme devam etti. Birçok hizmet sağlayıcı satış gelirlerini artırmayı bekliyor.

● Yurt dışında ABD’de bugün Conference Board tüketici güven endeksi, S&P CoreLogic konut fiyatları, dış denge ve Richmond Fed imalat endeksi verileri açıklanacak. ABD’de mal ticareti açığı, ocakta aylık bazda %2 artarak 91 milyar $ olarak gerçekleşirken, mal ihracatı %4,1, mal ithalatı da %3,4 artmış idi. Şubat ayında dış açığın 90 milyar $’a gerilemesi bekleniyor.

● Conference Board tüketici güven endeksi ise son iki aydır düşüş göstermekle birlikte; şubatta 102,9 ile 100 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmiş idi. Mart’ta endeksin 101,0’a gerilemesi bekleniyor. Richmond Fed İmalat endeksi ise son iki aydır negatif bölgede; endeksin martta -10 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

● Yurt içinde mevcut verilere göre ilk çeyrekte ekonomik aktivite iç talep kaynaklı olarak güçlü seyrediyor. Reel kesim güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık ve çeyreklik bazda 1,7 puan arttı. Endeks Haziran 2022’den bu yana en yüksek değerini aldı. Böylelikle, reel kesim güveninde şubat ayında deprem kaynaklı bozulma kalıcı olmadı ve iyimserlik tarihsel ortalamanın üzerine çıkarak sürdü.

● Martta hizmet sektörü güveni artarken, perakende ve inşaat sektörü güveni geriledi. Çeyreklik olarak ise tüm endeksler, hizmetlerde daha yüksek olmak üzere bir önceki çeyreğe göre geriledi ve perakende sektörü hariç uzun dönem ortalamasının altına indi. İnşaat sektörü güven endeksi sekiz aylık artışın ardından, son iki aydır geriliyor. Perakende sektörü güven endeksi de mevsimsellikten arındırılmış olarak son üç aydır düşüyor.

● KKO ise mevsimsellikten arındırılmış olarak martta aylık 1,5 puan azalışla %74,2 ile Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. İlk çeyrekte ise dördüncü çeyrek ortalamasının 1,1 puan, geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinin ise 2,6 puan altında kaldı. Tekstil ve ana metalde mart ayında deprem etkisiyle belirgin düşüşler varken, bu düşüşler imalat sanayi genelindeki aylık düşüşün de önemli bir kısmını oluşturuyor.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST-100’de azalan işlem hacmiyle birlikte sıkışma devam ediyor. Dün ayrıca hacim liderliğinde endeks ağırlığı olan hisseler yerine bazı yeni halka arzların öne çıkması dikkat çekti. BIST-100 açılış sonrası geri çekilmenin ardından gün içerisinde hafif alıcılı bir eğilim sergiledi. Ancak son 15 dakikada gelen satışlarla endeks günü %0,7 kayıpla 5.000 seviyesinin altında kapattı. Dün telekom ve demir çelik hisseleri belirgin şekilde olumlu ayrışırken, endeks bazındaki gerileme büyük ölçüde altın madenciliği ve havacılık hisselerinden kaynaklandı. Haber akışı açısından bugün yurt içi taraf sakin görünüyor. Yurt dışında BIST’İn kapanışına yakın saatlerde FED tarafından ABD Senato Bankacılık Komitesine yapılacak sunum piyasa tarafından yakından takip edilecek. BIST’in güne hafif alıcılı başlamasını ancak seans genelinde olası satış baskısı ile birlikte endeksteki sıkışmanın sürmesini bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün sınırlı yükseliş denemesiyle test ettiği 5075 seviyesi sonrası aşağı eğilim sergiledi. Kapanış 4998 seviyesinde gerçekleşti. Endekste sıkışık seyirle birlikte 50 ve 21 günlük ortalama altındaki seyir geçerli durumda. Daha önce de belirttiğimiz gibi BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 5150-5200 seviyesi üzerine geri dönüşün gerekli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı-olağan tepki çabası çerçevesinde değerlendirilebilir. Diğer taraftan Cuma günü olduğu gibi 4980- 5000 bandı civarındaki kapanışın sınırlı da olsa bir miktar iyimserlik sağladığını belirtebiliriz. Endekste 4980-5200 bandı dışına çıkılması durumunda yönün bir miktar daha belirginlik kazanabileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz haftanın dip seviyesi de olan 4884 nispeten güçlü gördüğümüz destek bölgesi olmaya devam ediyor.

Şirket Haberleri

● Bireysel Emeklilik Sistemi (BES):

Resmi Gazetede açıklanan yönetmelik değişiklikleri ile BES’te güncellemeler yapıldı. Yapılan değişiklikler arasında en önemlisi BES katılımcısının devlet katkısı hariç birikimlerinin tamamını veya bir kısmını bazı istisnalar dışında alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankaya devredip bu teminat karşılığında bankadan kredi kullanabilecek. Katılımcı kredi borcunun ödenmesinden sonra gerekli adımları atarak birikimlerini geri alabilecek, böylece BES sözleşmesi katılımcının nakit ihtiyacı durumunda bozulmak zorunda kalmadan devam edecek. Güncelleme 6 ay sonra yürürlüğe girecek

  • svg
    +90 850 308 61 00
X