GÜNLÜK BÜLTEN - 28.06.2022

Resim

ABD’de geleceğe yönelik beklentilerde zayıflık görülüyor

● ABD Dayanıklı Mal Siparişleri Mayıs’ta aylık %0,7 arttı

● ABD’de Bekleyen Konut Satışları Mayıs’ta 6 ay sonra ilk kez yükseldi

● Dallas Fed İmalat Sanayi Endeksi Haziran’da Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesinde ABD borsalarında dün gün içinde dalgalı ve aşağı yönlü bir seyir hakimdi. Günlük %1’e yakın a şağı ve yukarı hareketler yapan S&P500 endeksi ve teknoloji hisselerindeki baskının daha n et hi ssedildiği Nasdaq endeksi günü sırasıyla %0,2 ve %0,7 kayıpla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi en dekslerinde i se Cuma günü tatil nedeniyle kapalı olan OM X Stockholm 30 endeksinin %3,2’lik takip rallisinin haricinde karı şık bir seyir h akimdi. Bölge gen elinde end eksler günlük - %0,9 ila %0,8 oranında d eğişimler gösterdi. Bu hafta gerç ekl eştirilec ek OPEC+ toplantı sı önc esinde arz kı sıtlarının etki siyle Brent p etrolün spot fiyatı sabah saatlerinde 112,2 $/bbl seviyesinde işlem görüyor. ABD’de özellikle 5 yıllık tahvil ihalesinde görülen düşük talep ve getirilerdeki artı ş sonrası bir miktar altın günü 1823 $/ons seviyelerinden sonlandırdı.

● ABD Dayanıklı Mal Siparişleri M ayı s’ta aylık %0,7 artış göstererek beklenti ve önceki ay verisini aştı. Özellikle savunma ve havacılık sektörleri hariç çekirdek sermaye malı siparişleri aylık %0,5 yükselişle 73,5 milyar $, sevkiyatlar ise aylık %0,8 oranında artışla 72,8 milyar $ oldu. Çekirdek mal sipariş seviye sinin çekirdek mal sevki yatl arının halen üzerinde olması, önümüzdeki döneme ilişkin sanayi üreti mine yönelik olumlu sinyaller veriyor. Öte yandan verideki bu seyir, Fed’in aynı dönem için gerçekleştirdiği yatırım görünümüne ilişkin anketlerle tutarlılık gösteriyor.

● ABD’de Be kleyen Konut Satışl arı i se konut kredisi fai z oranlarında yükselişe rağmen Mayıs’ta son 7 ayda ilk ke z artı ş (%0,7) gösterdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise düşüş %12 olarak gerçekleşti. Rapora göre bir ailenin %10 peşinatlı konut kredisi ödemesi sene başından beri 800$ artmış durumda.

● ABD’de Dallas Fed İmalat Sanayi Endeksi Haziran’da 18,8’den 2,3’e gerileyerek M ayıs 2020’den beri en düşük seviyesine geldi. Genel iş ortamı aktivite endeksi de 10 puan düşüşle -17,7 oldu. Ücret, maliyet ve fiyatlarda ortalama üzerindeki seyir devam ederken geleceğe yönelik üretim ve iş ortamı endekslerinde düşüş görüldü.

● BDDK, Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik uyarınca, bankaların TCMB'den olan ve yabancı para cinsinden düzenlenen alacaklarına sermaye yeterliliği hesaplamasında kredi riskine esas tutar hesaplanırken yüzde sıfır risk ağırlığı uygulanabileceğini açıkladı.

● Yurt dışında bugün Haziran ayına ilişkin ABD Conference Board Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Güven endeksinde gerilemenin sürmesi bekleniyor. Endeks Mayıs’ta 108,6'dan 106,4'e gerilemişti. Tüketicilerin mevcut koşullara ilişkin değerlendirme ve beklentileri bozulurken, enflasyondaki yüksek seyir, Fed’in faiz oranlarını normalleştirme adımları ve Rusya-Ukrayna savaşı, tüketici beklentilerine yönelik riskleri artırıyor. Haziran beklentisi: 100.

● Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 16,55 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün BIST-100 açılışta gelen satışlarla 2500 puanın altına gerilese de sonrasındaki toparlanma ile günü 2500 puanın üzerinde kapatmayı başardı. Haftasonu açıklanan BDDK kararı sonrası bankalar ve banka dışı hisseler arasındaki ayrışma dikkat çekti. Pek çok şirketler tarafından KAP’a yapılan açıklamalarda uygulamadan etkilenilmeyeceğinin belirtilmesi toparlanmaya yardımcı oldu. Yurtdışı tarafta ise petrol üretimine ilişkin kısıtlar ve resesyon endişeleri belirleyici olmaya devam ediyor. Dün ABD borsaları hafif ekside kapatırken, bu sabah itibarıyla endeks vadelilerinde hafif toparlanma var. Haber akışı olarak jeopolitik gelişmeler ve yarın açıklanacak bankacılık sektörü Mayıs ayı toplu kâr rakamı takip edilecek. Endekste yatay seyir bekliyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 dün 2483 seviyesine sarkmanın ardından tepki yaşadı. Kapanış 2529 seviyesinde gerçekleşti. Endekste kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 2490 seviyesi altına yaşanan sınırlı-gün içi sarkma sonrası tepki alımlarının etkili olduğunu görüyoruz. Kapanış, saatlik periyot için destek olarak değerlendirdiğimiz 2530-2490 bandı üst sınırında. Dolayısıyla hareketi belirgin bir olumsuzluktan ziyade sınırlı-olağan geri çekilme olarak değerlendirmek mümkün. Bu aşamada tepki çabası çok güçlü görünmese de 2490 seviyesi altındaki kapanışlarda ancak yeni bir zayıflama süreci gelişebileceğini bu durumda da ilk aşamada 50 günlük ortalamanın da bulunduğu 2460 seviyesinin gündeme gelebileceğini söyleyebiliriz. Endekste 2490/60 bandını/üzerini tutunma-tepki bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Bununla birlikte kısa periyotta yeni bir yukarı yönelme hareketi ise 2550/60 seviyesi üzerinden itibaren gelişebilir. BIST100 için 2530/10-2490/60 destek, 2570/90-2600-2620/50 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

Bankacılık Sektörü: BDDK bankaların TCMB’den yabancı alacaklarına ilişkin SYR hesaplamasında kullandıkları kredi risk alacağını sıfır olarak uygulayabileceklerini duyurdu. İlgili düzenleme daha önce 2020 yılı Nisan ayında yapılmıştı. Buna ek olarak Resmi Gazetede yayınlanan değişiklik ile mevduata geçici olarak uygulanan düşük stopaj oranlarının süresi 31 Aralık’a kadar 6 ay daha uzatıldı. Stopaj oranları, vadesi 6 aya kadar olan hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 5, 1 yıla kadar olanlarda yüzde 12 yerine yüzde 3, 1 yıldan uzun olanlarda ise yüzde 10 yerine yüzde 0 olarak uygulanıyor.

● Arçelik, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbeycan, Kazakistan, Belarus ve Moğoliastan'da faaliyet gösteren IndesitInternational JSC (IndesitJSC) ve Whirlpool RUS LLC (Whirlpool LLC) hisselerinin tamamının alımı için ilgili taraflarla hisse satın alma sözleşmesi imzalanmıştır. İşlemin tamamlanması, sözleşmede yer alan yasal izinlerin alınması ile devam eden incelemelerde önemli olumsuz etkisi olabilecek bir konunun gündeme gelmemesi dâhil kapanış koşullarına bağlıdır. Satın alıma konu şirketlerin Rusya Lipetsk'de soğutucu ile çamaşır makinası üretimi yapılan toplamda 2,8 milyon adet kapasiteli üretim tesisleri ve yaklaşık 2.500 çalışanı bulunmaktadır. Satın alım bedeli üstsınırı 220 milyon Euro olarak tahmin edilmektedir. Bu meblağ kapanış bilançosundaki maddi duran varlıklar, net işletme sermayesi gibi büyüklüklere dayalı olarak belirlenmiştir. Satın alma bedeli, belirli performans göstergelerine göre 10 yılda belirlenip ödenecektir. Performans şartlarının sağlanmamasına bağlı olarak ek 5 yıl verilebilecektir. Son olarak, devralınan şirketler ile birlikte transfer olacak "Stinol" markasına ek olarak, "Indesit", ve "Hotpoint" grubu markaları da devralınan şirketler tarafından İlgili ülkelerde kullanılacak olup, sözleşmelerin kapanışta imzalanması öngörülmektedir. Alım fiyatı için üst sınır (kapasite bazında) ve anlaşma koşullarının cazip göründüğünü düşünüyoruz. Rusya’da artan üretimfaaliyetleri ise temelrisk faktörü.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X